Izbori u Ukrajini, istok bojkotuje

U Ukrajini se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, a jedino se ne glasa u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Izvor: B92

Nedelja, 26.10.2014.

08:38

Default images

Najnovije ankete pokazuju da je proevropski blok predsednika Petra Porošenka u izvesnom vođstvu.

Glasanje neće biti održano u 15 izbornih okruga u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, saopšteno je na internet stranici Centralne izborne komisije, a prenose agencije.

Za glasanje je, kako prenosi UNIAN, formirano 213 okruga, od kojih 21 u Donjeckoj, a 11 u Luganskoj oblasti, dok se u devet od 21 i šest od 11 okruga te dve oblasti neće glasati.

Ovo su prvi opšti izbori otkako je lider Viktor Janukovič, koji je uživao podršku Moskve, zbačen u februaru, a Porošenko ih je sazvao sa ciljem da "očisti" parlament od Janukovičevih lojalista i napravi novi saziv sa proevropskom većinom, prenosi Rojters.

Ankete pokazuju da bi samo četiri od 29 političkih grupa koliko ih učestvuje u izbornoj trci, sa 3.114 kandidata na stranačkim listama, moglo da pređe prag od pet odsto koji je potreban za ulazak u sastav 450-člane Vrhovne Rade.

Porošenkova stranka Solidarnost bi, zajedno sa savezničkom partijom Udar na čelu sa bivšim bokserom Vitalijem Kličkom, mogla da osvoji 20,5 odsto glasova, dok je podrška Radikalnoj stranci populiste Oleha Lijaška skočila na 8,6 sa šest odsto koliko je iznosila pre samo mesec dana, pokazuju rezultati istraživanja.

Nagli porast podrške Lijaškovoj stranci ugrožava šanse bivše premijerke Julije Timošenko da uđe u novi saziv parlamenta, prema istraživanju koje je sprovela Fondacija za demokratsku inicijativu.

Ukoliko bi proruske snage otišle iz parlamenta, Porošenko bi lako mogao da oformi prozapadnu koaliciju sa saveznicima kao što je partija Narodni front predvođena premijerom Arsenijem Jacenjukom, kako bi nastavio sa proevropskim reformama, ocenjuje britanska agencija.

Međutim, u slučaju da se Lijaškova stranka izuzetno dobro plasira, Porošenko će možda imati neugodan zadatak da traži podršku od političara koji je oštro kritikovao njegov mirovni plan i njegove kontakte sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

S druge strane, jedan od očekivanih gubitnika je stranka Julije Timošenko Batkivščina (Otadžbina), čija je podrška opala na 4,7 odsto.

Timošenko (53), koja je bila jedan od najpopularnijih ukrajinskih lidera u proteklih 10 godina, sa radikalno prekrojenim političkim programom sada nije uspela da povrati masovnu podršku glasača, a ako u danas ne osvoji nijedno poslaničko mesto, to bi moglo da znači njen politički sunovrat.

Janukovičeva Partija regiona, koja je nekada imala najveći broj poslanika u parlamentu, praktično je ugašena kao politička snaga, a njihovi saveznici komunisti, verovatno, neće imati nijednog predstavnika u parlamentu, prvi put otkako je Ukrajina stekla nezavisnost 1991.

Novi parlament će imati rok od mesec dana da formira većinu koja treba da oformi novu vladu.

Lista kandidata iz skoro svih glavnih proevropskih partija puna je imena ratnih veterana i političkih aktivista, što odražava burnih 10 proteklih meseci kroz koje je Ukrajina prošla.

Istraživanje javnog mnjenja pokazuje i da je 32 odsto od 2.025 ispitanika još uvek neodlučno.

Centralna izborna komisija očekuje da će biti izabrano 424 poslanika, a ne 450, pošto isključuje mogućnost glasanja u 14 distrikata u istočnim regionima Donjeck i Lugansk. Naime, proruski aktivisti prete da će blokirati glasačka mesta u 14 distrikata u istočnim regionima i organizovati odvojene izbore početkom novembra, za šta očito imaju prećutno odobrenje Kremlja, navodi AFP.

Izborni listići nisu poslati u okruge u Donjecku, Gorlovki, Šahtjorsku, Makejevki, u Lugansku, Krasnom Luču, Krasnodonu, Alčevsku i Starobeševu, navodi agencija.

Ruska novinska agencija TAS S podseća da je koordinatorka parlamentarnih izbornih programa "Opora" Olga Ajvazovska rekla da u Donjeckoj oblasti neće učestvovati na glasanju 1,6 miliona građana, odnosno 49 odsto birača, a u Luganskoj 1,2 miliona odnosno 69 odsto birača.

RIA Novosti prenela je izjavu predstavnika ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andreja Lisenka da su jedinice "snaga za sprovođenje antiterorističke operacije" uoči izbora pojačale režim obavljanja dužnosti, dodajući da su i predstavnici specijalnih službi na teritorijama Donjecke i Luganske oblasti pojačali svoju aktivnost.

Zbog raspada vladajuće koalicije, ukrajinski predsednik 25. avgusta raspustio je skupštinu i za 26. oktobar zakazao vanredne izbore.

Samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika planiraju da svoje izbore za predsednike i poslanike održe 2. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: