"Aktivirati misiju EU u Gazi"

Nemačka, Francuska i Velika Britanija predložile da se aktivira misija EU na granici Gaze i Egipta, kako bi se doprinelo stabilizaciji palestinske enklave.

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2014.

20:45

Default images

Šef diplomatije Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i njegove kolege u Parizu i Londonu su za obnovu EU operacija na graničnom prelazu Rafa, glavnoj kapiji koja vodi u svet za 1,8 miliona Palestinaca, koji tamo žive, naveo je isti izvor, a prenosi Rojters.

U medjuvremenu se drži trodnevni prekid vatre koji je u utorak ujutru stupio na snagu, dok izraelske i palestinske delegacije indirektno pregovaraju u Kairu kako da se trajnije okonča sukob.

Takozvana misija za pomoć na granici EU počela je da nadgleda granični prelaz Rafa 2005.godine, u sklopu dogovora o olakšanju izraelskih bezbednosnih briga nakon što se izraelska vojska povukla i evakuisala jevrejske naseljenike iz pojasa Gaze.

To područje je bilo pod izraelskom okupacijom od šestodnevnog rata 1967. Medjutim, dve godine kasnije misija je prekinuta, kada je islamistički Hamas silom preuzeo kontrolu nad Gazom od sekularnog rivalskog Fataha. Egipat, koji nije bio uključen u pregovore 2005, stalno je zatvarao granični prelaz tokom protekle godine, značajno povećavši pritisak na stanovnike Gaze, koji su već pod kopnenom i pomorskom blokadom Izraela.

Egipatski diplomatski izvori su rekli da bi Kairo mogao da razmotri olakšanje restrikcija na kretanje preko graničnog prelaza Rafe, ali da neće prihvatiti pozive Hamasa da se omogući normalna trgovina.

Egipat želi da se diskusije o Rafi vode bilateralno s Palestinskom upravom palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, vodje Fataha, a ne kao deo dogovora izmedju Izraela i Palestinaca da se olakša izraleska blokada.

"Granični prelaz Rafa na egipatskoj strani je pod punim suverenitetom Egipta," rekao je izvor u egipatskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Isti izvor je dodao da je ključni deo pozicije Egipta insistiranje da Izrael otvori šest prelaza izmedju te zemlje i Gaze. On je rekao da je Izrael odgovoran za to kao okupaciona sila, na osnovu medjunarodnog prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: