Stranci o 100 dana rada vlade

Jedan od stranih savetnika srpske vlade Franko Fratini smatra da je vlada koju savetuje ostvarila izuzetno pozitivne rezultate tokom prvih 100 dana rada.

Izvor: B92

Petak, 01.08.2014.

12:33

Default images

Bivši šef italijanske diplomatije i evropski komesar kaže da je razlog dobrih rezultata vlade premijera Aleksandra Vučića poverenje građana koje premijer uživa, te da i on i vlada imaju kapacitet da idu napred u obnovi srpske privrede, borbe protiv korupcije, jačanja pravnog sistema i napredovanja ka članstvu u EU.

"Mislim da u svim ovim oblastima premijer Vučić radi dobro, vlada je motivisana", izjavio je Fratini Tanjugu.

Predsednik Italijanskog instituta za međunarodne organizacije i jedan od međunarodnih savetnika srpske vlade, uveren je da će Srbija i njena vlada biti u stanju da prevaziđu tešku ekonomsku situaciju i da postignu važne rezultate na planu približavanja EU.

"Tokom mojih poslednjih sastanaka u Beogradu u maju, uočio sam napredak u ispunjavanju onog što je obećano, svih onih planova koji su u programu vlade", rekao je Fratini.

Upitan kako vidi napredak Srbije, imajući u vidu obećanje premijera da će izvršiti sveobuhvatne reforme u cilju oporavka privrede, finansijske konsolidacije i napretka ka EU, Fratini kaže:

"Da, mislim da će premijer i vlada biti u stanju da prevaziđu teške situacije, koje ne pogađaju samo Srbiju, već i celu Evropu i da će uspeti da postigne važne rezultate na planu pridruživanja EU."

Kad je reč o izazovima za Srbiju u narednim mesecima, Fratini kaže da će to biti otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU.

"Najveći izazov je otvoriti pre kraja godine ne samo poglavlje 32 o finansijama, već i poglavlja 23 i 24 (reforma pravosuđa, pravda i bezbednost), kako bi tokom 2015. bilo moguće konkretno primeniti ta dva ključna poglavlja", rekao je Fratini, koji je svojevremeno bio komesar EU upravo za pravosuđe.

Bone: Težak početak, trebalo vremena da se krene

Foto: Tanjug
Direktor Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu Henri Bone ocenio je da je ohrabrujuće to što je Vlada Srbije uvidela potrebu za reformom važnih zakona, poput Zakona o radu, i što je svesna da ne treba gubiti vreme.

Građani Srbije su, prema njegovom mišljenju, takođe pokazali da su spremni za reforme i da razumeju potrebu da se menja društvo u cilju napretka.

"Tu volju i podršku vlada mora sada da iskoristi za otpočinjanje reformi i da konačno pokaže rezultate", rekao je Bone Tanjugu, povodom 100 dana rada vlade.

On je primetio da je vlada imala naročito težak početak mandata, i da je malo predugo trebalo da se krene u reforme.

Bone takođe ukazuje da su reforme koje vlada najavljuje zaista velike, a problemi kompleksni, te da je u takvim okolnostima uvek neophodno uključiti i opoziciju i druge faktore civilnog društva.

Vlada nije jedina koja ima odgovor na sva pitanja, nužni su razgovori o sprovođenju reformi, jer će one, navodi nemački anačitičar, pogoditi sve i potreban je otvoren dijalog.

"Zbog toga mislim da je ubuduće o svim planiranim reformama potrebano razgovarati onoliko vremena koliko je potrebno, u parlamentu i u javnosti, i omogućiti da se čuju sva mišljenja, kako bi se pronašli najbolji mogući odgovori na sve probleme koji Srbija ima", rekao je Bone.

Đenero: Položen prvi ispit

Foto: Tanjug
Srbija ima potencijal da u kratkom roku postane ključna za konsolidaciju cele jugoistočne Evrope, celog Balkana i da zaista bude "ključar evropskih integracija", ocenio je ugledni hrvatski politički analitičar Davor Đenero i konstatovao da je vlada premijera Aleksandra Vučića "prošla prvi teški ispit".

On je, povodom 100 dana srpske vlade, za Tanjug rekao da je očito da su ključni projekti Vučićeve vlade evropske integracije, ali ukazuje da to nije dovoljno ako, kako kaže, Srbija želi da preuzme poziciju regionalnog liderstva.

Potrebno je, sugeriše Đenero, sprovesti duboke ekonomske i političke reforme i primećuje:

"Čini se da ova vlada ima snage za to".

Ekonomsku konsolidaciju je, kaže, moguće napraviti upravo na tragu projekta koji je izneo bivši ministar finansija Lazar Krstić.

Smatra da je šteta što je Krstić napustio vladu, ali i da je dobro što je ostao u Vučićevom timu.

"Ova vlada ima čvrst politički legitimitet, čvrstu političku većinu, a samim tim ima i manevarski prostor za ozbiljno sprovodjenje reformi i na neki način nema nikakvog izgovora za njihovo nesprovodjenje", naveo je Đenero.

Kada je reč o evropskim integracijama i liderstvo u regionu, Đenero kaže da je za to ključna izgradnja savezništva sa važnim evropskim državama.

"Srbija može uspostaviti i ključnu regionalnu ulogu pod uslovom da stekne čvrsto savezništvo sa nekima od kljucnih evropskih zemalja, poput Nemačke koja snažno utiče na evropsku politiku, ili poput Italije koja je snažna država i članica G-7, a koja je do neke mere skeptična prema radikalnoj politici Evrope prema Rusiji", smatra Đenero.

Za Đenera je, kako kaže, zanimljivo posmatrati kako je Srbija za kratko vreme stekla savezništvo u kancelariji Angele Merkel i nemačkoj politici i kako je vidno osnaženo savezništvo izmedju Srbije i Italije, jer to su dva diplomatska poteza na kojima Srbiji treba odati poštovanje.

"Posmatrano sa strane, stiče se utisak da je Vlada Srbije vrlo snažno započela svoj mandat iako ga je počela u nepovoljnim okolnostima humanitarne krize usled poplava", naveo je i dodao da se pokazalo da Vučić na unutarpolitičkom planu ima potencijal liderstva i da je iskusio krizni menadžment.

"Prvi teški ispit je vlada prošla", zaključio je Đenero.

Manco: Reforme nemaju alternativu

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco ocenio je da je jedna od najvažnijih stvari koje je Vlada Srbije pokazala otkako je stupila na dužnost - svest da nastavak neophodnih reformi bez odlaganja nema alternativu.

"Važno je usvojiti zakone pre isteka prvih sto dana", rekao je Manco Tanjugu i dodao da čestita Vladi prvih 100 dana rada, uz uverenje da će i u narednim danima biti isto tako produktivna.

Manco je primetio da je realizacija programa reformi koje je premijer Aleksandar Vučić najavio pre tri meseca u parlamentu predstavljala ambiciozan cilj i bez tragičnih posledica poplava u maju, ali da je vlada bez obzira na to pokazala visok stepen posvećenosti.

"Ta snažna opredeljenost biće potrebna kada se vlada i zemlja uskoro budu suočili sa novom fazom implementacije reformi. Tada će Vladi biti potrebna podrška Evrope i to na sve načine i svim sredstvima koji su na raspolaganju zemlji kandidatu za članstvo", rekao je italijanski ambasador.

Manco ukazuje i da je sadašnjost Srbije evropska i to ilustruje podacima da Srbija sa EU ostvaruje 60 odsto uvoza i izvoza, kao i da je Evropa daleko najveći investitor i donator.

"Mnogi Srbi doživljavaju Evropu kao stvarnu i već postojeću realnost: pitajte 1.450 srpskih studenata koji su do sada iskusili dobrobit programa Erazmus Mundus (program EK s ciljem unapredjenja visokog školstva i razumevanja ljudu putem akadaske saradnje)", rekao je Manco.

Kako je dodao, Srbija i EU dele iste prioritete: ekonomski rast i zaposljavanje.

"I dobro je što vaša Vlada u ovih prvih sto dana pokazuje toliku angažovanost. Mislim pri tome na reforme tržista rada, što će potpomoći da se pokrene ekonomski rast, unapredjenje poslovne klime i napore da se srpska ekonomija učini transparentnijom, konkurentnijom i atraktivnijom za nove investicije", ističe Manco.

Knap: Nadam se da će Vlada nastaviti ovako odlučno

Predsednik Privredne komore Nemačke u Beogradu Martin Knap smatra da je prerano za ocenu učinka srpske vlade u prvih 100 dana rada, ali ističe da se nada da će "nastaviti jednako odlučno" da dela.

Upitan kako procenjuje dokle je Srbija odmakla u rešavanju ključnih pitanja i da li je ostvarila napredak na putu ka EU i reformi, Knap za Tanjug kaže:

"Prerano je da bi na ovo pitanje mogao da se da konačan odgovor. Planiranje je jedno, a kreiranje novih zakona drugo. Ima mnogo detalja koje bi trebalo razmotriti. Zakon o radu, primera radi, čije se donošenje odlagalo godinama, usvojen je u roku od nekoliko meseci. Nadamo se da će vlada nastaviti jednako odlučno".

On smatra da su pred Vladom Srbije veliki izazovi, od finansijske situacije u javnom sektoru, do pozicije Srbije u odnosu na trenutnu krizu između Evrope i Rusije.

Teško je reći, ističe, koji bi od tih izazova bio najveći, ali očekuje da vlada i nakon sto dana nastaviti da radi, kako kaže, jednako odlučno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: