Sastanak kontakt grupe o Ukrajini

Ministri spoljnih poslova Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske pozvali su da se do subote organizuje sastank kontakt grupe o Ukrajini.

Izvor: B92

Sreda, 02.07.2014.

21:56

Default images

Petro Porošenko, Sergej Lavrov, Frank-Valter Štajnmajer i Loran Fabijus su u zajedničkom saopštenju pozvali da se "održi sastanak Kontakt grupe do 5. jula sa ciljem postizanja zajedničkog i bezuslovnog sporazuma o trajnom prekidu vatre" na istoku Ukrajine.

Kontakt grupa sastoji se od Rusije, Ukrajine i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

"Prekid vatre treba da nadzire specijalna misija OEBS-a u Ukrajini u skladu sa njenim mandatom", navela su četiri ministra u saopštenju.

"Ministri su se složili da preduzmu sve potrebne mere i upotrebe svoj uticaj na sve odgovorne strane da bi se postigao taj cilj" dodali su i ukazali na to da je važno da se brzo oslobode svi taoci.

Oni su se takođe složili da rusko-ukrajinski granični prelazi treba da budu vraćeni pod kontrolu Kijeva.

Pozdravili su to što je Rusija izrazila spremnost da dozvoli ukrajinskim graničarima da preko ruske teritorije dođu do graničnih punktova Gukovo i Donjeck, ako se dogovori prekid vatre.

"Mislim da je ovo prvi korak i važan korak u smeru bilateralnog prekida vatre", rekao je Štajnmajer na zajedničkoj konferenciji za štampu posle sastanka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: