Gašić:Vojska Kosova bi bila pretnja

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da Srbija, u stvaranju takozvane Vojske Kosova, vidi pretnju svojoj stabilnosti i stabilnosti regiona.

Izvor: B92

Nedelja, 27.07.2014.

12:50

Default images

On je dodao da Kosovo i Metohija ostaje naš najveći bezbednosni rizik

"Zato se zalažemo da međunarodne snage na Kosovu, prema mandatu Ujedinjenih nacija, čuvaju mir u pokrajini i brinu o bezbednosti manjinskog stanovništva", rekao je Gašić u intervjuu nedeljnom broju novosadskog Dnevnika.

On je kazao da je posebna uloga i odgovornost Kfora, kada je reč tom o bezbednosnom riziku i istaka da sa tim međunarodnim snagama imamo dobru saradnju "u cilju zaštite srpskog stanovništva u pokrajini i očuvanja stabilnosti, na čemu ćemo raditi i ubuduće".

"Aktivno radimo na predupređenju svih opasnosti, oprezni smo i zato uvek spremni da adekvatno reagujemo”, rekao je Gašić.

Upitan da li ima pojačanih pritisaka na Srbiju da se više okrene NATO-u, pogotovo u svetlu ukrajinske krize, ministar odbrane je istakao da ne vidi razlog ni za kakve pritiske.

U skladu sa ciljevima spoljnje politike koje je definisala republička Vlada, saradnja sa NATO, u okviru Programa Partnerstvo za mir “daje dovoljno prostora i intenzivno koristimo mogućnosti u cilju jačanja odbrambenih sposobnosti i doprinosa miru u svetu”, objasnio je Gašić.

On je ocenio da učestvovanje predstavnika Srbije na takmičenju tenkista, na ruskom tenkovskom biatlonu od 4. do 7. avgusta, kao i “eventualna modernizacija vojske ruskom opremom, neće uticati na naše odnose sa NATO”.

Vojna saradnja zemalja u našem regionu dobra je i “intenzivirali smo je u poslednje vreme”, rekao je Gašić.

On je naveo i to da odluka Narodne skupštine, kojom je obustavljeno obavezno služenje vojnog roka “nije predmet preispitivanja u Ministarstvu odbrane" i dodao da je naše opredeljenje da dalje radimo na profesionalizaciji Vojske Srbije, "što podrazumeva njeno operativno jačanje u sve tri misije”.

Ministar odbrane je rekao da će, u izveštaju o 100 dana rada ministarstva na čijem je čelu, naglasiti angažovanje pripadnika Vojske Srbije tokom i nakon majskih poplava, jer je Vojska, prema njegovim rečima, pokazala da je pouzdan oslonac građanima.

Istaći će, kako je dodao, i četiri uspešno realizovane vojne vežbe, koje su "najbolji put za proveru vojničkih znanja i veština i jačanje operativnih sposobnosti vojske”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: