"Ubrzati proces traženja nestalih"

Miodrag Linta pozdravio potpisivanje u Mostaru Deklaracije o rešavanju pitanja nestalih lica u oružanim sukobima i kršenju ljudskih prava.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

10:17

Default images

On se nada da će to ubrzati proses traženja nestalih i procesuiranje odgovornih za zločine.

"Ako bi se u procesu traženja Srba, nestalih u ratovima na području bivše Jugoslavije, nastavilo dosadašnjim tempom, sve nestale srpske žrtve bile bi pronadjene tek za nekoliko decenija što je neprihvatljivo", rekao je predsednik Koalicije udruženja izbeglica , a navodi se u saopštenju.

Linta je istakao i da su u prethodnom periodu hrvatska, bošnjačka i albanska strana opstruisale proces traženja nestalih osoba srpske nacionalnosti i identifikaciju posmtrnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnicama u Zagrebu, Tuzli, Sarajevu i Prištini. Oni se, dodaje, opstruisali i kažnjavanja odgovornih za zločine nad Srbima.

On je apelovao na medjunarodnu zajednicu, posebno na SAD i Evropsku uniju, da izvrše pritisak na hrvatsku, bošnjačku i albansku stranu da konačno ubrzaju traženje srpskih žrtava, identifikaciju posmtrnih ostataka tela ili delova tela koji se nalaze u mrtvačnicama i procesuiranje svih odgovornih za zločine nad srpskim narodom.

"Bez uspostave istih standarda u traženju nestalih lica i kažnjavanju odgovornih za ratne zločine nećemo moći govoriti o ozbiljnijoj stabilizaciji stanja i uspostavi odnosa medjusobnog poštovanja i poverenja u regionu zapadnog Balkana", zaključio je Linta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: