SAD: Milijardu $ municije Izraelu

SAD potvrdile da su Izraelu, koji vodi ofranzivu u pojasu Gaze protiv palestinskog pokreta Hamas, uputile municiju u vrednosti od oko jednu milijardu dolara.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 31.07.2014.

08:21

Default images

"SAD su posvećene u osiguravanju bezbednosti Izraela. Jedan od ključnih značaja nacionalnih interesa SAD predstavlja pomoć Izraelu kako bi ta država razvila visok stepen samoodbrane", izjavio je sinoć portparol Pentagona Džon Kirbi.

Izrael je 20. jula zatražio dodatnu municiju od SAD koje su tri dana kasnije odobrile prodaju Izraelu. Municija pretežno potiče iz skladišta američke vojske na tlu Izraela i vredna je oko milijardu dolara (746 miliona evra).

Prema navodima Pentagona, to američko skladište municije postoji pre nego što je 8. jula izraelska vojska pokrenula ofanzivu na pojas Gaze.

U izraelsko-palestinskom sukobu do sada je poginulo više od 1.350 Palestinaca i najmanje 60 Izraelaca.

Prema navodima UN, raseljeno je 240.000 Palestinaca. Izrael je mobilisao dodatnih 16.000 rezervista, čime se ukupan broj mobilisanih popeo na 86.000, dok se nastavljaju vojne operacije u pojasu Gaze, saopštila je vojna portparolka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: