Advokati: Nema dogovora, ni pomaka

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević izjavio je da na sastanku s predstavnicima ministarstava pravde i finansija nije ništa dogovoreno.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

10:51

Default images

Dakle, štrajk advokata u Srbiji se nastavlja.

"Ne mogu da kažem da je do bilo kakvog pomaka došlo. Oni razmatraju, mi razmatramo, oni imaju svoju stranu, mi imamo svoju", kazao je Đorđević za agenciju Beta.

Advokati zahtevaju smanjenje osnovica za paušalno oporezivanje, jer je otežan i onemogućen kontinuiran rad advokata zbog višestrukih reorganizacija sudova i zbog smanjenja obima posla nakon uvođenja novih profesija javnih beležnika, izvršitelja i posrednika u prometu nepokretnosti.

Oni traže da se po hitnom postupku izmene odredbe Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku i Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa.

Povukli su sve svoje predstavnike u komisijama, radnim grupama i drugim radnim telima, a od advokata koji su izabrani u Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca traže ostavke.

Takođe, traže i smenu ministra pravde Nikole Selakovića.

Ministarstvo pravde: Advokati ne žele dogovor sa državom

Ministarstvo pravde saopštilo je danas da obustavom svog rada i odbijanjem razgovora sa predstavnicima Ministarstva, advokati u Srbiji ugrožavaju bezbednost građana i njihove imovine i pozvalo još jednom advokate da prekinu štrajk.

Kako su saopštili, na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima advokata u Srbiji, dogovoreno je da se obe strane sastaju redovno, kako bi se što pre došlo do rešenja, ali su advokati zatražili odlaganje.

"To ukazuje da advokati ne izražavaju želju za obustavom šrajka i pronalaženjem rešenja, već nastavljaju sa politizacijom advokatske profesije. Očigledno je da glavni problemi leže u neodgovornom i neozbiljnom rukovodstvu advokatskih komora, kao i da srpski advokati nemaju predstavnike od integriteta i autoriteta sa kojima dogovor može da se pronađe", kazali su iz Ministarstva pravde.

Predstavnici advokature su obavestili Ministarstvo da su "eventualno spremni" da se sastanak održi u ponedeljak, 22. septembra, za kada je zakazan i novi sastanak radne grupe za paušalno oporezivanje.

"Još jednom pozivamo advokate da nastave sa radom, jer samo na takav način, bez pokušaja ucenjivanja države i nanošenja štete građanima i pravnom poretku, može da se postigne prihvatljivo rešenje za sve strane", navodi se u saopštenju.

Advokati u Srbiji stupili su u štrajk u sredu, 17. septembra, koji će trajati dok se ne ispune njihovi zahtevi za umanjenje paušalnog poreza i dok se ne izmeni više zakona kojima bi sprečila dalja "diskriminacija advokata u odnosu na javne beležnike".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: