NS: 50 dece "višak" u Domu

Portal 021.rs prenosi da u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju pored Novog Sada ima dece koja žive u nehumanim uslovima.

Izvor: Beta, 021.rs

Sreda, 19.11.2014.

23:02

Default images

Dragana Ćirić Milovanović iz Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom istakla je da su uslovi smeštaja u tom domu lošiji što su korisnici u lošijem stanju.

"Normativima je propisano da je manji broj stručnog osoblja potreban za ljude kojima je potrebna veća podrška. Oni su otpisani od našeg sistema, smatra se da sa njima ništa ne može da se uradi, i to naš socijalni sistem apsolutno podržava", istakla je Ćirić Milovanović.

Direktor Doma Zoran Arbutina rekao je da u toj ustanovi ima samo 50 korisnika više nego što kapaciteti dozvoljavaju, a koliko će korisnika biti primljeno određuje Centar za socijalni rad, u skladu sa Uredbom koju propisuje nadležno ministarstvo.

"Naša obaveza kao doma je da u naredne tri godine broj korisnika svedemo na 500", istakao je Arbutina.

Informativni portal 021 objavio je u nastavcima tri teksta u Domu u Veterniku, kao i svedočenja bivših korisnika te ustanove, njihovih roditelja, te izjave predstavnika institucije Zaštitnika građana i drugih nadležnih državnih ministarstava i institucija.

Prvi tekst nosi naslov "Pakao od posla ili privilegija", drugi "U paviljonima A život kao u zatvoru" i treći "Briga o procedurama preča od brige o ljudima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: