"Srbija ka EU, ne protiv Rusije"

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel rekao je da je srpska vlada ubeđena da je Srbiji mesto u EU i da ta odluka nije protiv neke države, uključujući Rusiju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.11.2014.

12:15

Default images

"Odluka o pridruživanju Evropi je odluka za demokratiju, slobodu mišljenja, poštovanje ljudskih prava, saradnju, stvaranje dobrog života za ljude, nepovredivost granica, za ideju suživota, ali nije odluka protiv druge zemlje u svetu. Naprotiv", rekao je Gabrijel, odgovarajući na pitanja kako vidi poziciju Beograda u ukrajinskoj krizi.

Prema njegovim rečima, Evropa zna da su susedi potrebni.

Gabrijel je istakao da ne veruje da srpsku vlada treba u bilo šta ubeđivati, jer je ona već ubeđena da treba da se pridruži Evropskoj uniji.

"Promene koje su pokrenute idu u tom pravcu, i verujem da će Srbija brzo koračati tim putem", istakao je nemački vicekancelar.

On je poručio da je konflikt u Ukrajini težak, ali se mora naći put.

"Ne smemo odustati od evropske Rusije. Ta ideja sada možda izgleda daleko i rizično, ali Evropa nije protiv Rusije, ali na rešenje konflikat gleda drugačije od onoga kako misli ruska vlada", istakao je Gabrijel.

"Za region izvan EU će uvek biti važno da imaju posebno dobre odnose sa svojim susedima i ja mogu da dam savet da niko ne traži da se države odlučuju za EU, a protiv nekoga, jer to nije mudra alternativa", naveo je Gabrijel.
foto: Tanjug
Gabrijel je rekao je da je najvažnije u ovom trenutku za Srbiju da otpočne pregovore po poglavljima, a ne koje će poglavlje biti prvo, ali je istakao da je za nemačke privrednike, zainteresovane za ulaganja u Srbiju, najvažnije pitanje vladavine prava i pravne države.

"Ne treba debatovati o tome koje poglavlje prvo otvoriti. Možete da počnete sa sva tri (23, 24, 35). Moj savet je da počnete sa poglavljima koja su korisna i da se ne blokirate", rekao je Gabrijel.

On je naglasio da su, sa aspekta privrednika, najvažnija poglavlja 23 i 24.

Premijer Vučić je naveo da Srbija neće čak ni da pita kada će da budu otvorena poglavlja, ali da želi da to bude što pre.

Kako je rekao, želja je i da se otvore najteža poglavlja, poglavlje 32 i kontrola finansija, 35 koje se tiče KiM, kao i 23 i 24, koja se bave vladavinom prava.

"To je nešto što je za nas važno - to su najteža poglavlja i hoćemo da ih rešimo na početku, a ne da ih ostavimo na za kraj", rekao je Vučić i podsetio da je i vlada na početku mandata odmah krenula u reformu i najteže mere, jer se samo na taj način ostvaruju rezultati.
foto: Tanjug
Ministar privrede Nemačke izjavio je da Srbija, kao najveća u regionu, ne sme biti prepuštena sama sebi i ponovio da Berlin podržava Srbiju na njenom evropskom putu i naglasio da je Srbiji i zapadnom Balkanu potrebna Evropska unija, ali da su Srbija i zapadni Balkan jednako potrebni Uniji.

"Srbija je posebno značajna, jer je najveća i ne sme da bude prepuštena samoj sebi", rekao je Gabrijel.

Prema njegovim rečima, saradnja u regionu je izuzetno značajna.

Evropska unija, kako je Gabrijel rekao, želi trajno da doprinese blagostanju i miru na kontinentu i "da ljudi više nikada ne nalaze smisao u sukobu sa susedima, već u saradnji".

On je ocenio i da gde EU nije prisutna nema dovoljno podsticaja za mir i da stoga evropske integracije nemaju alternativu.

“Srbiji i zapadnom Balkanu smo spremni da ponudimo fer partnerstvo. Nemačka nema interes da u regionu nastupa kao učitelj, već želi partnerstvo na istom nivou. Ima mnogo toga da se učini”, rekao je Gabrijel.

Kako je ocenio, Srbija ima težak put ka EU, ali je Gabrijel je uveren da Srbija ima veliku šansu da taj put pređe uspešno.

"Reformski proces zahteva mnogo od Srbije i ja sam iznenađen kako se premijer nosi sa problemima na reformskom putu. Mi podražavamo sve na tom putu. Interes Srbije je članstvo u EU, ali i Evropi su potrebni zapadni Balkan i Srbija", rekao je Gabrijel.

On je rekao da je mir i stabilnost na kontinentu mogu da postoje smao ako je on ujedinjen.

Predsednik Odbora nemačke privrede za Istok Ekhard Kordes pohvalio je Vladu Srbije zbog hrabrosti da preduzme nepopularne korake, u vidu smanjenja penzija i plata u javnom sektoru i naglasio da konsolidacija budžeta predstavlja važan signal za investitore.

Kordes je ukazao i na značaj primene zakona i ocenio da je potrebna ogromna snaga da se želje državnog vrha prenesu na niže nivoe koji treba da ih sprovedu u delo.

Predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Zeliger rekao je da je Srbija za nemačke investitore treća najatraktivnija zemlja u istočnoj i centralnoj Evropi, posle Poljske i Estonije, članica Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: