Ambasador: Niko od Srba nije otet

Nijedan srpski državljanin nije otet u Sirtu, izjavio je ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica.

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2015.

13:05

Default images
ilustracija: Thinkstock

"Proverili smo sve informacije i utvrdili da, prema podacima koje smo prikupili, nijedan srpski državljanin u Sirtu nije kidnapovan", rekao je Potežica, posle vesti CNN-a da među 20 medicinskih radnika, koje je navodno iz obolnice u tom gradu otela Islamska država, ima i srpskih državljana.

Potežica je dodao da je u Sirtu do sinoć bilo ukupno devet državljana Srbije, od kojih su jedna lekarka i jedna medicinska sestra prebačene u međuvremenu u Tripoli.

One su, kaže ambasador, prebačene sa jednom manjom grupom ljudi, u organizaciji bolnice u kojoj su radile, i sada su u jednom hotelu u Tripoliju.

"Ostali nisu pokazali nameru da napuste Sirt, ostali su tamo da rade i danas normalno rade i sa svima njima je ambasada bila u kontaktu", rekao je Potežica.

Jedna od sedam preostalih državljana Srbije je pokušala da se prebaci u neko drugo mesto, ali je na jednom kontrolnom punktu autobus u kojem se nalazila pored ostalih putnika vraćen u Sirt.

Nju su, navodi Potežica, u bolnici u kojoj je zaposlena zamolili da ostane, uz garancije bezbednosti, i ona je to prihvatila.

Svi srpski državljani u Sirtu danas normalno rade, neki su išli i po platu, istakao je ambasador Srbije i dodao da oni smatraju da zasad nema potrebe da napuštaju Sirt, jer su im date bezbednosne garancije.

Među njima je jedna četvoročlana porodica, muž, žena i dvoje dece, jedna žena sa sinom i žena koja je vraćena sa kontrolnog punkta.

Inače, konzul je u međuvremenu razgovarao u Tripoliju sa doktorkom i medicinskom sestrom koje su stigle iz Sirta i one su dobro.

Prethodno je za B92 ambasador BiH u Libiji Ibrahim Efendić rekao da Islamska država ne drži taoce u bolnici u Sirtu i da srpski medicinski radnici nisu ugroženi.

Efendić je za portal Klix.ba rekao da osmoro srpskih državljana radi u libijskom gradu Sirtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: