Transfuziolozi s KiM bez plate

Zbog birokratije radnici Zavoda za transfuziju krvi u Prištini, koji su privremeno angažovani u užoj Srbiji, nemaju primanja, pišu Novosti.

Izvor: B92

Utorak, 03.06.2014.

23:12

Default images

Radnici nekadašnjeg Zavoda za transfuziju krvi u Prištini, koji su privremeno angažovani u zdravstvenim ustanovama u užoj Srbiji ili na KiM, zbog birokratskih zavrzlama dovedeni su na samu ivicu egzistencije.

Punih pet meseci ne primaju platu, pišu Novosti. Razlog nije novac, nego činjenica da njihova ustanova, ni posle pet godina otkako su morali da napuste svoja radna mesta, i svoje domove na KiM, nije preregistrovana, a od januara, zbog pooštravanja finansijske discipline, ne mogu više da im se isplaćuju zarade preko Doma zdravlja Priština.

Dokle će to trajati, niko ne zna. Procedura oko preregistracije Zavoda se posle mnogo peripetija, pomerila sa mrtve tačke, ali ima još nekoliko birokratskih stepenica koje treba savladati da bi radnicima plate, napokon, legle na račune.

"Nas petoro iz Zavoda za transfuziju krvi u Prištini privremeno je angažovano u Srbiji, dvoje na KiM, a ostali su na minimalcu od 8.200 dinara", priča Nebojša Inić, laborant za transfuziju, privremeno raspoređen u Domu zdravlja Grocka, u laboratoriji u Kaluđerici. "Očajni smo, ni sami više ne znamo kako i od čega živimo. Naše plate su i inače male, moja je 38.000 dinara. Već mesecima supruga, četvoro dece, majka i ja, živimo od 34.000 dinara, koliko moja žena zaradi kao medicinska sestra u Domu zdravlja Kaluđerica, gde je, kao radnik Doma zdravlja u Prištini, privremeno angažovana. Nije to ni život, nego puko preživljavanje, dan po dan. Evo, i zdravlje mi propada, moraću na operaciju, a ističe mi i zdravstvena knjižica". Nemanja Petković, kojeg je Vlada Srbije 5. marta ove godine imenovala za v. d. direktora takoreći virtuelnog Zavoda: bez adrese, prostorija, poreskog identifikacionog broja, i bez žiro-računa, uspeo je da izvrši naknadni upis ustanove u sudski registar Privrednog suda u Nišu. Nije bilo lako: nedostajala su dokumenta, u arhivama prenetim u Niš i Kraljevo, nije bilo traga o Zavodu za transfuziju u Prištini... Ali, tu nije kraj.

"Dokaz o upisu u sudski registar dostavio sam Ministarstvu zdravlja, jer da bismo dobili PIB i otvorili žiro račun, moramo Statut Zavoda, koji nije menjan od 1997. godine da uskladimo sa važećim propisima, i da izvršimo promenu sedišta iz Prištine, privremeno u Gračanicu", priča Petković. "Tek kada se to okonča, onda sve možemo da prijavimo Zavodu za statistiku i dostavimo dokaze da bismo dobili rešenje o razvrstavanju delatnosti. Trenutno se čeka odluka Ministarstva zdravlja o imenovanju Upravnog odbora, koji bi trebalo da usvoji Statut, i Nadzornog odbora".

U Ministarstvu zdravlja, koje je, u novom sastavu, ovaj problem nasledilo od svojih prethodnika, Novostima je potvrđeno da je u proceduri imenovanje UO Zavoda za transfuziju i Prištini, što je jedan od koraka koji će omogućiti da ova ustanova počne da funkcioniše, i da njeni radnici, iako privremeno rade na drugim mestima, primaju platu.

Radnici, međutim, strahuju da bi te zaostale zarade, iako još ne znaju kada će biti isplaćene, mogle da budu "okrnjene" zbog solidarnog poreza, iako su njihova primanja daleko ispod limita od 60.000, koji podleže oporezivanju. Ali, u zbiru sa tih pet plata probijaju limit.

"Tražiću saglasnost Ministarstva da se, ako je to ikako moguće, zaostala primanja isplaćuju tempom po platu i po mesečno", kaže Petković. "Ne znam da li je to zakonski izvodljivo, ali bi za radnike Zavoda, koji inače jedva preživljavaju i svakodnevo me zovu, bilo povoljnije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: