Utorak, 12.08.2014.

10:45

Patrijarh prihvatio papin poziv?

Patrijarh Irinej prihvatio je poziv da u Vatikanu poseti papu Franju, izjavio je zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet za novosadski "Dnevnik".

Izvor: Dnevnik

Patrijarh prihvatio papin poziv? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Milanus

pre 9 godina

@brainwash
Katolicizam jeste jeres, iz perspektive pravoslavne crkve. Razlike nisu samo kulturoloske, obredne ili formalne, vec i dogmatske i sustinske i .... - uz strpljivo guglanje moze se sve pronaci na internetu, pocev od postojanja/nepostojanja cistilista, pa preko Papine bezgresnosti, ljudskog ili bozanskog porekla Majke Bozije, otkupa grehova, kvasnog i beskvasnog hleba, pa do porekla Svetog Duha, itd. Razlike su ogromne i nepremostive.
Zapravo, svaka crkva tvrdi da je bas ona "prava" i da bas ona poznaje istinu, a svako ucenje suprotno od ucenja te crkve jeste jeres, te su sve ostale crkve (iz perspektive te crkve) jereticke, jer ne postoje dve crkve sa istim ucenjem.
Ne mogu postojati "sestrinske" crkve, to je besmisleno, kao i sam pojam sabornosti shvacen u smislu ujedinjenja dve crkve. Moze postojati samo jedna istina, pa bi (u slucaju ujedinjenja) jedna crkva morala da prihvati ucenje druge i da tako prizna da ne poznaje istinu i da se vekovima drzala neistine.
Dakle, stvar je veoma komplikovana i nadam seda ce svaka crkva ostati "pri svome" :)

granica

pre 9 godina

Glas onoga iz manastira Celije 'Srbi opet razapinju Hrista' razapeli su ga kad su rascinili vl. Dionisija ,napravili sramni raskol,sad zbog sakice dolara ljube skute papi. mozemo mi bez irineja imamo nase katakombe.

arhont

pre 9 godina

@Ako je velicao Hitlera objasni onda druze komesare kako je Velimirovic zavrsio u zarobljenistvu u nacistickom logoru? Muka mi je vise od vas koji uvek nalazite znake jednakosti. Kako bi ti drugacije nazvao sizmatike?

Velimirovic je bio deportovan na mesec dana kada je postajala bojazan nacista da ce se i on, zajedno s delom ljoticevaca, nedicevca i cetnika pokusati da prebaci na stranu saveznika: amerikanaca i britanaca. pa su ga pustili nakon sto je izjavio lojalnost nemackoj. ali na kraju je ipak prevario cak i nemce i zbrisao na njemu "omrazeni" zapad - prvo u evropu, tj britaniju, a onda u ameriku. naravno, ostavio je srbiju i srbe koje je toliko voleo na cedilu. cudo je koliko srbija obozava one koji je ostavljaju i beze iz nje kad zagusti kod stranaca. od petra karadjordjevica u grckoj, preko velimirovica u usa do miloseviceve familije u rusiji.

b

pre 9 godina

pošto su katolici odgovorni za nebrojene srpske žrtve u poslednjih nekoliko vekova srpski patrijarh treba da ode na poklonjenje papi i tako omogući istinsku REFORMU srpskog društva, uključujući i SPC. Ova reforma bi trebala da bude takva da na scenu stupe snage koje će voditi računa o narodu i državi. A o vlasti u Srbiji u poslednjih 100 godina ne vredi trošiti reči, uključujući ove što posetu podržavaju

djordje kadic

pre 9 godina

Setimo se Sv. Marka Efeskog! Neka je na pameti i patrijarhu i arhiepiskopu i mitropolitima i episkopima i svima koji zagovaraju religijski dijalog sa latinima!

Goran

pre 9 godina

Mene nece predstavljati ni jedan ni drugi. Sve je to ista klapa koja uzima novac od jadnog naroda. Bio sam i ja jedno SRECOM kratko vreme drug clan stada. Kada su mi za krstenje prve cerke pokupili zadnji dinar iz kuce ti maskirani betmen popovi rekao sam sebi nikad vise. Od tad sam dobio jos dva puta evo srecno nekrstena pa kako im bude. Ucim ih da budu dobri ljudi, da vole i postuju bliznje svoje i pomognu onima u nevolji. Ako nekoj VISOJ sili to nije dovoljno i treba sve to da registrujem kod onih istih betmena za pozamasnu sumu.... neka zive nekrsteni. Pozdrav i postovanje svima koji misle isto ili drugacije....

Fanka

pre 9 godina

Baš me briga što ti ideš. Za mene koji sam trenutno jeretik to nema nikakav značaj. Sveštenici se razmeću parama i skupocenim automobilima, a ja bi sada trebao da raspravljam sa katolicima o raskolu. Šta je naše sveštenstvo uradilo da narod vrati istinskim vrednostima pravoslavlja? Ništa...
Najveći vernici su nam bivši bezbožnici i komunisti. U mojoj kući se uvek slavila slava skromno i hrišćanski, a ne uz inat drugima.
Irineju mene tamo ne predstavljaš!

Boze me sakloni i uscuvaj

pre 9 godina

" Dok se katolička crkva ne izvini i javno pokaje za genocid nad Srbima u Hrvatskoj ne vidim razlog da se sastanu poglavari."

Plasim se da takav zahtev nije iskren i da je u sustini pokvaren: mi (Srbi) bismo da se Papa izvini za Jasenovac, ali da to izvinjenje ne vazi. TVRDIM da Papa u Srbiji ne bi bio dobrodosao cak i kad bi klekao u Jasenovcu. To je zbog balkanskog nasledja zlopamcenja i vecite mrznje koja se prenosi s kolena na koleno. To je na primer razlog sto i dalje mrzimo Turke, 200 godina posle Cele Kule ili Sece Knezova, zato sto nije dosta sto smo ih pre 100 godina ili 4 generacije isterali sa Balkana, neee, mrzecemo ih na vjeke vjekova... Zato je, na primer, onaj golobradi Hrvat izbo na smrt Srbina, decka svoje sestre, iako je rodjen posle rata 1991. i 100 godina posle antisrpskog pogroma u Zagrebu.
Zato je Balkan crna rupa ne samo Evrope; zato svestenici blagosiljaju one koji idu u pokolj civila; zato ovde o religijskim pitanjima diskutuju oni koji samo znaju da se prekrste "drugacije od ONIH" i misle da su time zavrsili hriscansko vaspitanje; oni koji smatraju da su NJIHOVI u specijalnoj vezi sa Bogom i da Bozja milost nikako ne moze obasjati ONE DRUGE... oni koji misle da postoji NASA i NJIHOVA Biblija, uz NASU se molis a kroz NJIHOVU ispalis metak (a ni jednu ni drugu ne procitas).
Kako moze iko normalan imati nesto protiv poseta i razgovora crkvenih (dzamijskih, sinagognih...) poglavara? "Ne vidim razlog da se sastanu poglavari"? Sacuvaj Boze.

brainwash

pre 9 godina

[nastavak]

4. Katolicizam nije jeres. Rec je o politicko-crkvenom raskolu. Vera je u osnovi sasvim ista. Pa pogledajte literaturu u pravoslavnim liturgijskim studijama, i udzbenicima na Bogolsovskom faksu SPC! Pola izvora su katolicki, jer su ozbiljni naucnici i razlike su kulturoloske a ne dogmatske.

5) Vatikan je Stepinca proglasio za 'blazenog' (rang dosta ispod svetitelja), dok je ovdasnji 'Justinovski lobi' vladika SPC odgovorio necim jos gorim: za 'svetitelja' proglasili Nikolaja Velimirovica, koji je velicao Hitlera, proklinjao svaki tehnicki izum poput aviona i telefona, slao svoje bogomoljce u fasisticke falange Ljotica, i na opelu rekao kako je taj fasista koji je po Kragujevcu hapsio ucenike za streljanje 1941. 'istinski hriscanski politicar.'

https://sh.wikipedia.org/wiki/Nikolaj_Velimirovi%C4%87#Stavovi_o_Ljoti%C4%87u
Treba utisati ekstemiste na obe strane i raditi na zajednickim interesima, jer je Hriscanstvo u celom svetu ugrozeno. Papa Francisko po Vatikanu vozi reno 4 star 30g, zivi u dvosobnom stanu, i pravi je Hriscanin, za razliku od nekih ovdasnjih episkopa koji ne mogu bez najnovijeg audija i skupih dvorova.

sladoledsmesom

pre 9 godina

Ako je velicao Hitlera objasni onda druze komesare kako je Velimirovic zavrsio u zarobljenistvu u nacistickom logoru? Muka mi je vise od vas koji uvek nalazite znake jednakosti. Kako bi ti drugacije nazvao sizmatike?

brainwash

pre 9 godina

Poseta je prava stvar, previse imamo predrasuda, jer:

1.) Dijalog, razgovor (neisto)misljenika je odlika civilizovanih ljudi. Tako se resavaju nesporazumi i gradi buducnost. Nema drugog puta.
2.) Ovaj papa ce verovatno priznati ulogu HR klira u II Sv. ratu u i time otvoriti most za posetu Srbiji. (Istine radi, slicnu negativnu ulogu je imala SPC u ratovima 1991-95, a za detalje guglati "Tomanic - SPC u ratu i ratovi u njoj")
3.) To sto smo kao narod ratovali sa Hrvatima (nominalno katolicima) ne znaci da treba da se odrekenemo saradnje sa Francuzima, Italijanima, Brazilcima i ostatakom od 1.2 milijarde katolika.
[nastavlja se]

dragan

pre 9 godina

Dobro su se setili! Pa bio i Pavle u poseti Vatikanu. Prava stvAR je malo teza, da papa dodje u posetu Srbiji. Nadajmo se da ce ga SPC pozvati u najskorije vreme. Novi papa je sjajan lik, a ne ovi nasi klerofasisti i pacijenti poput Kacavende, Pahomija, Filareta, Amfilohija. Normalni su manjina (Ignatije, David, Maksim...)
(brainwash, 12. avgust 2014 14:01)

To sto si ti ispranog mozga i pritom ateista ili pripadnik koje vec manjinske organizacije to je tvoja licna stvar,ali nemoj lagati ovde javno bez trunke srama jer patrijarh Pavle nikada nije nogom krocio tamo niti je papa imao ikakvu sansu daa dodje ovde dok je on bio ziv

Super

pre 9 godina

Katolička crkva već decenijama radi na relativizaciji i prikrivanju genocida nad Srbima u Hrvatskoj tokom WW2 jer je i sama bila pokrovitelj tog stravičnog zločina. Vrhunac cinizma je beatifikacija Stepinca. Dok se katolička crkva ne izvini i javno pokaje za genocid nad Srbima u Hrvatskoj ne vidim razlog da se sastanu poglavari.

e

pre 9 godina

Sve religije govore da je jedan bog. Pored toga samo hrišćanska crkva slavi sina božijeg isusa hrista. Eto već tu je jedinstvo svih hrišćanski crkvi. Pravom verniku, a ne primitivcu to je dovoljno. Konačno ako postoji tolerancija i želja da se prevaziđu razlike stare više od 1000 god. poglavari će uz obostrano razumevanje i usaglašavanje naći najbolje rešenje. Ja sam hrišćanin pravoslavac,slavim krsnu slavu. Voleo bih da naša crkva prihvati kalendar koji ceo hrišćanski svet prihvata. Eto naš naučnik napravio je kalendar koji nebi trebalo menjati 5000 god. Dobro bi bilo porazgovarati sa papom o tom kalendaru tada ako bi se to postiglo, verujem da bi i čitav svet i religije to prihvatile.

IC XC NIKA

pre 9 godina

Ispravno. Papa Franja je kul, i ja bih problejao s njim da sam u mogućnosti.
(Zigmund, 12. avgust 2014 11:15)
@
Idi pročitaj nešto pre nego što počneš sa pisanjem. Tema nije primerena plitkoj "kul, blejanje" terminologiji. Ostalima takodje preporučujem da se uzdrže od komentarisanja na teme o kojima ništa ne znaju. Ništa u životu ne košta kao površnost.

posle mene deluzija

pre 9 godina

"(...) na papinu posetu gledaju blagonaklono, kao i oni koji drže da još nije sazrelo vreme.."
Heh, nije sazrelo vreme, duhovito - znaci da pustimo da se krcka jos dodatnih desetak vekova?
(inace nemam stav o ovim starcima ni sa nase niti njihove strane, ali mi upade u oko ova intersenatna formulacija)

spasoje

pre 9 godina

a niko se ne plasi Boga! svi misle da je to politika,to je lagano i postepeno uvodjenje ekumenizma,pa svi znamo da katolici traze ujedinjenje u vidu "vracanja " crkvenih praznika na njihove datume....ne znam koja je svrha toj poseti uopste!!!

Vladimir

pre 9 godina

Svaka poseta, svaki dogovor i razgovor je sasvim u skladu sa kanonima. Ono što nije po kanonima je zajednička molitva. Bude li patrijarh služio zajedno sa papom ili mu se poklonio, sigurno će izazvati raskol. Verujem da je toliko svestan situacije da mu takva egzibicija neće pasti na pamet.
Stvar još uvek nije gotova. To što je patrijarh prihvatio da ide u Vatikan, ni u kom slučaju ne znači da će za to dobiti odobrenje. Sabor će doneti konačnu odluku, jer u pravoslavnoj crkvi poslednju reč ima sabor a ne patrijarh.

brainwash

pre 9 godina

Dobro su se setili! Pa bio i Pavle u poseti Vatikanu. Prava stvAR je malo teza, da papa dodje u posetu Srbiji. Nadajmo se da ce ga SPC pozvati u najskorije vreme. Novi papa je sjajan lik, a ne ovi nasi klerofasisti i pacijenti poput Kacavende, Pahomija, Filareta, Amfilohija. Normalni su manjina (Ignatije, David, Maksim...)

Ricky

pre 9 godina

"...gradjani placaju crkveni porez (na primer Svajcarska..." u Švajcarskoj plaća crkveni porez samo onaj ko hoće a ne svako.
(SVD, 12. avgust 2014 12:33)

Ovakvi komentari osoba koje nisu ni videle Svajcarsku mi se najvise dopadaju. Dakle, crkveni porez placaju svi gradjani i firme koji ostvaruju prihod. Kao gradjanin, moguce je osloboditi se poreza ali je potrebno podneti zahtev.

mlekadzija

pre 9 godina

Na pefidan nacin ce, Boze mi oprosti, prevesti naseg patrijarha zednog preko vode... Za bilo kakve ozbiljene razgovore papa bi morao da se ogradi i da osudi sve brojne zlocine katolicke crkve pocinjene tokom drugog svetskog rata. A poklon senima mucenika pobijenima u Jasenovcu (i drugim stratistima( bi bio dobar korak u tom pravcu. No od toga nema nista, jer ne moze Franja da kritikuje Pija XII jer se zna da je papa #nepogresiv#....

file

pre 9 godina

(Advokat svih Srba, 12. avgust 2014 12:43)

Nažalost, djelo puno pogrešnih navoda i prilično pogrešnih zaključaka. Doduše, tiskano je po naredbi komunističke partije, pa nije ni neobično da se radi o knjizi prilično loše kvalitete. Ta knjiga je danas irelevantna po bilo kojoj točki. Sa sramom se prisjećam vremena kada sam je držao iznimno dobrom knjigom...

Cvorovic

pre 9 godina

Kada papa bude klekao na kolena i zatrazio oprost za stotine hiljada zaklanih Srba u Hrvatskoj tokom 2 sv.rata ( jer su u tome ucestvovali i katolicki svestenici ) onda se moze biti otvoren za ideju o dijalogu o buducim odnosima... Do tada, ce se i dalje nipodastavati ti mucenici...

Miki

pre 9 godina

Da prizna da su pomagali klanje/pokrstavanje Srba u Hrvatskoj. Da prizna da je Vatikan organizivao bekstvo ustaskih koljaca za Juznu Ameriku. Da se ujedine crkve, prebace za Konstaninopolj, izaberu Rusa za novog Papu i priznaju Rusiju za zastitnicu hriscanstva.

(Vlast)a

pre 9 godina

Ukoliko ovo nije deo opste instrumentalizacije nase duhovne i svetovne vlasti od celnika istih struktura iz jedne velike drzave na istoku cija je prestonica treci Rim,onda je ovo vest koja nas moze samo radovati.
Braci i sestrama katolicima dugujemo i zbog Kosova ali i zbog permanentne pomoci u nevoljama koje su nas snalazile.
Bilo bi bolje da je bilo ranije ali:nikad nije kasno.
Jos je vaznije da poseta podseti ovdasnje nazovi hriscane na gostoljublje Avramovo koje nas obavezuje da sa radoscu i najvecim postovanjem docekamo prvosvestenika brace i sestara katolika.

Čveger

pre 9 godina

Haha! Koilko ste svi kompletno smešni koji se udubljujete u ovakve vêsti! Ovi su kao u fazonu treba da ide, a onda ovi drugi kao ne, ne treba. Pa onda ovi treći, more da se on prvo izvini! Lol!

Kad si "u materiji" izgubiš perspektivu i zaboraviš da sve ovo pogledaš izdaleka, bez vune na očima. Dve nedodirljive kriminogene organizacije sa podebelim dosijeima se sastaju da razmene iskustva u šišanju ovaca. Šta ima nejasno?

Zoran

pre 9 godina

Ispravno. Papa Franja je kul, i ja bih problejao s njim da sam u mogućnosti.
(Zigmund, 12. avgust 2014 11:15)

Nisam vernik, ali ne vidim zasto dajete minuse na gornji komentar? On samo dokazuje da katolicka crkva shvata da se vremena menjaju i da se shodno tome i ponasa, za razliku od okostale pravoslavne crkve, s posebnim osvrtom na SPC. Jer da nije tako komentar o "blejanju" bi se odnosio na nekog naseg crkvenog zvanicnika - a ne odnosi se.
Uzgred, i ja bih veoma rado "probvlejala" sa papom. Veoma inspirativan covek - opet za razliku od nekih nasih visokih duhovnika!
(BP, 12. avgust 2014 11:44)
Evo ne dajem minuse, čak podržavam sve vas koji želite da blejite sa papom i za papom, ali nas , koji ne blejimo ostavite na miru.
Mi ne blejimo ni za kim, već koristimo slobodu, kao i razum, koje nam je sam Gospod podario.

milisav

pre 9 godina

Vera onemogućava razmišljanje svojom glavom, jer ako si veran onda moraš da prihvatiš ono što ona ispoveda, bez da bi analitički ili kritički razmišljao o tome. U nekom društvu svi mogu da kritikuju političare, naučnike, umetnike ali, ako želiš da otvoreno razgovaraš o nekim pitanjima vezanim za crkvu, onda to nije poželjno. Na sreću ljudi su sve više svesni i žele o svemu realno da razgovaraju i da imaju mogućnost i pravo da sumnjaju u bilo šta i da se o nečemu odlučuju na osnovu zdravorazumskih zaključaka a ne emocionalnih poriva.

021

pre 9 godina

Religija - opijum za narod. Večiti uzrok ratova i ubijanja. Zamlaćivanje oni duhom siromašnih koji ne žele da uključe mozak nego prihvataju ono što im drugi nameću kao objašnjenje fenomena oko njih, ma koliko to objašnjenje bilo iracionalno.

TrajanDjendjan

pre 9 godina

Svi Hriscani treba da se pomazu, ujedine, vole, nauce razlicitosti medju sobom itd... Ne vidim nijedan razlog da se o proste zverstva fasistickoj Nemackoj i ide u istu zarad novca, vrlo brzo posle rata, a da se ne oprosti fasistickom vrhu rimokatolicke crkve, koji je za vreme rata tolerisao zverstva, zarad ujedinjenja svih Hriscana. Stvarno ne razumem. Ko je istinski dobar covek, oprostice zverstva, ujedinice se i probace da radi na tome da se zverstva vise nikada ne ponove. Svuda ima dobrih i plemenitih ljudi, samo se kriju od raznih agresivnih zveri

MunzeLjux

pre 9 godina

Ja sam po ubedjenju pravoslavni ateista, jer do sada nisam osetio tu magiju iskrene vere u boga. Medjutim, ako kao ja postujete osnovna pravila i zapovesti iz svetog pisma, bicete sasvim pristojan covek koji nije na smetnji ni sebi ni drugima, ali je od pomoci i drugima i sebi. Znam dosta ateista kojima bih bez razmisljanja dao kljuc svoje kuce kada idem na odmor i mnogo prenaglasenih turbo vernika, koje izbegavam na ulici, ali ne zato sto su to sto jesu, vec zato sto su kao ljudi takvi kakvi jesu. Pitanje ekumenizma je cini mi se pitanje opstanka Srpskog naroda i hriscana uopste. Sta je bilo u Jasenovcu i Jadovnu svi znamo, ali se bojim da nam se zbog tvrdoglavosti i nerazumevanja vremena u kome zivimo sve to ne ponovi. Ako se u Srbiji osnuje udruzenje koje se zalaze za dolazak pape, prikljucicu se i dati svoj doprinos.

Advokat svih Srba

pre 9 godina

Da sam na mestu naseh patrijarha,ja bih gospodinu papi poklonio knjigu 'Magnum Crimen' Viktor Novak.Kapitalno delo bivseg hrvatsko-katolickog svestenika koja govori o sprezi klerifasizma i NDH i uopste umesanosti,crkve u zlocinima nad Srbima i to sve podkrepljeno dokazima,koje je dr.Novak navodio.Sjajno,kapitalno delo,vredi ga procitati!

Nele

pre 9 godina

Patrijarh "spc" mu ide na noge.... Pripremanje terena za njegov dolazak u srbijicu. Da kad dodje stavi nogu na novo stado. Ostala samo rusija....

Branko

pre 9 godina

Zar će Patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve da bude primljen od Pape poput pevača ustaških pesama Tompsona. Zar će Patrijarh da se pokloni Papi koji će uskoro proglasiti za Sveca Alojza Stepinca? Zar Patrijarh SPC ne zna da je EKUMENIZAM=UNIJATSTVO? Postavlja se opravdano pitanje da li je Irinej izabran po promisli Božjoj ili po volji Vatikana?

Bozidar- Dono di dio

pre 9 godina

Totalno bez veze.Papa Franja je prvo da ide i pomoli se za duse pobijenih Srba, Roma, Jevreja......a onda da patrijarh Irinej ide u Vatikan na razgovore.

petar

pre 9 godina

Ja se saglasavam sa ovom posetom jer je I Sv. Sava isao u Stanbol da izdejstvuje bolje uslove za Srbe.
Papa ispod sebe ima nekoliko stotina miliona vernika dok smo mi na deset miliona. Neće sigurno Papa dolaziti na noge našem Partijarhu.
Meni se ne svidja druga poruka da katolička crkva pere ruke od II svetskog rata I zločina koji su ustaše činili u njihovo ime. Baš su katolički sveštenici davali oprost dželatima pre klanja srpske dece po Kozari I Jasenovcu. To se ne radi u ime Hrista! To I nije pitanje državno nego crkveno. Zaklanjati se iza Hristovog imena I činiti pokolj to je težak zločin.
Mora se pitati Papa da li opravdava tako deljenje oprosta kako su hrvatski sveštenici delili tokom II svetskog rata. Sumnjam da bi i sada drugačije postupili.

aleksandar

pre 9 godina

izvanredna vest, posle duzeg vremena. dve hriscansk crkve najblize jedna drugoj. nemojte posmatrati njihov odnos kroz odnos nas srba i hrvata, vec znano sire. zamislite da su oko nas spanci, argentinci, brazilci. kako bi na to gledali i na njihovu veru? oni koji su opstali preko 2000 godina sacuvati neke vrednosti vredni su svakog postovanja. a i oni su samo predstavnici na zemlji nase zajednicke vere, te su im gresi normalna stvar.

dragan

pre 9 godina

Puno pozdrava za Patrijarha,uspeva uporno da iz dana u dan sve vise i vise ljudi odvrati od ove i ovakve crkve.I uporan je u tome...predpostavljam da ce i on poljubiti skute u vatikanu kao neki njegovi prethodnici

MaliMarko

pre 9 godina

Ko se iole razume makar u promilima zna da su Hriscanstvo,Islam i Juadaizam jedna reka koja ima tri toka a izvire sa istog izvora.
Prema tome...

021

pre 9 godina

Religija - opijum za narod. Večiti uzrok ratova i ubijanja. Zamlaćivanje oni duhom siromašnih koji ne žele da uključe mozak nego prihvataju ono što im drugi nameću kao objašnjenje fenomena oko njih, ma koliko to objašnjenje bilo iracionalno.

Амониман

pre 9 godina

Мноштво наивних коментара.
Ако нисте верник, не дотичите се ове теме.
Ако нисте верник, сигурно не разумете зашто је пре хиљаду година и настао раскол и како су римске папе отпале од цркве.
Јасеновац и остала стратишта су само неке ода последица папске јереси и раскола. Према томе, папино евентуално клечање и мрмљање у Јасеновцу не значи ништа у погледу његовог покајања и одбацивања јереси у којима је римокатоличанство огрезло пре него што је огрезло у крви хришћана широм света.

Серафим Зилот

pre 9 godina

Можда ће патријарх Иринеј присуствовати канонизацији Алојзија Степинца за свеца, припреме за тај "свети чин" у Ватикану већ увелико трају! Штета би било да тај "богоугодни" догађај прође без присуства српског патријарха...

Josip

pre 9 godina

@BG: Da ti oprostim mogu samo ako se iskreno pokajes i stavis mi do znanja da si svestan da si cinio zlo. A oprost u prazno, tj. oprost nekome ko ga nije ni trazio, time stavljajuci do znanja da ni ne misli da je u najmanju ruku pogresio, nema nikakvu svrhu. Ako ti mislis da Vatikan moze da ucestvuje u genocidu nad Srbima i da danas proglasava Stepinca za blazenog, a ja da kazem SVE vam je oprosteno, pa onda si ti pao sa kruske. Umesto sto apelujes na hriscanske postulate, koje uzgred pogresno interpretiras, bolje apeluj na kaznjavanje i osudu zlocina nad Srbima...

bzvz

pre 9 godina

To je samo jos jedan delic slagalice koja se zove ropstvo. Slomiti potpuno slovenski i pravoslavni duh na svim nivoima i svim sredstvima. Mi smo samo pokusni pacovi, a meta je Rusija.

Ricky

pre 9 godina

i opet, samo nasa crkva mora da ima nesto protiv...kada ce vec jednom sazreti i poceti da placaju porez na mercedese koje kupuju?
(p, 12. avgust 2014 11:17)

Kao sto na primer placa crkva u drzavi...? Hmm, nesto ne mogu da se setim bilo koje drzave. Ali je zato mnogo drzava u kojoj gradjani placaju crkveni porez (na primer Svajcarska).

BP

pre 9 godina

Ispravno. Papa Franja je kul, i ja bih problejao s njim da sam u mogućnosti.
(Zigmund, 12. avgust 2014 11:15)

Nisam vernik, ali ne vidim zasto dajete minuse na gornji komentar? On samo dokazuje da katolicka crkva shvata da se vremena menjaju i da se shodno tome i ponasa, za razliku od okostale pravoslavne crkve, s posebnim osvrtom na SPC. Jer da nije tako komentar o "blejanju" bi se odnosio na nekog naseg crkvenog zvanicnika - a ne odnosi se.
Uzgred, i ja bih veoma rado "probvlejala" sa papom. Veoma inspirativan covek - opet za razliku od nekih nasih visokih duhovnika!

Milentije

pre 9 godina

Vatikan tj. vrhovni poglavar rimokatoličke Crkve treba jasno i glasno da osudi i da se izvini i traži oprost za zločine crkvenih velikodostojnika u NDH koji su bili deo klerofašističkog režima koji je počinio strahovite zločine nad Srbima. Dakle Vatikan je jedan od sudeonika masovnog stradanja Srba u Hrvatskoj od 41 do 45. Daću samo primer logora Jastrebarsko koji je bio aktivan u periodu 1942 godine, kroz koji je prošlo preko 3000 kozaračke srpske dece nakon ofanzive hrvatsko-nemačke na planini Kozari. za nepunih mesec i po dana koliko je radio umoreno je 768 dece, a logor je bio pod upravo ČASNIH( budi bog s nama) sestara iz kongregacije sv. Vinka Paulskog. A postoji i izjava tamošnjeg grobara Franje Ilovara koji je jasno stavio do znanja da je "bio plaćen po komadu". Jastrebarsko, logor za srpsku decu, bio je jedini koncentracioni logoro u svetu specijalizovan za smeštaj i pogrom dece. Patent hrvatskog nacionalizma nepoznat čak i surovim nacistima, koji je nedvosmisleno služio genocidu nad Srbima od 0 do 4 godina( Eeeeeeeeej bre 4 GODINE!!!!). Hoće li neki pametan komentator da se sažali nad "nevinim" Vatikanom i da nam kaže kako smo mi nazadni jer se uopšte bavimo našim žrtvama?

BG

pre 9 godina

Hriscanski je prastati i hriscanski je pokajati se. Hriscani i treba da se pomire i da zive zajedno u hriscanskoj ljubavi i slozi i medjusobnom postovanju, jer zajednickih neprijatelja ima previse. Pogledajte samo sta hriscanima rade u pojedinim delovima sveta.

Radosav

pre 9 godina

@P: Vatikan je ucestvovao, preko velikodostojnika u Hrvatskoj, u ubijanju i mucenju skoro milion Srba na prostoru Nezavisne drzave Hrvatse. Ti zlocini nikad nisu bili kaznjeni, hrvatsko ustastvo nikad usahnulo, a Vatikan nikad nije trazio oprost niti se javno izvinio za podrzavanje OGROMNIH zlocina nad Srbima. Po tebi je problem u SPC koja insistira na pijetetu i postovanju zrtava genocida nad Srbima, a ne Vatikan koji je podrzavao zlocine? Zapitaj se da li je sa tobom sve u redu! Sramoto jedna....

Nikola G.

pre 9 godina

Izjava da se bolne teme iz Drugog svetskog rata, ali i posle njega "tiču više Republike Srbije i Hrvatske, manje Katoličke crkve" je apsolutna laž. To je jasno svakome ko se bar malo interesovao za tu temu i zaista je lako dokaziva. Ako se na toj osnovi započinju razgovori, onda su unapred osuđeni na propast.

Nikola G.

pre 9 godina

Izjava da se bolne teme iz Drugog svetskog rata, ali i posle njega "tiču više Republike Srbije i Hrvatske, manje Katoličke crkve" je apsolutna laž. To je jasno svakome ko se bar malo interesovao za tu temu i zaista je lako dokaziva. Ako se na toj osnovi započinju razgovori, onda su unapred osuđeni na propast.

Milentije

pre 9 godina

Vatikan tj. vrhovni poglavar rimokatoličke Crkve treba jasno i glasno da osudi i da se izvini i traži oprost za zločine crkvenih velikodostojnika u NDH koji su bili deo klerofašističkog režima koji je počinio strahovite zločine nad Srbima. Dakle Vatikan je jedan od sudeonika masovnog stradanja Srba u Hrvatskoj od 41 do 45. Daću samo primer logora Jastrebarsko koji je bio aktivan u periodu 1942 godine, kroz koji je prošlo preko 3000 kozaračke srpske dece nakon ofanzive hrvatsko-nemačke na planini Kozari. za nepunih mesec i po dana koliko je radio umoreno je 768 dece, a logor je bio pod upravo ČASNIH( budi bog s nama) sestara iz kongregacije sv. Vinka Paulskog. A postoji i izjava tamošnjeg grobara Franje Ilovara koji je jasno stavio do znanja da je "bio plaćen po komadu". Jastrebarsko, logor za srpsku decu, bio je jedini koncentracioni logoro u svetu specijalizovan za smeštaj i pogrom dece. Patent hrvatskog nacionalizma nepoznat čak i surovim nacistima, koji je nedvosmisleno služio genocidu nad Srbima od 0 do 4 godina( Eeeeeeeeej bre 4 GODINE!!!!). Hoće li neki pametan komentator da se sažali nad "nevinim" Vatikanom i da nam kaže kako smo mi nazadni jer se uopšte bavimo našim žrtvama?

BG

pre 9 godina

Hriscanski je prastati i hriscanski je pokajati se. Hriscani i treba da se pomire i da zive zajedno u hriscanskoj ljubavi i slozi i medjusobnom postovanju, jer zajednickih neprijatelja ima previse. Pogledajte samo sta hriscanima rade u pojedinim delovima sveta.

MunzeLjux

pre 9 godina

Ja sam po ubedjenju pravoslavni ateista, jer do sada nisam osetio tu magiju iskrene vere u boga. Medjutim, ako kao ja postujete osnovna pravila i zapovesti iz svetog pisma, bicete sasvim pristojan covek koji nije na smetnji ni sebi ni drugima, ali je od pomoci i drugima i sebi. Znam dosta ateista kojima bih bez razmisljanja dao kljuc svoje kuce kada idem na odmor i mnogo prenaglasenih turbo vernika, koje izbegavam na ulici, ali ne zato sto su to sto jesu, vec zato sto su kao ljudi takvi kakvi jesu. Pitanje ekumenizma je cini mi se pitanje opstanka Srpskog naroda i hriscana uopste. Sta je bilo u Jasenovcu i Jadovnu svi znamo, ali se bojim da nam se zbog tvrdoglavosti i nerazumevanja vremena u kome zivimo sve to ne ponovi. Ako se u Srbiji osnuje udruzenje koje se zalaze za dolazak pape, prikljucicu se i dati svoj doprinos.

Advokat svih Srba

pre 9 godina

Da sam na mestu naseh patrijarha,ja bih gospodinu papi poklonio knjigu 'Magnum Crimen' Viktor Novak.Kapitalno delo bivseg hrvatsko-katolickog svestenika koja govori o sprezi klerifasizma i NDH i uopste umesanosti,crkve u zlocinima nad Srbima i to sve podkrepljeno dokazima,koje je dr.Novak navodio.Sjajno,kapitalno delo,vredi ga procitati!

Radosav

pre 9 godina

@P: Vatikan je ucestvovao, preko velikodostojnika u Hrvatskoj, u ubijanju i mucenju skoro milion Srba na prostoru Nezavisne drzave Hrvatse. Ti zlocini nikad nisu bili kaznjeni, hrvatsko ustastvo nikad usahnulo, a Vatikan nikad nije trazio oprost niti se javno izvinio za podrzavanje OGROMNIH zlocina nad Srbima. Po tebi je problem u SPC koja insistira na pijetetu i postovanju zrtava genocida nad Srbima, a ne Vatikan koji je podrzavao zlocine? Zapitaj se da li je sa tobom sve u redu! Sramoto jedna....

Branko

pre 9 godina

Zar će Patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve da bude primljen od Pape poput pevača ustaških pesama Tompsona. Zar će Patrijarh da se pokloni Papi koji će uskoro proglasiti za Sveca Alojza Stepinca? Zar Patrijarh SPC ne zna da je EKUMENIZAM=UNIJATSTVO? Postavlja se opravdano pitanje da li je Irinej izabran po promisli Božjoj ili po volji Vatikana?

Bozidar- Dono di dio

pre 9 godina

Totalno bez veze.Papa Franja je prvo da ide i pomoli se za duse pobijenih Srba, Roma, Jevreja......a onda da patrijarh Irinej ide u Vatikan na razgovore.

BP

pre 9 godina

Ispravno. Papa Franja je kul, i ja bih problejao s njim da sam u mogućnosti.
(Zigmund, 12. avgust 2014 11:15)

Nisam vernik, ali ne vidim zasto dajete minuse na gornji komentar? On samo dokazuje da katolicka crkva shvata da se vremena menjaju i da se shodno tome i ponasa, za razliku od okostale pravoslavne crkve, s posebnim osvrtom na SPC. Jer da nije tako komentar o "blejanju" bi se odnosio na nekog naseg crkvenog zvanicnika - a ne odnosi se.
Uzgred, i ja bih veoma rado "probvlejala" sa papom. Veoma inspirativan covek - opet za razliku od nekih nasih visokih duhovnika!

Амониман

pre 9 godina

Мноштво наивних коментара.
Ако нисте верник, не дотичите се ове теме.
Ако нисте верник, сигурно не разумете зашто је пре хиљаду година и настао раскол и како су римске папе отпале од цркве.
Јасеновац и остала стратишта су само неке ода последица папске јереси и раскола. Према томе, папино евентуално клечање и мрмљање у Јасеновцу не значи ништа у погледу његовог покајања и одбацивања јереси у којима је римокатоличанство огрезло пре него што је огрезло у крви хришћана широм света.

Серафим Зилот

pre 9 godina

Можда ће патријарх Иринеј присуствовати канонизацији Алојзија Степинца за свеца, припреме за тај "свети чин" у Ватикану већ увелико трају! Штета би било да тај "богоугодни" догађај прође без присуства српског патријарха...

bzvz

pre 9 godina

To je samo jos jedan delic slagalice koja se zove ropstvo. Slomiti potpuno slovenski i pravoslavni duh na svim nivoima i svim sredstvima. Mi smo samo pokusni pacovi, a meta je Rusija.

aleksandar

pre 9 godina

izvanredna vest, posle duzeg vremena. dve hriscansk crkve najblize jedna drugoj. nemojte posmatrati njihov odnos kroz odnos nas srba i hrvata, vec znano sire. zamislite da su oko nas spanci, argentinci, brazilci. kako bi na to gledali i na njihovu veru? oni koji su opstali preko 2000 godina sacuvati neke vrednosti vredni su svakog postovanja. a i oni su samo predstavnici na zemlji nase zajednicke vere, te su im gresi normalna stvar.

Ricky

pre 9 godina

i opet, samo nasa crkva mora da ima nesto protiv...kada ce vec jednom sazreti i poceti da placaju porez na mercedese koje kupuju?
(p, 12. avgust 2014 11:17)

Kao sto na primer placa crkva u drzavi...? Hmm, nesto ne mogu da se setim bilo koje drzave. Ali je zato mnogo drzava u kojoj gradjani placaju crkveni porez (na primer Svajcarska).

dragan

pre 9 godina

Puno pozdrava za Patrijarha,uspeva uporno da iz dana u dan sve vise i vise ljudi odvrati od ove i ovakve crkve.I uporan je u tome...predpostavljam da ce i on poljubiti skute u vatikanu kao neki njegovi prethodnici

021

pre 9 godina

Religija - opijum za narod. Večiti uzrok ratova i ubijanja. Zamlaćivanje oni duhom siromašnih koji ne žele da uključe mozak nego prihvataju ono što im drugi nameću kao objašnjenje fenomena oko njih, ma koliko to objašnjenje bilo iracionalno.

Nele

pre 9 godina

Patrijarh "spc" mu ide na noge.... Pripremanje terena za njegov dolazak u srbijicu. Da kad dodje stavi nogu na novo stado. Ostala samo rusija....

Josip

pre 9 godina

@BG: Da ti oprostim mogu samo ako se iskreno pokajes i stavis mi do znanja da si svestan da si cinio zlo. A oprost u prazno, tj. oprost nekome ko ga nije ni trazio, time stavljajuci do znanja da ni ne misli da je u najmanju ruku pogresio, nema nikakvu svrhu. Ako ti mislis da Vatikan moze da ucestvuje u genocidu nad Srbima i da danas proglasava Stepinca za blazenog, a ja da kazem SVE vam je oprosteno, pa onda si ti pao sa kruske. Umesto sto apelujes na hriscanske postulate, koje uzgred pogresno interpretiras, bolje apeluj na kaznjavanje i osudu zlocina nad Srbima...

TrajanDjendjan

pre 9 godina

Svi Hriscani treba da se pomazu, ujedine, vole, nauce razlicitosti medju sobom itd... Ne vidim nijedan razlog da se o proste zverstva fasistickoj Nemackoj i ide u istu zarad novca, vrlo brzo posle rata, a da se ne oprosti fasistickom vrhu rimokatolicke crkve, koji je za vreme rata tolerisao zverstva, zarad ujedinjenja svih Hriscana. Stvarno ne razumem. Ko je istinski dobar covek, oprostice zverstva, ujedinice se i probace da radi na tome da se zverstva vise nikada ne ponove. Svuda ima dobrih i plemenitih ljudi, samo se kriju od raznih agresivnih zveri

021

pre 9 godina

Religija - opijum za narod. Večiti uzrok ratova i ubijanja. Zamlaćivanje oni duhom siromašnih koji ne žele da uključe mozak nego prihvataju ono što im drugi nameću kao objašnjenje fenomena oko njih, ma koliko to objašnjenje bilo iracionalno.

Vladimir

pre 9 godina

Svaka poseta, svaki dogovor i razgovor je sasvim u skladu sa kanonima. Ono što nije po kanonima je zajednička molitva. Bude li patrijarh služio zajedno sa papom ili mu se poklonio, sigurno će izazvati raskol. Verujem da je toliko svestan situacije da mu takva egzibicija neće pasti na pamet.
Stvar još uvek nije gotova. To što je patrijarh prihvatio da ide u Vatikan, ni u kom slučaju ne znači da će za to dobiti odobrenje. Sabor će doneti konačnu odluku, jer u pravoslavnoj crkvi poslednju reč ima sabor a ne patrijarh.

brainwash

pre 9 godina

Dobro su se setili! Pa bio i Pavle u poseti Vatikanu. Prava stvAR je malo teza, da papa dodje u posetu Srbiji. Nadajmo se da ce ga SPC pozvati u najskorije vreme. Novi papa je sjajan lik, a ne ovi nasi klerofasisti i pacijenti poput Kacavende, Pahomija, Filareta, Amfilohija. Normalni su manjina (Ignatije, David, Maksim...)

Super

pre 9 godina

Katolička crkva već decenijama radi na relativizaciji i prikrivanju genocida nad Srbima u Hrvatskoj tokom WW2 jer je i sama bila pokrovitelj tog stravičnog zločina. Vrhunac cinizma je beatifikacija Stepinca. Dok se katolička crkva ne izvini i javno pokaje za genocid nad Srbima u Hrvatskoj ne vidim razlog da se sastanu poglavari.

dragan

pre 9 godina

Dobro su se setili! Pa bio i Pavle u poseti Vatikanu. Prava stvAR je malo teza, da papa dodje u posetu Srbiji. Nadajmo se da ce ga SPC pozvati u najskorije vreme. Novi papa je sjajan lik, a ne ovi nasi klerofasisti i pacijenti poput Kacavende, Pahomija, Filareta, Amfilohija. Normalni su manjina (Ignatije, David, Maksim...)
(brainwash, 12. avgust 2014 14:01)

To sto si ti ispranog mozga i pritom ateista ili pripadnik koje vec manjinske organizacije to je tvoja licna stvar,ali nemoj lagati ovde javno bez trunke srama jer patrijarh Pavle nikada nije nogom krocio tamo niti je papa imao ikakvu sansu daa dodje ovde dok je on bio ziv

Cvorovic

pre 9 godina

Kada papa bude klekao na kolena i zatrazio oprost za stotine hiljada zaklanih Srba u Hrvatskoj tokom 2 sv.rata ( jer su u tome ucestvovali i katolicki svestenici ) onda se moze biti otvoren za ideju o dijalogu o buducim odnosima... Do tada, ce se i dalje nipodastavati ti mucenici...

Čveger

pre 9 godina

Haha! Koilko ste svi kompletno smešni koji se udubljujete u ovakve vêsti! Ovi su kao u fazonu treba da ide, a onda ovi drugi kao ne, ne treba. Pa onda ovi treći, more da se on prvo izvini! Lol!

Kad si "u materiji" izgubiš perspektivu i zaboraviš da sve ovo pogledaš izdaleka, bez vune na očima. Dve nedodirljive kriminogene organizacije sa podebelim dosijeima se sastaju da razmene iskustva u šišanju ovaca. Šta ima nejasno?

MaliMarko

pre 9 godina

Ko se iole razume makar u promilima zna da su Hriscanstvo,Islam i Juadaizam jedna reka koja ima tri toka a izvire sa istog izvora.
Prema tome...

Miki

pre 9 godina

Da prizna da su pomagali klanje/pokrstavanje Srba u Hrvatskoj. Da prizna da je Vatikan organizivao bekstvo ustaskih koljaca za Juznu Ameriku. Da se ujedine crkve, prebace za Konstaninopolj, izaberu Rusa za novog Papu i priznaju Rusiju za zastitnicu hriscanstva.

brainwash

pre 9 godina

[nastavak]

4. Katolicizam nije jeres. Rec je o politicko-crkvenom raskolu. Vera je u osnovi sasvim ista. Pa pogledajte literaturu u pravoslavnim liturgijskim studijama, i udzbenicima na Bogolsovskom faksu SPC! Pola izvora su katolicki, jer su ozbiljni naucnici i razlike su kulturoloske a ne dogmatske.

5) Vatikan je Stepinca proglasio za 'blazenog' (rang dosta ispod svetitelja), dok je ovdasnji 'Justinovski lobi' vladika SPC odgovorio necim jos gorim: za 'svetitelja' proglasili Nikolaja Velimirovica, koji je velicao Hitlera, proklinjao svaki tehnicki izum poput aviona i telefona, slao svoje bogomoljce u fasisticke falange Ljotica, i na opelu rekao kako je taj fasista koji je po Kragujevcu hapsio ucenike za streljanje 1941. 'istinski hriscanski politicar.'

https://sh.wikipedia.org/wiki/Nikolaj_Velimirovi%C4%87#Stavovi_o_Ljoti%C4%87u
Treba utisati ekstemiste na obe strane i raditi na zajednickim interesima, jer je Hriscanstvo u celom svetu ugrozeno. Papa Francisko po Vatikanu vozi reno 4 star 30g, zivi u dvosobnom stanu, i pravi je Hriscanin, za razliku od nekih ovdasnjih episkopa koji ne mogu bez najnovijeg audija i skupih dvorova.

milisav

pre 9 godina

Vera onemogućava razmišljanje svojom glavom, jer ako si veran onda moraš da prihvatiš ono što ona ispoveda, bez da bi analitički ili kritički razmišljao o tome. U nekom društvu svi mogu da kritikuju političare, naučnike, umetnike ali, ako želiš da otvoreno razgovaraš o nekim pitanjima vezanim za crkvu, onda to nije poželjno. Na sreću ljudi su sve više svesni i žele o svemu realno da razgovaraju i da imaju mogućnost i pravo da sumnjaju u bilo šta i da se o nečemu odlučuju na osnovu zdravorazumskih zaključaka a ne emocionalnih poriva.

Zoran

pre 9 godina

Ispravno. Papa Franja je kul, i ja bih problejao s njim da sam u mogućnosti.
(Zigmund, 12. avgust 2014 11:15)

Nisam vernik, ali ne vidim zasto dajete minuse na gornji komentar? On samo dokazuje da katolicka crkva shvata da se vremena menjaju i da se shodno tome i ponasa, za razliku od okostale pravoslavne crkve, s posebnim osvrtom na SPC. Jer da nije tako komentar o "blejanju" bi se odnosio na nekog naseg crkvenog zvanicnika - a ne odnosi se.
Uzgred, i ja bih veoma rado "probvlejala" sa papom. Veoma inspirativan covek - opet za razliku od nekih nasih visokih duhovnika!
(BP, 12. avgust 2014 11:44)
Evo ne dajem minuse, čak podržavam sve vas koji želite da blejite sa papom i za papom, ali nas , koji ne blejimo ostavite na miru.
Mi ne blejimo ni za kim, već koristimo slobodu, kao i razum, koje nam je sam Gospod podario.

mlekadzija

pre 9 godina

Na pefidan nacin ce, Boze mi oprosti, prevesti naseg patrijarha zednog preko vode... Za bilo kakve ozbiljene razgovore papa bi morao da se ogradi i da osudi sve brojne zlocine katolicke crkve pocinjene tokom drugog svetskog rata. A poklon senima mucenika pobijenima u Jasenovcu (i drugim stratistima( bi bio dobar korak u tom pravcu. No od toga nema nista, jer ne moze Franja da kritikuje Pija XII jer se zna da je papa #nepogresiv#....

spasoje

pre 9 godina

a niko se ne plasi Boga! svi misle da je to politika,to je lagano i postepeno uvodjenje ekumenizma,pa svi znamo da katolici traze ujedinjenje u vidu "vracanja " crkvenih praznika na njihove datume....ne znam koja je svrha toj poseti uopste!!!

Ricky

pre 9 godina

"...gradjani placaju crkveni porez (na primer Svajcarska..." u Švajcarskoj plaća crkveni porez samo onaj ko hoće a ne svako.
(SVD, 12. avgust 2014 12:33)

Ovakvi komentari osoba koje nisu ni videle Svajcarsku mi se najvise dopadaju. Dakle, crkveni porez placaju svi gradjani i firme koji ostvaruju prihod. Kao gradjanin, moguce je osloboditi se poreza ali je potrebno podneti zahtev.

petar

pre 9 godina

Ja se saglasavam sa ovom posetom jer je I Sv. Sava isao u Stanbol da izdejstvuje bolje uslove za Srbe.
Papa ispod sebe ima nekoliko stotina miliona vernika dok smo mi na deset miliona. Neće sigurno Papa dolaziti na noge našem Partijarhu.
Meni se ne svidja druga poruka da katolička crkva pere ruke od II svetskog rata I zločina koji su ustaše činili u njihovo ime. Baš su katolički sveštenici davali oprost dželatima pre klanja srpske dece po Kozari I Jasenovcu. To se ne radi u ime Hrista! To I nije pitanje državno nego crkveno. Zaklanjati se iza Hristovog imena I činiti pokolj to je težak zločin.
Mora se pitati Papa da li opravdava tako deljenje oprosta kako su hrvatski sveštenici delili tokom II svetskog rata. Sumnjam da bi i sada drugačije postupili.

sladoledsmesom

pre 9 godina

Ako je velicao Hitlera objasni onda druze komesare kako je Velimirovic zavrsio u zarobljenistvu u nacistickom logoru? Muka mi je vise od vas koji uvek nalazite znake jednakosti. Kako bi ti drugacije nazvao sizmatike?

Boze me sakloni i uscuvaj

pre 9 godina

" Dok se katolička crkva ne izvini i javno pokaje za genocid nad Srbima u Hrvatskoj ne vidim razlog da se sastanu poglavari."

Plasim se da takav zahtev nije iskren i da je u sustini pokvaren: mi (Srbi) bismo da se Papa izvini za Jasenovac, ali da to izvinjenje ne vazi. TVRDIM da Papa u Srbiji ne bi bio dobrodosao cak i kad bi klekao u Jasenovcu. To je zbog balkanskog nasledja zlopamcenja i vecite mrznje koja se prenosi s kolena na koleno. To je na primer razlog sto i dalje mrzimo Turke, 200 godina posle Cele Kule ili Sece Knezova, zato sto nije dosta sto smo ih pre 100 godina ili 4 generacije isterali sa Balkana, neee, mrzecemo ih na vjeke vjekova... Zato je, na primer, onaj golobradi Hrvat izbo na smrt Srbina, decka svoje sestre, iako je rodjen posle rata 1991. i 100 godina posle antisrpskog pogroma u Zagrebu.
Zato je Balkan crna rupa ne samo Evrope; zato svestenici blagosiljaju one koji idu u pokolj civila; zato ovde o religijskim pitanjima diskutuju oni koji samo znaju da se prekrste "drugacije od ONIH" i misle da su time zavrsili hriscansko vaspitanje; oni koji smatraju da su NJIHOVI u specijalnoj vezi sa Bogom i da Bozja milost nikako ne moze obasjati ONE DRUGE... oni koji misle da postoji NASA i NJIHOVA Biblija, uz NASU se molis a kroz NJIHOVU ispalis metak (a ni jednu ni drugu ne procitas).
Kako moze iko normalan imati nesto protiv poseta i razgovora crkvenih (dzamijskih, sinagognih...) poglavara? "Ne vidim razlog da se sastanu poglavari"? Sacuvaj Boze.

IC XC NIKA

pre 9 godina

Ispravno. Papa Franja je kul, i ja bih problejao s njim da sam u mogućnosti.
(Zigmund, 12. avgust 2014 11:15)
@
Idi pročitaj nešto pre nego što počneš sa pisanjem. Tema nije primerena plitkoj "kul, blejanje" terminologiji. Ostalima takodje preporučujem da se uzdrže od komentarisanja na teme o kojima ništa ne znaju. Ništa u životu ne košta kao površnost.

brainwash

pre 9 godina

Poseta je prava stvar, previse imamo predrasuda, jer:

1.) Dijalog, razgovor (neisto)misljenika je odlika civilizovanih ljudi. Tako se resavaju nesporazumi i gradi buducnost. Nema drugog puta.
2.) Ovaj papa ce verovatno priznati ulogu HR klira u II Sv. ratu u i time otvoriti most za posetu Srbiji. (Istine radi, slicnu negativnu ulogu je imala SPC u ratovima 1991-95, a za detalje guglati "Tomanic - SPC u ratu i ratovi u njoj")
3.) To sto smo kao narod ratovali sa Hrvatima (nominalno katolicima) ne znaci da treba da se odrekenemo saradnje sa Francuzima, Italijanima, Brazilcima i ostatakom od 1.2 milijarde katolika.
[nastavlja se]

Fanka

pre 9 godina

Baš me briga što ti ideš. Za mene koji sam trenutno jeretik to nema nikakav značaj. Sveštenici se razmeću parama i skupocenim automobilima, a ja bi sada trebao da raspravljam sa katolicima o raskolu. Šta je naše sveštenstvo uradilo da narod vrati istinskim vrednostima pravoslavlja? Ništa...
Najveći vernici su nam bivši bezbožnici i komunisti. U mojoj kući se uvek slavila slava skromno i hrišćanski, a ne uz inat drugima.
Irineju mene tamo ne predstavljaš!

e

pre 9 godina

Sve religije govore da je jedan bog. Pored toga samo hrišćanska crkva slavi sina božijeg isusa hrista. Eto već tu je jedinstvo svih hrišćanski crkvi. Pravom verniku, a ne primitivcu to je dovoljno. Konačno ako postoji tolerancija i želja da se prevaziđu razlike stare više od 1000 god. poglavari će uz obostrano razumevanje i usaglašavanje naći najbolje rešenje. Ja sam hrišćanin pravoslavac,slavim krsnu slavu. Voleo bih da naša crkva prihvati kalendar koji ceo hrišćanski svet prihvata. Eto naš naučnik napravio je kalendar koji nebi trebalo menjati 5000 god. Dobro bi bilo porazgovarati sa papom o tom kalendaru tada ako bi se to postiglo, verujem da bi i čitav svet i religije to prihvatile.

Goran

pre 9 godina

Mene nece predstavljati ni jedan ni drugi. Sve je to ista klapa koja uzima novac od jadnog naroda. Bio sam i ja jedno SRECOM kratko vreme drug clan stada. Kada su mi za krstenje prve cerke pokupili zadnji dinar iz kuce ti maskirani betmen popovi rekao sam sebi nikad vise. Od tad sam dobio jos dva puta evo srecno nekrstena pa kako im bude. Ucim ih da budu dobri ljudi, da vole i postuju bliznje svoje i pomognu onima u nevolji. Ako nekoj VISOJ sili to nije dovoljno i treba sve to da registrujem kod onih istih betmena za pozamasnu sumu.... neka zive nekrsteni. Pozdrav i postovanje svima koji misle isto ili drugacije....

file

pre 9 godina

(Advokat svih Srba, 12. avgust 2014 12:43)

Nažalost, djelo puno pogrešnih navoda i prilično pogrešnih zaključaka. Doduše, tiskano je po naredbi komunističke partije, pa nije ni neobično da se radi o knjizi prilično loše kvalitete. Ta knjiga je danas irelevantna po bilo kojoj točki. Sa sramom se prisjećam vremena kada sam je držao iznimno dobrom knjigom...

posle mene deluzija

pre 9 godina

"(...) na papinu posetu gledaju blagonaklono, kao i oni koji drže da još nije sazrelo vreme.."
Heh, nije sazrelo vreme, duhovito - znaci da pustimo da se krcka jos dodatnih desetak vekova?
(inace nemam stav o ovim starcima ni sa nase niti njihove strane, ali mi upade u oko ova intersenatna formulacija)

(Vlast)a

pre 9 godina

Ukoliko ovo nije deo opste instrumentalizacije nase duhovne i svetovne vlasti od celnika istih struktura iz jedne velike drzave na istoku cija je prestonica treci Rim,onda je ovo vest koja nas moze samo radovati.
Braci i sestrama katolicima dugujemo i zbog Kosova ali i zbog permanentne pomoci u nevoljama koje su nas snalazile.
Bilo bi bolje da je bilo ranije ali:nikad nije kasno.
Jos je vaznije da poseta podseti ovdasnje nazovi hriscane na gostoljublje Avramovo koje nas obavezuje da sa radoscu i najvecim postovanjem docekamo prvosvestenika brace i sestara katolika.

djordje kadic

pre 9 godina

Setimo se Sv. Marka Efeskog! Neka je na pameti i patrijarhu i arhiepiskopu i mitropolitima i episkopima i svima koji zagovaraju religijski dijalog sa latinima!

arhont

pre 9 godina

@Ako je velicao Hitlera objasni onda druze komesare kako je Velimirovic zavrsio u zarobljenistvu u nacistickom logoru? Muka mi je vise od vas koji uvek nalazite znake jednakosti. Kako bi ti drugacije nazvao sizmatike?

Velimirovic je bio deportovan na mesec dana kada je postajala bojazan nacista da ce se i on, zajedno s delom ljoticevaca, nedicevca i cetnika pokusati da prebaci na stranu saveznika: amerikanaca i britanaca. pa su ga pustili nakon sto je izjavio lojalnost nemackoj. ali na kraju je ipak prevario cak i nemce i zbrisao na njemu "omrazeni" zapad - prvo u evropu, tj britaniju, a onda u ameriku. naravno, ostavio je srbiju i srbe koje je toliko voleo na cedilu. cudo je koliko srbija obozava one koji je ostavljaju i beze iz nje kad zagusti kod stranaca. od petra karadjordjevica u grckoj, preko velimirovica u usa do miloseviceve familije u rusiji.

granica

pre 9 godina

Glas onoga iz manastira Celije 'Srbi opet razapinju Hrista' razapeli su ga kad su rascinili vl. Dionisija ,napravili sramni raskol,sad zbog sakice dolara ljube skute papi. mozemo mi bez irineja imamo nase katakombe.

Milanus

pre 9 godina

@brainwash
Katolicizam jeste jeres, iz perspektive pravoslavne crkve. Razlike nisu samo kulturoloske, obredne ili formalne, vec i dogmatske i sustinske i .... - uz strpljivo guglanje moze se sve pronaci na internetu, pocev od postojanja/nepostojanja cistilista, pa preko Papine bezgresnosti, ljudskog ili bozanskog porekla Majke Bozije, otkupa grehova, kvasnog i beskvasnog hleba, pa do porekla Svetog Duha, itd. Razlike su ogromne i nepremostive.
Zapravo, svaka crkva tvrdi da je bas ona "prava" i da bas ona poznaje istinu, a svako ucenje suprotno od ucenja te crkve jeste jeres, te su sve ostale crkve (iz perspektive te crkve) jereticke, jer ne postoje dve crkve sa istim ucenjem.
Ne mogu postojati "sestrinske" crkve, to je besmisleno, kao i sam pojam sabornosti shvacen u smislu ujedinjenja dve crkve. Moze postojati samo jedna istina, pa bi (u slucaju ujedinjenja) jedna crkva morala da prihvati ucenje druge i da tako prizna da ne poznaje istinu i da se vekovima drzala neistine.
Dakle, stvar je veoma komplikovana i nadam seda ce svaka crkva ostati "pri svome" :)

b

pre 9 godina

pošto su katolici odgovorni za nebrojene srpske žrtve u poslednjih nekoliko vekova srpski patrijarh treba da ode na poklonjenje papi i tako omogući istinsku REFORMU srpskog društva, uključujući i SPC. Ova reforma bi trebala da bude takva da na scenu stupe snage koje će voditi računa o narodu i državi. A o vlasti u Srbiji u poslednjih 100 godina ne vredi trošiti reči, uključujući ove što posetu podržavaju

BG

pre 9 godina

Hriscanski je prastati i hriscanski je pokajati se. Hriscani i treba da se pomire i da zive zajedno u hriscanskoj ljubavi i slozi i medjusobnom postovanju, jer zajednickih neprijatelja ima previse. Pogledajte samo sta hriscanima rade u pojedinim delovima sveta.

Bozidar- Dono di dio

pre 9 godina

Totalno bez veze.Papa Franja je prvo da ide i pomoli se za duse pobijenih Srba, Roma, Jevreja......a onda da patrijarh Irinej ide u Vatikan na razgovore.

BP

pre 9 godina

Ispravno. Papa Franja je kul, i ja bih problejao s njim da sam u mogućnosti.
(Zigmund, 12. avgust 2014 11:15)

Nisam vernik, ali ne vidim zasto dajete minuse na gornji komentar? On samo dokazuje da katolicka crkva shvata da se vremena menjaju i da se shodno tome i ponasa, za razliku od okostale pravoslavne crkve, s posebnim osvrtom na SPC. Jer da nije tako komentar o "blejanju" bi se odnosio na nekog naseg crkvenog zvanicnika - a ne odnosi se.
Uzgred, i ja bih veoma rado "probvlejala" sa papom. Veoma inspirativan covek - opet za razliku od nekih nasih visokih duhovnika!

aleksandar

pre 9 godina

izvanredna vest, posle duzeg vremena. dve hriscansk crkve najblize jedna drugoj. nemojte posmatrati njihov odnos kroz odnos nas srba i hrvata, vec znano sire. zamislite da su oko nas spanci, argentinci, brazilci. kako bi na to gledali i na njihovu veru? oni koji su opstali preko 2000 godina sacuvati neke vrednosti vredni su svakog postovanja. a i oni su samo predstavnici na zemlji nase zajednicke vere, te su im gresi normalna stvar.

MunzeLjux

pre 9 godina

Ja sam po ubedjenju pravoslavni ateista, jer do sada nisam osetio tu magiju iskrene vere u boga. Medjutim, ako kao ja postujete osnovna pravila i zapovesti iz svetog pisma, bicete sasvim pristojan covek koji nije na smetnji ni sebi ni drugima, ali je od pomoci i drugima i sebi. Znam dosta ateista kojima bih bez razmisljanja dao kljuc svoje kuce kada idem na odmor i mnogo prenaglasenih turbo vernika, koje izbegavam na ulici, ali ne zato sto su to sto jesu, vec zato sto su kao ljudi takvi kakvi jesu. Pitanje ekumenizma je cini mi se pitanje opstanka Srpskog naroda i hriscana uopste. Sta je bilo u Jasenovcu i Jadovnu svi znamo, ali se bojim da nam se zbog tvrdoglavosti i nerazumevanja vremena u kome zivimo sve to ne ponovi. Ako se u Srbiji osnuje udruzenje koje se zalaze za dolazak pape, prikljucicu se i dati svoj doprinos.

Radosav

pre 9 godina

@P: Vatikan je ucestvovao, preko velikodostojnika u Hrvatskoj, u ubijanju i mucenju skoro milion Srba na prostoru Nezavisne drzave Hrvatse. Ti zlocini nikad nisu bili kaznjeni, hrvatsko ustastvo nikad usahnulo, a Vatikan nikad nije trazio oprost niti se javno izvinio za podrzavanje OGROMNIH zlocina nad Srbima. Po tebi je problem u SPC koja insistira na pijetetu i postovanju zrtava genocida nad Srbima, a ne Vatikan koji je podrzavao zlocine? Zapitaj se da li je sa tobom sve u redu! Sramoto jedna....

Branko

pre 9 godina

Zar će Patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve da bude primljen od Pape poput pevača ustaških pesama Tompsona. Zar će Patrijarh da se pokloni Papi koji će uskoro proglasiti za Sveca Alojza Stepinca? Zar Patrijarh SPC ne zna da je EKUMENIZAM=UNIJATSTVO? Postavlja se opravdano pitanje da li je Irinej izabran po promisli Božjoj ili po volji Vatikana?

Nikola G.

pre 9 godina

Izjava da se bolne teme iz Drugog svetskog rata, ali i posle njega "tiču više Republike Srbije i Hrvatske, manje Katoličke crkve" je apsolutna laž. To je jasno svakome ko se bar malo interesovao za tu temu i zaista je lako dokaziva. Ako se na toj osnovi započinju razgovori, onda su unapred osuđeni na propast.

021

pre 9 godina

Religija - opijum za narod. Večiti uzrok ratova i ubijanja. Zamlaćivanje oni duhom siromašnih koji ne žele da uključe mozak nego prihvataju ono što im drugi nameću kao objašnjenje fenomena oko njih, ma koliko to objašnjenje bilo iracionalno.

Амониман

pre 9 godina

Мноштво наивних коментара.
Ако нисте верник, не дотичите се ове теме.
Ако нисте верник, сигурно не разумете зашто је пре хиљаду година и настао раскол и како су римске папе отпале од цркве.
Јасеновац и остала стратишта су само неке ода последица папске јереси и раскола. Према томе, папино евентуално клечање и мрмљање у Јасеновцу не значи ништа у погледу његовог покајања и одбацивања јереси у којима је римокатоличанство огрезло пре него што је огрезло у крви хришћана широм света.

brainwash

pre 9 godina

Dobro su se setili! Pa bio i Pavle u poseti Vatikanu. Prava stvAR je malo teza, da papa dodje u posetu Srbiji. Nadajmo se da ce ga SPC pozvati u najskorije vreme. Novi papa je sjajan lik, a ne ovi nasi klerofasisti i pacijenti poput Kacavende, Pahomija, Filareta, Amfilohija. Normalni su manjina (Ignatije, David, Maksim...)

Milentije

pre 9 godina

Vatikan tj. vrhovni poglavar rimokatoličke Crkve treba jasno i glasno da osudi i da se izvini i traži oprost za zločine crkvenih velikodostojnika u NDH koji su bili deo klerofašističkog režima koji je počinio strahovite zločine nad Srbima. Dakle Vatikan je jedan od sudeonika masovnog stradanja Srba u Hrvatskoj od 41 do 45. Daću samo primer logora Jastrebarsko koji je bio aktivan u periodu 1942 godine, kroz koji je prošlo preko 3000 kozaračke srpske dece nakon ofanzive hrvatsko-nemačke na planini Kozari. za nepunih mesec i po dana koliko je radio umoreno je 768 dece, a logor je bio pod upravo ČASNIH( budi bog s nama) sestara iz kongregacije sv. Vinka Paulskog. A postoji i izjava tamošnjeg grobara Franje Ilovara koji je jasno stavio do znanja da je "bio plaćen po komadu". Jastrebarsko, logor za srpsku decu, bio je jedini koncentracioni logoro u svetu specijalizovan za smeštaj i pogrom dece. Patent hrvatskog nacionalizma nepoznat čak i surovim nacistima, koji je nedvosmisleno služio genocidu nad Srbima od 0 do 4 godina( Eeeeeeeeej bre 4 GODINE!!!!). Hoće li neki pametan komentator da se sažali nad "nevinim" Vatikanom i da nam kaže kako smo mi nazadni jer se uopšte bavimo našim žrtvama?

petar

pre 9 godina

Ja se saglasavam sa ovom posetom jer je I Sv. Sava isao u Stanbol da izdejstvuje bolje uslove za Srbe.
Papa ispod sebe ima nekoliko stotina miliona vernika dok smo mi na deset miliona. Neće sigurno Papa dolaziti na noge našem Partijarhu.
Meni se ne svidja druga poruka da katolička crkva pere ruke od II svetskog rata I zločina koji su ustaše činili u njihovo ime. Baš su katolički sveštenici davali oprost dželatima pre klanja srpske dece po Kozari I Jasenovcu. To se ne radi u ime Hrista! To I nije pitanje državno nego crkveno. Zaklanjati se iza Hristovog imena I činiti pokolj to je težak zločin.
Mora se pitati Papa da li opravdava tako deljenje oprosta kako su hrvatski sveštenici delili tokom II svetskog rata. Sumnjam da bi i sada drugačije postupili.

TrajanDjendjan

pre 9 godina

Svi Hriscani treba da se pomazu, ujedine, vole, nauce razlicitosti medju sobom itd... Ne vidim nijedan razlog da se o proste zverstva fasistickoj Nemackoj i ide u istu zarad novca, vrlo brzo posle rata, a da se ne oprosti fasistickom vrhu rimokatolicke crkve, koji je za vreme rata tolerisao zverstva, zarad ujedinjenja svih Hriscana. Stvarno ne razumem. Ko je istinski dobar covek, oprostice zverstva, ujedinice se i probace da radi na tome da se zverstva vise nikada ne ponove. Svuda ima dobrih i plemenitih ljudi, samo se kriju od raznih agresivnih zveri

bzvz

pre 9 godina

To je samo jos jedan delic slagalice koja se zove ropstvo. Slomiti potpuno slovenski i pravoslavni duh na svim nivoima i svim sredstvima. Mi smo samo pokusni pacovi, a meta je Rusija.

Advokat svih Srba

pre 9 godina

Da sam na mestu naseh patrijarha,ja bih gospodinu papi poklonio knjigu 'Magnum Crimen' Viktor Novak.Kapitalno delo bivseg hrvatsko-katolickog svestenika koja govori o sprezi klerifasizma i NDH i uopste umesanosti,crkve u zlocinima nad Srbima i to sve podkrepljeno dokazima,koje je dr.Novak navodio.Sjajno,kapitalno delo,vredi ga procitati!

MaliMarko

pre 9 godina

Ko se iole razume makar u promilima zna da su Hriscanstvo,Islam i Juadaizam jedna reka koja ima tri toka a izvire sa istog izvora.
Prema tome...

021

pre 9 godina

Religija - opijum za narod. Večiti uzrok ratova i ubijanja. Zamlaćivanje oni duhom siromašnih koji ne žele da uključe mozak nego prihvataju ono što im drugi nameću kao objašnjenje fenomena oko njih, ma koliko to objašnjenje bilo iracionalno.

Ricky

pre 9 godina

i opet, samo nasa crkva mora da ima nesto protiv...kada ce vec jednom sazreti i poceti da placaju porez na mercedese koje kupuju?
(p, 12. avgust 2014 11:17)

Kao sto na primer placa crkva u drzavi...? Hmm, nesto ne mogu da se setim bilo koje drzave. Ali je zato mnogo drzava u kojoj gradjani placaju crkveni porez (na primer Svajcarska).

milisav

pre 9 godina

Vera onemogućava razmišljanje svojom glavom, jer ako si veran onda moraš da prihvatiš ono što ona ispoveda, bez da bi analitički ili kritički razmišljao o tome. U nekom društvu svi mogu da kritikuju političare, naučnike, umetnike ali, ako želiš da otvoreno razgovaraš o nekim pitanjima vezanim za crkvu, onda to nije poželjno. Na sreću ljudi su sve više svesni i žele o svemu realno da razgovaraju i da imaju mogućnost i pravo da sumnjaju u bilo šta i da se o nečemu odlučuju na osnovu zdravorazumskih zaključaka a ne emocionalnih poriva.

Nele

pre 9 godina

Patrijarh "spc" mu ide na noge.... Pripremanje terena za njegov dolazak u srbijicu. Da kad dodje stavi nogu na novo stado. Ostala samo rusija....

Miki

pre 9 godina

Da prizna da su pomagali klanje/pokrstavanje Srba u Hrvatskoj. Da prizna da je Vatikan organizivao bekstvo ustaskih koljaca za Juznu Ameriku. Da se ujedine crkve, prebace za Konstaninopolj, izaberu Rusa za novog Papu i priznaju Rusiju za zastitnicu hriscanstva.

Серафим Зилот

pre 9 godina

Можда ће патријарх Иринеј присуствовати канонизацији Алојзија Степинца за свеца, припреме за тај "свети чин" у Ватикану већ увелико трају! Штета би било да тај "богоугодни" догађај прође без присуства српског патријарха...

Cvorovic

pre 9 godina

Kada papa bude klekao na kolena i zatrazio oprost za stotine hiljada zaklanih Srba u Hrvatskoj tokom 2 sv.rata ( jer su u tome ucestvovali i katolicki svestenici ) onda se moze biti otvoren za ideju o dijalogu o buducim odnosima... Do tada, ce se i dalje nipodastavati ti mucenici...

dragan

pre 9 godina

Puno pozdrava za Patrijarha,uspeva uporno da iz dana u dan sve vise i vise ljudi odvrati od ove i ovakve crkve.I uporan je u tome...predpostavljam da ce i on poljubiti skute u vatikanu kao neki njegovi prethodnici

file

pre 9 godina

(Advokat svih Srba, 12. avgust 2014 12:43)

Nažalost, djelo puno pogrešnih navoda i prilično pogrešnih zaključaka. Doduše, tiskano je po naredbi komunističke partije, pa nije ni neobično da se radi o knjizi prilično loše kvalitete. Ta knjiga je danas irelevantna po bilo kojoj točki. Sa sramom se prisjećam vremena kada sam je držao iznimno dobrom knjigom...

Zoran

pre 9 godina

Ispravno. Papa Franja je kul, i ja bih problejao s njim da sam u mogućnosti.
(Zigmund, 12. avgust 2014 11:15)

Nisam vernik, ali ne vidim zasto dajete minuse na gornji komentar? On samo dokazuje da katolicka crkva shvata da se vremena menjaju i da se shodno tome i ponasa, za razliku od okostale pravoslavne crkve, s posebnim osvrtom na SPC. Jer da nije tako komentar o "blejanju" bi se odnosio na nekog naseg crkvenog zvanicnika - a ne odnosi se.
Uzgred, i ja bih veoma rado "probvlejala" sa papom. Veoma inspirativan covek - opet za razliku od nekih nasih visokih duhovnika!
(BP, 12. avgust 2014 11:44)
Evo ne dajem minuse, čak podržavam sve vas koji želite da blejite sa papom i za papom, ali nas , koji ne blejimo ostavite na miru.
Mi ne blejimo ni za kim, već koristimo slobodu, kao i razum, koje nam je sam Gospod podario.

Super

pre 9 godina

Katolička crkva već decenijama radi na relativizaciji i prikrivanju genocida nad Srbima u Hrvatskoj tokom WW2 jer je i sama bila pokrovitelj tog stravičnog zločina. Vrhunac cinizma je beatifikacija Stepinca. Dok se katolička crkva ne izvini i javno pokaje za genocid nad Srbima u Hrvatskoj ne vidim razlog da se sastanu poglavari.

dragan

pre 9 godina

Dobro su se setili! Pa bio i Pavle u poseti Vatikanu. Prava stvAR je malo teza, da papa dodje u posetu Srbiji. Nadajmo se da ce ga SPC pozvati u najskorije vreme. Novi papa je sjajan lik, a ne ovi nasi klerofasisti i pacijenti poput Kacavende, Pahomija, Filareta, Amfilohija. Normalni su manjina (Ignatije, David, Maksim...)
(brainwash, 12. avgust 2014 14:01)

To sto si ti ispranog mozga i pritom ateista ili pripadnik koje vec manjinske organizacije to je tvoja licna stvar,ali nemoj lagati ovde javno bez trunke srama jer patrijarh Pavle nikada nije nogom krocio tamo niti je papa imao ikakvu sansu daa dodje ovde dok je on bio ziv

Vladimir

pre 9 godina

Svaka poseta, svaki dogovor i razgovor je sasvim u skladu sa kanonima. Ono što nije po kanonima je zajednička molitva. Bude li patrijarh služio zajedno sa papom ili mu se poklonio, sigurno će izazvati raskol. Verujem da je toliko svestan situacije da mu takva egzibicija neće pasti na pamet.
Stvar još uvek nije gotova. To što je patrijarh prihvatio da ide u Vatikan, ni u kom slučaju ne znači da će za to dobiti odobrenje. Sabor će doneti konačnu odluku, jer u pravoslavnoj crkvi poslednju reč ima sabor a ne patrijarh.

brainwash

pre 9 godina

[nastavak]

4. Katolicizam nije jeres. Rec je o politicko-crkvenom raskolu. Vera je u osnovi sasvim ista. Pa pogledajte literaturu u pravoslavnim liturgijskim studijama, i udzbenicima na Bogolsovskom faksu SPC! Pola izvora su katolicki, jer su ozbiljni naucnici i razlike su kulturoloske a ne dogmatske.

5) Vatikan je Stepinca proglasio za 'blazenog' (rang dosta ispod svetitelja), dok je ovdasnji 'Justinovski lobi' vladika SPC odgovorio necim jos gorim: za 'svetitelja' proglasili Nikolaja Velimirovica, koji je velicao Hitlera, proklinjao svaki tehnicki izum poput aviona i telefona, slao svoje bogomoljce u fasisticke falange Ljotica, i na opelu rekao kako je taj fasista koji je po Kragujevcu hapsio ucenike za streljanje 1941. 'istinski hriscanski politicar.'

https://sh.wikipedia.org/wiki/Nikolaj_Velimirovi%C4%87#Stavovi_o_Ljoti%C4%87u
Treba utisati ekstemiste na obe strane i raditi na zajednickim interesima, jer je Hriscanstvo u celom svetu ugrozeno. Papa Francisko po Vatikanu vozi reno 4 star 30g, zivi u dvosobnom stanu, i pravi je Hriscanin, za razliku od nekih ovdasnjih episkopa koji ne mogu bez najnovijeg audija i skupih dvorova.

mlekadzija

pre 9 godina

Na pefidan nacin ce, Boze mi oprosti, prevesti naseg patrijarha zednog preko vode... Za bilo kakve ozbiljene razgovore papa bi morao da se ogradi i da osudi sve brojne zlocine katolicke crkve pocinjene tokom drugog svetskog rata. A poklon senima mucenika pobijenima u Jasenovcu (i drugim stratistima( bi bio dobar korak u tom pravcu. No od toga nema nista, jer ne moze Franja da kritikuje Pija XII jer se zna da je papa #nepogresiv#....

Boze me sakloni i uscuvaj

pre 9 godina

" Dok se katolička crkva ne izvini i javno pokaje za genocid nad Srbima u Hrvatskoj ne vidim razlog da se sastanu poglavari."

Plasim se da takav zahtev nije iskren i da je u sustini pokvaren: mi (Srbi) bismo da se Papa izvini za Jasenovac, ali da to izvinjenje ne vazi. TVRDIM da Papa u Srbiji ne bi bio dobrodosao cak i kad bi klekao u Jasenovcu. To je zbog balkanskog nasledja zlopamcenja i vecite mrznje koja se prenosi s kolena na koleno. To je na primer razlog sto i dalje mrzimo Turke, 200 godina posle Cele Kule ili Sece Knezova, zato sto nije dosta sto smo ih pre 100 godina ili 4 generacije isterali sa Balkana, neee, mrzecemo ih na vjeke vjekova... Zato je, na primer, onaj golobradi Hrvat izbo na smrt Srbina, decka svoje sestre, iako je rodjen posle rata 1991. i 100 godina posle antisrpskog pogroma u Zagrebu.
Zato je Balkan crna rupa ne samo Evrope; zato svestenici blagosiljaju one koji idu u pokolj civila; zato ovde o religijskim pitanjima diskutuju oni koji samo znaju da se prekrste "drugacije od ONIH" i misle da su time zavrsili hriscansko vaspitanje; oni koji smatraju da su NJIHOVI u specijalnoj vezi sa Bogom i da Bozja milost nikako ne moze obasjati ONE DRUGE... oni koji misle da postoji NASA i NJIHOVA Biblija, uz NASU se molis a kroz NJIHOVU ispalis metak (a ni jednu ni drugu ne procitas).
Kako moze iko normalan imati nesto protiv poseta i razgovora crkvenih (dzamijskih, sinagognih...) poglavara? "Ne vidim razlog da se sastanu poglavari"? Sacuvaj Boze.

sladoledsmesom

pre 9 godina

Ako je velicao Hitlera objasni onda druze komesare kako je Velimirovic zavrsio u zarobljenistvu u nacistickom logoru? Muka mi je vise od vas koji uvek nalazite znake jednakosti. Kako bi ti drugacije nazvao sizmatike?

(Vlast)a

pre 9 godina

Ukoliko ovo nije deo opste instrumentalizacije nase duhovne i svetovne vlasti od celnika istih struktura iz jedne velike drzave na istoku cija je prestonica treci Rim,onda je ovo vest koja nas moze samo radovati.
Braci i sestrama katolicima dugujemo i zbog Kosova ali i zbog permanentne pomoci u nevoljama koje su nas snalazile.
Bilo bi bolje da je bilo ranije ali:nikad nije kasno.
Jos je vaznije da poseta podseti ovdasnje nazovi hriscane na gostoljublje Avramovo koje nas obavezuje da sa radoscu i najvecim postovanjem docekamo prvosvestenika brace i sestara katolika.

e

pre 9 godina

Sve religije govore da je jedan bog. Pored toga samo hrišćanska crkva slavi sina božijeg isusa hrista. Eto već tu je jedinstvo svih hrišćanski crkvi. Pravom verniku, a ne primitivcu to je dovoljno. Konačno ako postoji tolerancija i želja da se prevaziđu razlike stare više od 1000 god. poglavari će uz obostrano razumevanje i usaglašavanje naći najbolje rešenje. Ja sam hrišćanin pravoslavac,slavim krsnu slavu. Voleo bih da naša crkva prihvati kalendar koji ceo hrišćanski svet prihvata. Eto naš naučnik napravio je kalendar koji nebi trebalo menjati 5000 god. Dobro bi bilo porazgovarati sa papom o tom kalendaru tada ako bi se to postiglo, verujem da bi i čitav svet i religije to prihvatile.

Čveger

pre 9 godina

Haha! Koilko ste svi kompletno smešni koji se udubljujete u ovakve vêsti! Ovi su kao u fazonu treba da ide, a onda ovi drugi kao ne, ne treba. Pa onda ovi treći, more da se on prvo izvini! Lol!

Kad si "u materiji" izgubiš perspektivu i zaboraviš da sve ovo pogledaš izdaleka, bez vune na očima. Dve nedodirljive kriminogene organizacije sa podebelim dosijeima se sastaju da razmene iskustva u šišanju ovaca. Šta ima nejasno?

Ricky

pre 9 godina

"...gradjani placaju crkveni porez (na primer Svajcarska..." u Švajcarskoj plaća crkveni porez samo onaj ko hoće a ne svako.
(SVD, 12. avgust 2014 12:33)

Ovakvi komentari osoba koje nisu ni videle Svajcarsku mi se najvise dopadaju. Dakle, crkveni porez placaju svi gradjani i firme koji ostvaruju prihod. Kao gradjanin, moguce je osloboditi se poreza ali je potrebno podneti zahtev.

IC XC NIKA

pre 9 godina

Ispravno. Papa Franja je kul, i ja bih problejao s njim da sam u mogućnosti.
(Zigmund, 12. avgust 2014 11:15)
@
Idi pročitaj nešto pre nego što počneš sa pisanjem. Tema nije primerena plitkoj "kul, blejanje" terminologiji. Ostalima takodje preporučujem da se uzdrže od komentarisanja na teme o kojima ništa ne znaju. Ništa u životu ne košta kao površnost.

Josip

pre 9 godina

@BG: Da ti oprostim mogu samo ako se iskreno pokajes i stavis mi do znanja da si svestan da si cinio zlo. A oprost u prazno, tj. oprost nekome ko ga nije ni trazio, time stavljajuci do znanja da ni ne misli da je u najmanju ruku pogresio, nema nikakvu svrhu. Ako ti mislis da Vatikan moze da ucestvuje u genocidu nad Srbima i da danas proglasava Stepinca za blazenog, a ja da kazem SVE vam je oprosteno, pa onda si ti pao sa kruske. Umesto sto apelujes na hriscanske postulate, koje uzgred pogresno interpretiras, bolje apeluj na kaznjavanje i osudu zlocina nad Srbima...

spasoje

pre 9 godina

a niko se ne plasi Boga! svi misle da je to politika,to je lagano i postepeno uvodjenje ekumenizma,pa svi znamo da katolici traze ujedinjenje u vidu "vracanja " crkvenih praznika na njihove datume....ne znam koja je svrha toj poseti uopste!!!

brainwash

pre 9 godina

Poseta je prava stvar, previse imamo predrasuda, jer:

1.) Dijalog, razgovor (neisto)misljenika je odlika civilizovanih ljudi. Tako se resavaju nesporazumi i gradi buducnost. Nema drugog puta.
2.) Ovaj papa ce verovatno priznati ulogu HR klira u II Sv. ratu u i time otvoriti most za posetu Srbiji. (Istine radi, slicnu negativnu ulogu je imala SPC u ratovima 1991-95, a za detalje guglati "Tomanic - SPC u ratu i ratovi u njoj")
3.) To sto smo kao narod ratovali sa Hrvatima (nominalno katolicima) ne znaci da treba da se odrekenemo saradnje sa Francuzima, Italijanima, Brazilcima i ostatakom od 1.2 milijarde katolika.
[nastavlja se]

Fanka

pre 9 godina

Baš me briga što ti ideš. Za mene koji sam trenutno jeretik to nema nikakav značaj. Sveštenici se razmeću parama i skupocenim automobilima, a ja bi sada trebao da raspravljam sa katolicima o raskolu. Šta je naše sveštenstvo uradilo da narod vrati istinskim vrednostima pravoslavlja? Ništa...
Najveći vernici su nam bivši bezbožnici i komunisti. U mojoj kući se uvek slavila slava skromno i hrišćanski, a ne uz inat drugima.
Irineju mene tamo ne predstavljaš!

b

pre 9 godina

pošto su katolici odgovorni za nebrojene srpske žrtve u poslednjih nekoliko vekova srpski patrijarh treba da ode na poklonjenje papi i tako omogući istinsku REFORMU srpskog društva, uključujući i SPC. Ova reforma bi trebala da bude takva da na scenu stupe snage koje će voditi računa o narodu i državi. A o vlasti u Srbiji u poslednjih 100 godina ne vredi trošiti reči, uključujući ove što posetu podržavaju

djordje kadic

pre 9 godina

Setimo se Sv. Marka Efeskog! Neka je na pameti i patrijarhu i arhiepiskopu i mitropolitima i episkopima i svima koji zagovaraju religijski dijalog sa latinima!

Goran

pre 9 godina

Mene nece predstavljati ni jedan ni drugi. Sve je to ista klapa koja uzima novac od jadnog naroda. Bio sam i ja jedno SRECOM kratko vreme drug clan stada. Kada su mi za krstenje prve cerke pokupili zadnji dinar iz kuce ti maskirani betmen popovi rekao sam sebi nikad vise. Od tad sam dobio jos dva puta evo srecno nekrstena pa kako im bude. Ucim ih da budu dobri ljudi, da vole i postuju bliznje svoje i pomognu onima u nevolji. Ako nekoj VISOJ sili to nije dovoljno i treba sve to da registrujem kod onih istih betmena za pozamasnu sumu.... neka zive nekrsteni. Pozdrav i postovanje svima koji misle isto ili drugacije....

granica

pre 9 godina

Glas onoga iz manastira Celije 'Srbi opet razapinju Hrista' razapeli su ga kad su rascinili vl. Dionisija ,napravili sramni raskol,sad zbog sakice dolara ljube skute papi. mozemo mi bez irineja imamo nase katakombe.

arhont

pre 9 godina

@Ako je velicao Hitlera objasni onda druze komesare kako je Velimirovic zavrsio u zarobljenistvu u nacistickom logoru? Muka mi je vise od vas koji uvek nalazite znake jednakosti. Kako bi ti drugacije nazvao sizmatike?

Velimirovic je bio deportovan na mesec dana kada je postajala bojazan nacista da ce se i on, zajedno s delom ljoticevaca, nedicevca i cetnika pokusati da prebaci na stranu saveznika: amerikanaca i britanaca. pa su ga pustili nakon sto je izjavio lojalnost nemackoj. ali na kraju je ipak prevario cak i nemce i zbrisao na njemu "omrazeni" zapad - prvo u evropu, tj britaniju, a onda u ameriku. naravno, ostavio je srbiju i srbe koje je toliko voleo na cedilu. cudo je koliko srbija obozava one koji je ostavljaju i beze iz nje kad zagusti kod stranaca. od petra karadjordjevica u grckoj, preko velimirovica u usa do miloseviceve familije u rusiji.

posle mene deluzija

pre 9 godina

"(...) na papinu posetu gledaju blagonaklono, kao i oni koji drže da još nije sazrelo vreme.."
Heh, nije sazrelo vreme, duhovito - znaci da pustimo da se krcka jos dodatnih desetak vekova?
(inace nemam stav o ovim starcima ni sa nase niti njihove strane, ali mi upade u oko ova intersenatna formulacija)

Milanus

pre 9 godina

@brainwash
Katolicizam jeste jeres, iz perspektive pravoslavne crkve. Razlike nisu samo kulturoloske, obredne ili formalne, vec i dogmatske i sustinske i .... - uz strpljivo guglanje moze se sve pronaci na internetu, pocev od postojanja/nepostojanja cistilista, pa preko Papine bezgresnosti, ljudskog ili bozanskog porekla Majke Bozije, otkupa grehova, kvasnog i beskvasnog hleba, pa do porekla Svetog Duha, itd. Razlike su ogromne i nepremostive.
Zapravo, svaka crkva tvrdi da je bas ona "prava" i da bas ona poznaje istinu, a svako ucenje suprotno od ucenja te crkve jeste jeres, te su sve ostale crkve (iz perspektive te crkve) jereticke, jer ne postoje dve crkve sa istim ucenjem.
Ne mogu postojati "sestrinske" crkve, to je besmisleno, kao i sam pojam sabornosti shvacen u smislu ujedinjenja dve crkve. Moze postojati samo jedna istina, pa bi (u slucaju ujedinjenja) jedna crkva morala da prihvati ucenje druge i da tako prizna da ne poznaje istinu i da se vekovima drzala neistine.
Dakle, stvar je veoma komplikovana i nadam seda ce svaka crkva ostati "pri svome" :)