Ponedeljak, 07.07.2014.

16:49

Čist vazduh dok je remont Azotare

Zagadjenje Pančeva azotnim oksidima iz Azotare prestaće krajem nedelje kada pogoni budu zaustavljeni zbog remonta.

Izvor: Beta

Default images

Međutim, kako je rekao član gradskog veća Vladimir Delja nema garancija da se na jesen ova situacija neće ponoviti.

Od kraja prošle godine gradski sistem za merenje beleži česta prekoračenja dozvoljenih koncentracija za azotne okside i amonijak, rekao je Delja posle sastanka s rukovodstvom Azotare.

Dodao je kako je zagađenje amonijakom prestalo 19. juna kada je taj pogon zaustavljen, a da će do kraja nedelje zbog remonta stati i pogoni Kiselina i KAN koji emituju azotne okside.

Od Azotare i pokrajinske ekološke inspekcije, Gradska uprava Pančeva je zatražila izveštaj o emisijama zagađanja i obavljenom inspekcijskom nadzoru, rekao je Delja.

Dodao je da je zahtevano i da u septembru, kada bi trebalo da se okončaju remonti, ne kreće proizvodnja ako pogoni ne budu mogli da rade bez zagađivanja vazduha.

"Ako fabrika ne može bezbedno da radi, onda je treba zatvoriti, jer za Gradsku upravu nije teško da napravi izbor između dobiti koju Azotara sada ostvaruje i zdravlja Pančevaca", rekao je Delja.

Rukovodstvo fabrike je odgovorilo da će Vlada Srbije odlučiti da li će biti novca za neophodne remonte ili će se od jeseni nastaviti rad uz zagađenje, naveo je Delja.

Dodao je da se na današnjem sastanku nije pojavio pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine Ssimon Bančov, iako je pozvan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: