Šta Americi sprema “treći“ Buš?

Bivši guverner Floride i predsednički kandidat SAD Džeb Buš izneće večeras pred Čikaškim savetom za međunarodna pitanja svoj plan za spoljnu politiku.

Izvor: B92

Sreda, 18.02.2015.

17:30

Default images
Foto: Beta/AP

Kako navode analitičari koji su videli plan, politika koju će Buš predstaviti biće drugačija od one koju su zastupali njegov otac i brat, bivši američki predsednici.

Kako se navodi, Džeb Buš želi da “izađe iz senke svog oca i brata“, javljaju analitičari.

“Volim oca i brata, ali ja sam svoj čovek. Moji pogledi na svet su zasnovani na sopstvenim stavovima i iskustvu“, govoriće Buš večeras.

Kako kažu eksperti, Džeb Buš će govoriti o “sprovođenju politike stabilnosti na udaljenim teritorijama“, a takođe će i kritikovati spoljnu politiku Baraka Obame, nazivajući je “nedoslednom i neodlučnom“.

Administracija Baraka Obame trenutno pokušava da odgovori na različite zahteve iz celog sveta i da donese konačnu odluku da li će intervenisati u slučajevima Islamske države i rata u Ukrajini.

Iz govora Džeba Buša uvideće se da će Amerika imati mnogo veću ulogu u ovim konfliktima nego što je imala do sada.

“Mi nemamo razloga da se nekome izvinjavamo zbog našeg vođstva i naše težnje da se borimo za globalnu bezbednost, globalni mir i slobodu. Slabost podstiče rat, snaga dovodi do mira“, navodi Buš.

Ova vizija američke spoljne politike je u direktnoj suprotnosti sa kampanjom koju vodi Ron Pol, još jedan predsednički kandidat na izborima 2016. godine, koji smatra da SAD treba po svaku cenu da izbegnu uplitanje u sukobe u inostranstvu, jer to može biti direktna pretnja za američko stanovništvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: