Islamistima podrška sa svih strana

Policijska služba iz Melburna saopštila je da je uhapsila 23-godišnjaka zbog sumnje da je finansirao odlazak jednog Amerikanca u redove Islamske države.

Izvor: B92, AP

Utorak, 30.09.2014.

08:16

Default images

Neimenovani mladić je uhapšen posle osmomesečne istrage koju je započeo FBI, a australijski državljanin je optužen da je Amerikancu dao 12.000 dolara kako bi on mogao da ode u Siriju i pridruži se islamističkoj paravojnoj formaciji.

U saopštenju policije navedeno je da se njih dvojica nisu lično poznavali, već su u kontakt stupili preko društvenih mreža, a smatra se da Australijanac nije imao nameru da se pridruži Islamskoj državi, već samo da finansijski pomaže.

Premijer Toni Abot je naveo da postoje informacije o još stotinu državljana Australije koji pomažu regrutovanje ili finansiranje Islamske države, a nedavno je jedan tinejdžer ubijen nakon što je nožem napao dvojicu policajaca, navodno inspirisan akcijama džihadista.

Uhapšen izraelski Arapin zbog podrške ID

Jedan izraelski Arapin, osumnjičen da podržava Islamsku državu pritvoren je ove nedelje, saopštila je izraelska policija. To je jedno od prvih hapšenja u jevrejskoj državi povezano s tom organizacijom džihadista.

Policijski portparol Luba Samri rekla je da je 24-godišnjak iz sela Kfar Kare, na severu Izraela, uhapšen kraj Tel Aviva, ali ga nije imenovala.

Izraelski radio je javio da je uhapšeni predaje islamske studije u srednjoj školi u Kfar Kari. Tokom pretrage njegove kuće nađena je zastava ID i literatura džihadista.

Izraelski list "Haarec" objavio je prošle nedelje da je protiv jednog drugog izraelskog Arapina, Ahmeda Šurbadža, podignuta optužica u maju jer se borio za tu organizaciju u Siriji.

Izrael se graniči sa Sirijom, u kojoj ID kontroliše deo teritorije na istoku, uključujući većinu glavnih naftnih polja u ratom razorenoj zemlji. Početkom septembra Izrael je stavio ID na listu nelegalnih organizacija, uključujući njene članove, one koji je finansijski podržavaju i simpatizere.

Samri je rekla da bezbednosna služba Šin bet istražuje druge osobe osumnjičene za povezanost s Islamskom državom.

Za 24-godišnjaka uhapšenog u maju se veruje da je putovao u Siriju preko Turske u januaru, a uhapšen je na međunarodnom aerodromu Ben Gurion kada se vratio 20. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: