"Borba sa ID može trajati godinama"

Britanski poslanici glasaće danas da li će njihova zemlja učestvovati u bombardovanju Islamske države u Iraku.

Izvor: B92

Petak, 26.09.2014.

09:08

Default images

Na taj način Velika Britanija bi se priključila savezu u borbi protiv ekstremista koji su preuzeli kontrolu u mnogim delovima države.

Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je na početku debate u parlamentu o priključivanju Londona vazdušnim napadima pod vođstvom SAD na ciljeve Islamske države u Iraku, da bi kampanja protiv ID mogla da potraje godinama.

"Ovo će biti misija za koju neće biti potrebni meseci, već godine, ali ja verujem da mi moramo da se pripremimo za tu obavezu", rekao je šef britanske vlade.

Višečasovna debata, kako prenosi AFP, počela je govorom Kamerona, a odluka o priključivanju Londona savezu koji se bori protiv ID trebalo bi da bude usvojena jer ima podršku glavnih opozicionih stranaka, kao i vlade.

Kameron je pozvao Britaniju da ne strahuje od ponovnog ulaska u konflikt u jednoj zemlji gde je imala trupe, koje su napustile tu državu 2011.

Suočavamo se sa strahotom protiv koje čitav svet mora da se ujedini, a kao što je to uvek bio slučaj u odbrani slobode, demokratije i pravde, Britanija će dati svoj doprinos”, kazao je Kameron na sednici Generalne skupštin UN.

AFP javlja da su britanske vojne letelice već spremne za početak napada na ID, a prema proceni ministra odbrane Majkla Falona ta vojna akcija mogla bi trajati godinama.

Francuska je u petak bila prvi sazevnik koji se priključio SAD u napadima u Iraku, a očekuje se da će Belgija i Holandija takođe uputiti svoje avione narednih nedelja.

Pred glasanje poslanici su pojasnili da neće biti upućivanja kopnenih snaga u Irak, a da priključenje vojnim akcijama u Siriji zahteva dodatnu odluku.

Nećemo stavljati na raspolaganje kopnenih snaga. Ne verujemo da bi javnost podržala takvo uključenje“, istakao je šef britanske diplomatije Filip Hamond.

Ako kopnene snage budu potrebne one će morati da dođu iz zemalja regiona, pre svega Iraka, dodao je on.

Inače, procenjuje se da se iz Britanije na strani ID bori oko 500 ljudi. Smatra se da su džihadisti koji su ubili dva zarobljenika, –američkog novinara i jednog Britanca, – takođe, Britanci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: