Požar u biblioteci besni od sinoć

Požar u jednoj od najvećih ruskih javnih biblioteka u Moskvi besni više od 17 sati, preteći da uništi više od 14 miliona vrednih knjiga i dokumenata.

Izvor: B92, Beta

Subota, 31.01.2015.

15:16

Default images
Foto: Beta/AP

Požar u Institutu za naučne informacije o društvenim naukama na jugozapadu Moskve izbio je kasno sinoć.

Prema Ministarstvu za vanredne situacije, na terenu se trenutno nalazi više od 200 vatrogasaca, koji od sinoć gase vatru.

Vatrogasci su uspeli da spasu više od 10 miliona knjiga, periodika, doktorskih disertacija... ali je pitanje da li će to blago ostati neoštećeno jer se zgrada bibliote satima zaliva vodom ne bi li se ugasio požar, javila je reporterka B92 iz Moskve.

Na području biblioteke i njenoj okolini još uvek je velika količina gustog dima,l a u samoj zgradi biblioteke visoka je temperatura i postoji opasnost da se još neki deo zgrade sruši, kao što se noćas srušio deo krovne konstrukcije.

Jurij Pivovarov, direktor instituta koji sadrži više od 14 miliona knjiga, tekstova i dokumenata, opisao je požar kao katastrofu.

On je u izjavi za rusku televiziju rekao da šteta nije još u potpunosti sagledana, ali da izgleda da glavni fundus sa retkim srednjevekovnim slovenskim tekstovima nije zahvaćen vatrom. Pivarov je dodao da je samo jedan deo kolekcije instituta digitalizovan.

Požar u zgradi glavne biblioteke Instituta za društvene nauke (INION) u Moskvi, u sastavu Ruske akademije nauka, uništio je 15 odsto svih štampanih materijala koji se tu drže, saopštio je predsednik Akademije Vladimir Fortov.

On napominje da deo uništenog materijala ipak može da bude obnovljen, prenosi Tass.

Na udaru požara su se, izmedju ostalog, našli i neki retki dokumenti iz vremena Lige naroda, dokumenti UNESCO i parlamentarni izveštaji stranih zemalja, uključujući i američke, od kojih najstariji potiču iz 1789. godine, zatim drevni tekstovi na staroslovenskom i 14 miliona knjiga biblioteke, osnovane 1918. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: