"Putin je talac rata u Ukrajini"

Komandant pobunjeničkih snaga Igor Girkin, poznatiji kao Strelkov, smatra da je Vladimir Putin talac rata u Ukrajini zbog odluke da ne anektira DNR i LNR.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.02.2015.

07:57

Default images
foto: Beta/AP

Prema njegovim rečima, predsednik Rusije je trebalo da pošalje vojsku na istok Ukrajine i da sa regionom Donbasa učini isto kao i sa Krimom, da ga pripoji svojoj državi.

“Putin nije razumeo da je već prešao crvenu liniju koju mu je postavio Zapad i pod uticajem birokrata i oligarha odlučio je da se zaustavi na Krimu. Zbog toga sada imamo rat koji će nastaviti da bukti, bez obzira na želje Rusije“, smatra Strelkov.

On je još jednom demantovao spekulacije da su ruske trupe pomogle pobunjeničkim snagama u operacijama na istoku Ukrajine.

“Mislim da su pojedine ruske tajne službe znale šta će se dogoditi, ali nisu poslale nikakvu pomoć“, podvukao je Strelkov.

Bivši ministar odbrane DNR se povukao sa tog mesta posle pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine, ali je ponovo demantovao da pobunjenici imaju bilo kakvu krivicu za obaranje putničke letelice.

Prema njegovim rečima, dogovori u Minsku služe kako bi se ukrajinska vojska konsolidovala i ponovo napala pobunjenike.

“Sada je nemoguće da izbacite vladine snage iz Donjecka. Ukrajina je četiri meseca od potpisivanja dogovora u Minsku radila na tome da problem rešava vojnim putem“, dodao je Strelkov.

Na pitanje da li se predsednik Rusije sada suočava sa najvećim izazovom, on je rekao da je rat u kojem svi zajedno učestvuju može doneti ili potpunu destrukciju Rusije ili oživljavanje nacionalne elite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: