Putin, ipak, ne napušta samit G20

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov demantovao je da Vladimir Putin hitno napušta samit G20 zbog pritisaka kojima je izložen zbog krize u Ukrajini.

Izvor: B92

Subota, 15.11.2014.

09:52

Default images

Agencija Rojters je ranije prenela izjavu ruskog zvaničnika da Putin namerava da preskoči radni deo samita u nedelju i pomeri svoj odlazak iz Australije.

"To je potpuna besmislica", rekao je Peskov, a preneo TAS."

"Pregovarači stalno pokreću to pitanje. To je uobičajna, rutinska situacija", dodao je Peskov.

Zapadni lideri koji prisustvuju samitu G20 oštro su napali ruskog predsednika zbog krize u Ukrajini, zapretivši novim sankcijama Rusiji, ukoliko ne povuče vojnike i oružje iz susedne države.

Američki predsednik Barak Obama je rekao da agresija Rusije protiv Ukrajine predstavlja pretnju svetu, dok je Evropski savet zatražio od Moskve da izvrši pritisak na proruske snage da prihvate primirje na istoku Ukrajine.

Obama je kazao da su SAD na prvoj liniji kada je u pitanju "suprotstavljanje ruskoj agresiji protiv Ukrajine, koja je pretnja svetu, što smo videli u jezivom obaranju (malezijskog aviona) MH-17" iznad istoka Ukrajine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da Evropska unija razmatra dodatne finansijske sankcije protiv pojedinaca iz Rusije zbog krize u Ukrajini.

"Sadašnja situacija je nezadovoljavajuća", rekla je Merkelova novinarima na samitu.

"U ovom trenutku, na dnevnom redu je stavljanje još osoba na listu (sankcija)", dodala je nemačka kancelarka.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, koji takođe prisustvuje samitu G20, rekao je da će se ministri spoljnih poslova EU sastati u ponedeljak kako bi procenili situaciju u Ukrajini i da li su dalji koraci, uključujući dodatne sankcije Rusiji, neophodni.

Izolacija Putina na samitu G20 je bila očigledna, navela je britanska agencija, koji se našao na spoljnom rubu zvanične fotografije lidera G20.

Iako pod velikim pritiskom, Putin se uz osmeh, rukovao sa domaćinom australijskim premijerom Tonijem Abotom, koji je prethodno zapretio da će se "sukobiti" sa ruskim predsednikom oko obaranja malezijskog aviona iznad istoka Ukrajine u julu, kada je poginulo 28 Australijanaca.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je ukrajinska kriza bila jedina tema razgovora Putina i britanskog premijera Dejvida Kamerona, ali da su oba državnika pokazali ineteresovanje na "okočanju konfrontacija" i obnovi odnosa.

Putin se, takođe, sastao sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom i njih dvojica su se složili da je neophodno zaštititi bilateralne odnose od uticaja sankcija, dodao je Peskov.
foto: Beta/AP
Dvodnevni samit G20, privredno najjačih zemalja sveta, protiče u znaku diplomatskog rata izmešu Rusije i Zapada zbog krize u Ukrajini.

Nekoliko zapadnih zemalja kritikovalo je sinoć Rusiju, a najglasniji u tome bio je američki predsednik Barak Obama izjavio je da se SAD protive "ruskoj agresiji u Ukrajini, jer to predstavlja pretnju celom svetu".

Obama je izjavio da SAD, kao jedina supersila u svetu, predvodi svetsku zajednicu "u osudi ruske agresije u Ukrajini, kao i drugih pretnji", navodi Rojters.

"Mi predvodimo svet u borbi protiv ebole u zapadnoj Africi i u pružanju otpora agresiji Rusije u Ukrajini, koja predstavlja pretnju po čitav svet, kao što smo videli u slučaju obaranja malezijskog putničkog aviona u istočnij Ukrajini", poručio je Obama u govoru na samitu G20.

Nemačka kancelarka Anglea Merkel izjavila je da EU razmatra uvođenje novih finansijskih sankcija pojedincima u Rusiji zbog krize u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Sadašnja situacija nije zadovoljavajuća. U ovom trenutku razmatramo proširenje sankcija na još neke osobe", rekla je ona.

Domaćin skupa, australijski premijer Toni Abot, optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da želi da obnovi "izgubljenu slavu carske Rusije i Sovjetskog Saveza", dok je britanski premijer Dejvid Kameron rekao da Rusija "voli da napada manje zemlje".

Pomoćnik za spoljnju politiku u Kremlju Jurij Ušakov je rekao je da Rusija ne učestvuje u nedavnoj eskalaciji sukoba u jugoistočnoj Ukrajini i da podržava primenu prekida vatre dogovorenog u septembru u Minsku, preneo je Rojters.

"Mi ne učestvujemo u tome", izjavio je Ušakov, dodajući da je Rusija danas razgovarala sa drugim liderima BRIC (Brazil, Rusija, Indija, Kina).

"Svi oni su rekli da su sankcije nezakonite, da predstavljaju kršenje povelje UN i sprečavaju privredni oporavak. Mi nismo sami pokrenuli ovo pitanje. Ovi lideri su to sami rekli bez ikakvog signaliziranja sa naše strane", rekao je Ušakov.

Obama je, takođe, rekao da bezbednosni poredak u Aziji ne sme biti zasnovan na "prisili ili zastrašivanju gde velike države maltretiraju male, već na savezima i međusobnoj bezbednosti".

Lideri G20 su obećali da će zaustaviti epidemiju ebole u zapadnoj Africi, prenosi AFP.

"Članice G20 su rešene da učine sve što je neophodno da se zaustavi epidemija eoble i reši problem srednjoročnih ekonomskih i humanitarnih troškova ove epidemije", poručili su lideri G20 u saopštenju sa samita.
foto: Beta/AP
Abot, koji je jutros primio svoje kolege iz G20, pokušao je da ublaži tenzije u Brizbejnu, gradu gde traju protesti protiv skupa, zamolivši lidere da se međusobno zovu imenom a ne prezimenom, kako bi se stvorila "toplija atmosfera".

"Bilo bi lepo da se zovemo imenom, jer bez obzira na naša neslaganja, mislim da treba da među nama postoji više ljudske topline", rekao je Abot.

Pored odnosa Rusije i Zapada, na zvaničnom dnevnom redu su podsticanje privrednog rasta u svetu, povećanje pouzdanosti bankarskog sistema i sprečavanje multinacionalnih kompanija da izbegavaju plaćanje poreza.

Pored lidera zemalja članica G20, na skupu učestvuju i ministri finansija i guverneri nacionalnih banaka 19 zemalja - Argentine, Australije, Brazila, Francuske, Nemačke, Indije, Indonezije, Italije, Japana, Južne Afrike, Južne Koreje, Kanade, Kine, Meksika, Rusije, Saudijske Arabije, SAD, Turske i Velike Britanije, kao i guverner Evropske centralne banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: