"Za 5 godina zemlja bez korupcije"

Novi rumunski predsednik Klaus Johanis, koji je zbog svoje anti-korupcione platforme i zadobio poverenje građana, pozvao je političare da suzbiju korupciju.

Izvor: B92

Nedelja, 21.12.2014.

22:51

Default images

"Za Rumuniju nema drugog puta, osim da postane zemlja oslobođena svih oblika korupcije", rekao je Johanis u parlamentu, pošto je i zvanično preuzeo funkciju šefa države.

"Ovo mora biti jasno shvaćeno na svim političkim nivoima", istakao je Johanis.

Novi predsednik dodao je da želi da zemlja u potpunosti bude oslobođena korupcije, kada za pet godina bude završavao mandat, preneo je AFP.

Johanis (55), koji je u drugom krugu predsedničkih izbora 16. novembra pobedio protivkandidata, aktuelnog premijera Viktora Pontu, rekao je u inauguracionom govoru da će biti predsednik svih Rumuna i da mu je čast što mu su mu Rumuni ukazali poverenje.

Inauguracijom Johanisa okončana je 10 godina duga vlast prethodnog predsednika Trajana Baseskua, koji je bio na čelu zemlje u dva mandata.

Johanis, atipična figura za rumunsku politiku, pripadnik je nemačke nacionalne manjine i bio je gradonačelnik grada Sibiua u Transilvaniji.

Uloga predsednika u Rumuniji je uglavnom ceremonijalna, ali u važnim trenucima predviđa značajna ovlašćenja. Predsednik nadlgeda spoljnu politiku, imenuje premijera a može takođe da uloži veto na zakone i vrati ih parlamentu na doradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: