"Biću podrška Srbiji u Briselu"

Buduća potpredsednica EK Alenka Bratušek kaže i da će sa nove pozicije u Evropskoj komisiji (EK) nastaviti da podržava evropski put Srbije i proširenje EU.

Izvor: Blic, Tanjug

Utorak, 16.09.2014.

08:40

Default images

"Moja gledišta u vezi sa Zapadnim Balkanom su poznata. Kao slovenački premijer, jasno sam zagovarala stav da je pespektiva članstva zemalja regiona u EU od najveće važnosti. Ne samo za region, već za celu EU. U tom smislu, poznati su vrlo jasna podrška Slovenije i moja lična, za otvaranje pregovora o pristupanju Srbije'', rekla je za ''Blic'' Bratušek

Bratušek je naglasila da uverenje da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju EU svakako neće menjati i da će podržavati da se zemlje regiona brzo i efikasno kreću prema EU koja će ostati otvorena za njih.

Na pitanje ima li mesta za bojazan u Srbiji da se EU "umorila od proširenja", a čemu u prilog govore i prve, vrlo skeptične izjave predsednika EK Junkera i budućeg komesara Hana, Bratušek je odgovorila da ne vereuje u to.

''Naravno, potrebno je da postoje i vrlo realna očekivanja u odnosu na dinamiku proširenja Unije, ali to da se ne može govoriti o zamoru od proširenja pokazaju nam sasvim konkretne činjenice - u prvoj polovini ove godine EU je donela dve jasne odluke: pokrenula je pregovore o članstvu Srbije, dok je Albanija dobila status kandidata. Proces proširenja napreduje. A to je važno'', rekla je Bratušek.

Novi predsednik EK Žan- Klod Junker predložio je Alenku Bratušek za jednog od svojih ključnih saradnika, a Evropski parlament će se uskoro izjasniti o sastavu Komisije koja će početi s radom u novembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: