Putin i Merkel u nedelju u Brazilu

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je otputovao u posetu zemljama Latinske Amerike, susrešće se u nedelju u Brazilu s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Izvor: B92

Petak, 11.07.2014.

18:23

Default images

"Taj susret je zaista planiran, priprema se i biće održan", potvrdio je Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov, a prenosi Itar-Tas.

Ruska državna agencija navodi da će Putin u Brazilu razgovarati s rukovodstvom te zemlje, sresti se na samitu s liderima zemalja Grupe BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) i prisustvovati svečanoj predaji prava organizovanja svetskog prvenstva u fudbalu Rusiji 2018. godine, dok će Merkelova posetiti Brazil kako bi pratila finalni meč u kome će nemačka fudbalska reprezentacija igrati protiv reprezentacije Argentine.

Putin je turneju započeo zvaničnom posetom Kubi, položivši venac na spomenik sovjetskim vojnicima internacionalistima, poginulim u periodu od 1962. do 1964. godine, koji se nalazi u predgrađu Havane, navodi Itar-Tas.

Posle posete Kubi, ruski predsednik uputiće se u Buenos Ajres i prvu posetu Argentini, a potom će posetiti Rio de Žaneiro.

Putin je uoči posete Brazilu dao intervju Itar-Tasu, u kom je istakao međuzavisnost u svetu, zbog koje nijedna zemlja ili grupa zemalja ne mogu same da rešavaju glavne međunarodne probleme.

"Mnogobrojni izazovi i savremene pretnje zahtevaju odustajanje od pokušaja da se drugim narodima nametne njima stran model razvoja. Takav pristup se već više puta pokazao neodrživim. Ne samo da ne doprinosi rešavanju konfliktnih situacija, nego naprotiv vodi i nestabilnosti i haosu u međunarodnim poslovima", rekao je predsednik Rusije.

Putin je, takođe, istakao da sva sporna pitanja treba da se rešavaju na osnovu principa međunarodnog prava i uz centralnu koordinirajuću ulogu UN, kao i da je potrebno da se međunarodna zajednica ujedini radi osiguranja podjednake i nedeljive bezbednosti.

Govoreći o "sajber-špijunaži", Putin je u intervjuu rekao da predstavlja "otvorenu dvoličnost među saveznicima i partnerima" i "direktno posezanje na državni suverenitet i kršenje ljudskih prava, mešanje u privatan život".

Spremni smo da zajednički razradimo sistem mera za osiguranje međunarodne informatičke bezbednosti, kazao je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: