Studenti dali zahteve Ministarstvu

Predstavnici Studentskog fronta i Saveza studenata Beograda predali zahteve Ministarstvu prosvete Srbije u kojima pored ostalog traže šest ispitnih rokova.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 15.10.2014.

15:22

Default images

Studenti traže i odustajanje od smanjenja budžetskih kvota za master i ukidanje ograničenja roka za master.

Kako je agenciji Beta rekao sekretar Studentskog fronta Marko Šović, studenti će tražiti ostavku ministra prosvete Srdjana Verbića ukoliko ti zahtevi ne budi ispunjeni.

Ispred zgrade Ministarstva prosvete bilo je, prema proceni policije, oko 800 studenata, a Nemanjina ulica bila je jedno vreme blokirana.

Studenti su sve vreme zviždali i izvikivali "Bando buržujska", "Ne damo pare", "Izadjite napolje". Oni su nosili i tranaprente na kojima
je pisalo "Znanje nije roba", "Studenti, a ne klijenti".

Predajom zahteva ministarstvu, studenti su završili današnji protest.

Deo studenta Fakulteta političkih nauka organizovao je u ponedeljak protest u zgradi fakulteta, nezadovoljni uslovima studiranja i nemogućnošću da sa upravom postignu dogovor o zahtevima za sufinansiranje, a nekoliko dana ranije protestovali su i studenti Filozofskog fakulteta.

Studenti su 10. oktobra bili na razgovoru sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem. Tada su tražili šest ispitnih rokova, budžetsko finansiranje apsolventskog staža i produženje roka za završetak školovanja prvoj generaciji "bolonjaca" koji su studije upisali 2006. godine.

Na sastanku ministra Srđana Verbića sa studentima dogovoreno je da broj ispitnih rokova u školskoj 2014/15 godini ostaje pet, ali studentski parlament fakulteta, tamo gde je to potrebno, u dogovoru sa upravom može da inicira šesti rok.

Ministarstvo je tada saopštilo da smatra da je opravdan zahtev Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) da studenti upisani u prvu godinu studija školske 2010/11 godine, odnosno 2011/12 godine zadržavaju status iz prethodne godine studija najduže godinu dana po isteku redovnog roka studija, saopšteno je nakon sastanka.

I zahtev da studenti koji su visokoškolsku ustanovu upisali 2006. godine zadrže status studenta i nakon isteka roka dvostrukog trajanja studijskog programa, prihvaćen je, jer Zakon dozvoljava visokoškolskim ustanovama da na pismenu molbu dozvoli studentu da produži status studenta.

Ministarstvo će u narednim danima uputiti svim visokoškolskim ustanovama snažnu preporuku da iskoriste ovu zakonsku mogućnost i usliše molbe studenata, odlučeno je na sastanku.

Ministarstvo je tada podsetilo da visokoškolske ustanove nemaju osnov da dodatno naplaćuju prijave ispita i druge redovne troškove studiranja, jer školarina studenta, bilo da je on finansiran iz budžeta ili se samostalno finansira, uključuje sve troškove redovnog studiranja.

"Ministarstvo se u potpunosti slaže, kao što je ranije najavljivalo, da se što pre počne sa izradom novog Zakona o visokom obrazovanju, uz aktivno učešće predstavnika SKONUS-a i SKASS-a (Studentska konferencija akademija strukovnih studija)", navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: