Olujno nevreme i grad širom Srbije

Kratkotrajno, ali snažno olujno nevreme pogodilo je u utorak Čačak i okolna sela. Grad je padao i u Kosjeriću, Kraljevu, Nišu, krovovi leteli u Pirotu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 24.06.2014.

14:32

Default images

Velika količina kiše i grad veličine oraha padali su u Čačku, a naročio na području sela Milićevci, Prijevor i Miokovci.

U Čačku je grad padao oko pet minuta i oštetio je crepove na krovovima više kuća, dok je u selima padao oko 15 minuta i tom prilikom naneo veliku štetu poljoprivrednim kulturama.

Prema rečima načelnika odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiše Broćića, gradonosni oblak je došao iz pravca Užica i otišao je ka Trepči.

Na Trgu u Čačku voda je dopirala do članaka, a olujni vetar je oštetio i polomio pojedina mlada stabla. Još nema prijava da li je kiša uzrokovala poplave u pojedinim čačanskim naseljima koja su ranije bila poplavljena.

Snažni udari vetra u Nišu, pao i grad

Niš (Foto: Tanjug)
Niš je danas po podne zahvatilo nevreme, s udarima vetra koji su, kako je Tanjugu rečeno u Meteorološkoj stanici u Niškoj tvrđavi, dostizali brzinu od 11 metara u sekundi (oko 40 kilometara na sat).

Načelnik Uprave za vanredne situacije Niš Žarko Damjanović rekao je Tanjugu da su protivgradne stanice s dejstvom počele na vreme.

On je rekao da još ne raspolaže podacima o eventualnoj šteti od nevremena.

Zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije u Nišu prof. dr Žarko Ranković rekao je Tanjugu da je zbog vetra bilo obaranja grana, ali da za sada nema podataka o ozbiljnijoj materijalnoj šteti.

Kako javlja naša dopisnica, oko 16 sati pojedine delove Niša pogodio je i grad. Vetar je kidao grane, a neke od njih padale su i na automobile. Zetska ulica je, kao po običaju kada padaju jače kiše, poplavljena. Nevreme je pogodilo i Kosjerić, u kome je pao grad veličine većeg oraha.

Oluja u Leskovcu

Niš (Foto: Tanjug)
Olujni vetar koji je oko 17 sati pogodio Leskovac iščupao je i polomio nekoliko stabala koja su pala na kolovoze i izazvala prekid saobraćaja i struje.

Na kolovoz u Mlinskoj ulici palo je ogromno drvo i izazvalo polučasovni prekid saobraćaja.

Nekoliko stabala polomljeno je i u centralnom gradskom parku.

Dva stabla iz drvoreda u Ulici Radosava Miljkovića pala su na električne vodove, zbog čega je isključena struja u toj i nekoliko susednih ulica.

Pirot: Vetar nosio krovove

Pirot (Foto: Tanjug)
U nezapamćenom nevremenu koje je danas po podne pogodilo Pirot, izuzetno jak vetar je odneo limene krovove sa nekoliko zgrada u centru grada, ali nije bilo povređenih.

Najgore je bilo u Dositejevoj ulici, u strogom centru grada, gde su pali krovovi sa dve zgrade.

Tamo se deo krova sa nadogradnje obrušio na stambenu kuću i teško oštetio krov kuće i krovnu konstrukciju.

Limeni krov je pao i sa dela zgrade Osnovne škole "8. septembar".

Deo krova sa zgrade u Dragoševoj ulici, takođe u centru Pirota, pao je na stambenu kuću Božidara Vlatkovića, koji se u tom momentu nalazio u svom domu.

"Za vreme oluje bio sam u kući. Sa susedne zgrade koja je nadograđena materijal je leteo na sve strane i čula se lomljava. Dobar deo krova je pao na krov moje kuće. Teško je oštetio i krov i krovnu konstrukciju tako da mi sada krov prokišnjava, ali ne smem ništa da preduzimam, s obzirom da deo limenog krova još uvek visi i mogao bi da padne i povredi nekoga", kaže Vlatković za Tanjug.

Član Štaba za vanredne situacije u Pirotu Sreten Savov kazao je Tanjugu da su članovi Štaba obišli sva mesta i da se nakon jakog nevremena situacija normalizuje.

"Problema je bilo na putevima od sela Krupac ka Velikom selu, gde je na kolovoz palo stablo pa je bilo zakrčenje puta, kao i na putu ka selu Barje Čiflik, gde je takođe vetar obarao granje pa je on delimično prohodan, na nekim mestima je jedna kolovozna traka, na nekim druga traka", kazao je Savov.

On je dodao da su ekipe Javnog preduzeća "Komunalac" na terenu i čiste grad od granja i delova stabala koja je oborio vetar.

Velika šteta za poljoprivrednike u okolini Babušnice

U velikom nevremenu koje je kasno popodne pogodilo babušnički kraj padao je grad veličine oraha koji je pričinio veliku štetu svim usevima.

Kako je Tanjugu izjavio jedan od babušničkih poljoprivrednika Miroslav Ilić, stradali su čak i usevi u plastenicima. "Pričinjena je ogromna šteta i ratarskim i povrtarskim kulturama. Padao je grad veličine oraha, a na momente je dostizao čak i veličinu jajeta. Meni su stradali čak i plastenici", rekao je Ilić Tanjugu.

Grad veličine klikera u Kraljevu

Kraljevo (Foto: Tanjug)
Jako nevreme, tokom kojeg je padao grad veličine klikera, zahvatilo je danas Kraljevo, oko 14.30.

Gradu, kiši i olujnom vetru koji povija drveće prethodilo je sparno vreme, s temperaturom od 33 stepena Celzijusovih.

U Kraljevu je zbog grada nastala pometnja u saobraćaju, jer su vozači tražili način da sklone svoje automobile kako bi ih zaštitili od oštećenja.

Olujno nevreme, praćeno gradom, pogodilo je danas selo Tavnik, između Kraljeva i Čačka, i pričinilo štetu na usevima.

Žitelj Tavnika Dragutin Jevtović kaže za Tanjug da je padao grad koji je bio veličine kokošjeg jajeta.

"Grad je polupao pojedine crepove na krovovima, a nekima su stradala i stakla na automobilima. Kukuruz je pretrpeo najveću štetu”, kaže Jevtović.

Načelnik odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović rekao je Tanjugu da su iz pravca Čačka naišli oblaci, spuštajući se Zapadnom Moravom ka Kraljevu.

"Potvrđeno nam je da je u selu Tavnik padao grad veličine oraha, ali da nevreme nije dugo trajalo. Bilo je štete, ali još nemamo povratnu informaciju, kolika je ona”, kaže Kočović.

Vozači, oprez!

Niš (Foto: Tanjug)
Iz Javnog preduzeća Putevi Srbije upozorili su vozače da budu posebno oprezni na području Kragujevca, Žagubice, Bora i Majdanpeka, gde se danas očekuju pljuskovi s grmljavinom i gradom.

Vozači treba da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, poštuju ograničenja brzine i postojeću signalizaciju.

Oblačnost će se kasnije, kako je najavio Hidrometeorološki zavod Srbije, premeštati ka Negotinu i Kladovu, saopštili su Putevi Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: