NUNS i UNS: Tabloid krši sve norme

Novinarska udruženja osudila su pisanje lista "Tabloid" navodeći da on "serijski krši sve profesionalne standarde i etičke norme novinarskog poziva".

Izvor: B92

Petak, 15.08.2014.

12:57

Default images

UNS je u saopštenju najoštrije osudio postupak Tabloida, navodeći da taj list na internet izdanju, bez navodjenja izvora ili dokaza, "objavljuje ničim potkrepljene spekulacije o identitetu vozača mini-moris kantrimena koji je usmrtio Luku Jovanovića".

Tabloid piše i o navodnoj nameri policije da za dva dana lažno optuži nekog drugog za ovo ubistvo, navdeo je UNS i dodao da je redakcija tog lista postupila suprotno osnovnim novinarskim pravilima i kada je tobožnju vest objavila bez jasnog navodjenja autora.

Objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina kršenje je Kodeksa novinara Srbije i nespojivo je s novinarstvom, saopštio je UNS.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je zaprepašćenje postupkom lista Tabloid koji je juče, u svom internet izdanju, bez ikakvih dokaza i izvora, objavio opasnu spekulaciju o identitetu vozača koji je automobilom usmrtio Luku Jovanovića.

"Ništa manje šokantna je i, takođe, ničim potkrepljena spekulacija Tabloida o tome da policija, uz znanje predstavnika najviše izvršne vlasti, priprema lažnu optužnicu kako bi se zataškao identitet pravog krivca", piše NUNS i dodaje da je taj list kao i mnogo puta do sada, najgrublje prekršio osnovne profesionalne i etičke standarde novinarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: