"U ofanzivi smo, nećemo pregovore"

Lider proruskih boraca sa istoka Ukrajine naveo je da su njegove trupe u ofanzivi i da više ne žele mirovne pregovore sa Kijevom, prenosi BBC.

Izvor: B92

Petak, 23.01.2015.

10:38

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Aleksandar Zaharčenko je izjavio da bi njegove snage mogle ponovo da vrate granice regiona Donjecka. Pobunjenici, inače, kontrolišu grad Donjeck. "Naša strana više neće napraviti nijedan pokušaj oko primirja", rekao je on, a prenosi agencija RIA novosti.

Kojev ne shvata da mi možemo da delujemo na tri fronta istovremeno, naveo je Zaharčenko, prenosi agencija RIA novosti.

On je naveo da neće biti više nikakvih primirja, niti ikakvih rotacija. Kako je dodao, biće razmene zarobljenika.

Ministri inostranih poslova Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine pozvali su na "prekid neprijateljstava" na istoku Ukrajine u zajedničkom saopštenju.

"Ministri pozivaju sve strane da prekinu neprijateljstva" i povuku teško naoružanje do linije utvrđene sporazumima iz Minska iz septembra prošle godine", navodi se u saopštenju usvojenom posle njihovog sastanka u sredu, u Berlinu.

Dok Kijev i Zapad optužuju Moskvu da šalje svoje vojnike na istok Ukrajine i da pojačava slanje naoružanja, iz samoproglašene Donjecke Republike stižu poruke da je na aerodromu u Donjecku pronađeno nekoliko poginulih u uniformama NATO-a.

NATO je više puta ponovio da su ruske trupe na području istočne Ukrajine, nakon čega je Alijansa započela brojne vežbe u baltičkim zemljama, radi pomoći, kako navode, svojim saveznicima na istoku Evrope, pred ruskom pretnjom.

Navode da Rusija u ljudstvu i naoružanju pomaže rusko stanovništvo u Ukrajini, Moskva je više puta odbacila.

Nedavno je, u obraćanju javnosti, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov naveo da za takve tvrdnje ne postoje dokazi i pozvao one koji ih iznose da pokažu činjenice i to što pričaju i dokažu.

Kremlj smatra da je u pitanju igra Zapada da bi se zbacio predsednik Rusije Vladimir Putin, za šta se, kako navode, koristi ukrajinska kriza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: