Advokat: Martić je u progonstvu

Hrvatska traži izručenje nekadašnjeg vođe kninskih Srba Milana Martića od Estonije, a njegov advokat kaže za Danas da je to pravno nemoguće.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.07.2014.

23:45

Default images

Povodom pisanja hrvatske štampe da je Hrvatska izdala evropski nalog za hapšenje nekadašnjeg vođe Srba Milana Martića, kako bi mu se sudilo u odsustvu za granatiranje Karlovca i Jastrebarskog, njegov advokat Predrag Milovančević za Danas kaže da je to pravno nemoguće.

“To je već presuđena stvar. Protiv Milana Martića je zbog istih činjeničnih navoda bila podignuta optužnica od strane Haškog tribunala i taj je postupak okončan pravosnažnom presudom. Pokušaj hrvatskog pravosuđa da ponovo sudi u predmetu u kome već postoji pravosnažna presuda pravno je nedozvoljen i besmislen”, kaže Milovančević.

On dodaje da povremeno posećuje Martića, koji služi višedecenijsku zatvorsku kaznu u estonskom zatvoru.

“Martić služi kaznu u Estoniji, gde nema ambasade Srbije, nema srpske zajednice, niti crkve, a on je verujući čovek. Nema direktnog voza, autobusa, niti aviona. On ne zna ni ruski ni estonski. Milan Martić se praktično nalazi u progonstvu”, ističe Milovančević, podsećajući da se više puta obraćao Haškom tribunalu sa molbom da se nađe drugačije rešenje za Martićevo služenje kazne.

Milana Martića (59), bivšeg policajca i predsednika samoproglašene Republike Srpske Krajine, Haški tribunal je 2007. osudio na 35 godina zatvora. Osuđen je za zločine koje su pripadnici milicije i oružanih snaga RSK počinili nad nesrpskim stanovništvom u Kninskoj Krajini i zapadnoj BiH, od 1991. do 1995, kao i za rakete ispaljene na Zagreb 2. i 3. maja 1995, kojima je pokušao da zaustavi proterivanje Srba iz zapadne Slavonije u operaciji „Bljesak“. U raketiranju Zagreba stradalo je sedmoro civila.

Zagrebački Jutarnji list objavio je pre par dana da je za Martićem izdat nalog za hapšenje, kako bi mu se sudilo za raketiranje Karlovca i Jastrebarskog 1995. Županijski sud će za isto delo suditi u odsustvu Milanu Čeleketiću, bivšem šefu Vojske RSK, koji se, prema tom listu, navodno krije u Srbiji.

Izjašnjavanje

Županijski sud očekuje izjašnjavanje Estonije i Haškog tribunala kako bi se utvrdilo pod čijom je ingerencijom Martić i na koji način bi se osigurala njegova prisutnost na suđenju - da li bi mogao biti prebačen u Zagreb ili bi pratio suđenje video-linkom, navodi Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: