Patrijarh prihvatio papin poziv?

Patrijarh Irinej prihvatio je poziv da u Vatikanu poseti papu Franju, izjavio je zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet za novosadski "Dnevnik".

Izvor: Dnevnik, Tanjug

Utorak, 12.08.2014.

10:45

Default images

"I svi prisutni članovi Svetog sinoda, a i izaslanstvo Svete stolice, bili su saglasni da do te posete treba svakako doći. Sada su u toku diplomatski pregovori u vezi sa načinom organizovanja ove posete, što nije baš najjednostavnije, znajući programe pape Franje, a i njegove svetosti, patrijarha Irineja", rekao je biskup Nemet.

Komentarišući, kako se navodi, činjenicu da u Saboru Srpske pravoslavne crkve nema saglasja o eventualnoj poseti pape Srbiji, koju zagovara i vlast, dodao je da bi Irinejeva poseta Vatikanu "bio svakako ogroman korak napred u svakom pogledu".

"Vreme je da se neke teme skinu s dnevnog reda jednom zauvek i razmotri razvoj shvatanja sabornosti, koji je od dolaska pape Franje u Vatikan u punom razvoju u Katoličkoj crkvi. Takav jedan susret će svakako pružiti mogućnost za razgovor i o bolnim temama, koje se tiču više Republike Srbije i Hrvatske, manje Katoličke crkve, kao što su Drugi svetski rat i događaji nakon njega", ocenio je zrenjaninski biskup.

Kako navodi Tanjug, portparol Beogradske nadbiskupije, velečasni Milutin Novaković, podseća da u ime SPC o eventualnom pozivu papi konačnu odluku ne donose patrijarh i Sinod, već Sveti arhijerejski sabor, crkvena skupština, koji čine svi srpski episkopi.

"Među njima je veliki broj onih koji na papinu posetu gledaju blagonaklono, kao i oni koji drže da još nije sazrelo vreme", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: