Bela kuća ponovo optužila Rusiju

Bela kuća optužila je Rusiju za eskalaciju svojih destabilizujućih aktivnosti u Ukrajini na način koji je "izuzetno opasan i provokativan".

Izvor: B92

Subota, 16.08.2014.

09:55

Default images

Ipak, iz Bele kuće nisu izričito potvrđeni navodi NATO-a da je ruski vojni konvoj preksinoć ušao na teritoriju Ukrajine.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je juče objavio da je njegova vojska uništila veći deo tog ruskog konvoja

, ali je portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost Kejtlin Hejden danas izjavila kako SAD nisu u poziciji da potvrde te navode, dodajući kako ipak rade na tome da dođu do više informacija, prenela je agencija AP.

Tenzije stalno rastu pošto je Ukrajina pristala da dopusti ulazak ruskog konvoja sa humanitarnom pomoći na istok Ukrajine. Zvanični Kijev i Zapad sumnjaju da bi Moskva to mogla da iskoristi kao priliku za vojni upad na područje istočne Ukrajine, gde se proruske snage već mesecima bore protiv ukrajinske vojske.

Hejden je navela da, i pored toga što SAD i dalje istražuju navode o ulasku ruskog vojnog konvoja u Ukrajinu, poslednjih nedelja je bilo drugih pokazatelja da Rusija doprinosi eskalaciji krize.

Ona je optužila Rusiju da redovno na teritoriju Ukrajine ispaljuje rakete i artiljerijsku vatru, kao i da premešta raketne bacače i sisteme za rakete zemlja-vazduh preko granice sa Ukrajinom kako bi mogla da gađa položaje ukrajinske vojske.

Portparol Pentagona Džon Kirbi sinoć je izjavio da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pružio garancije amerčkom kolegi Čaku Hejgelu da ruski vojnici nisu uključeni u transport humanitarne pomoći za istočnu Ukrajinu.

Kirbi je rekao da je u prvom telefonskom razgovoru dvojice ministara odbrane od kraja aprila, Šojgu takođe pružio uveravanje Hejgelu da ruski konvoj od više od 250 kamiona "neće biti iskorišćen kao izgovor za dalje mešanje u Ukrajini".

Portparol Pentagona je rekao i da je Šojgu "potvrdio da će roba biti isporučena i podeljena pod Međunarodnim komitetom Crvenog krsta" i da je pružio uveravanje Hejgelu da "Rusija poštuje uslove Ukrajine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: