Vučić se u pismu zahvalio Medvedevu

Premijer Srbije uputio pismo zahvalnosti predsedniku Vlade Rusije Dmitriju Medvedevu, uz poruku da Srbija nikada neće zaboraviti nesebičnu pomoć Rusije.

Izvor: B92

Petak, 23.05.2014.

14:23

Default images

"Vama, gospodine predsedniče Vlade, dugujem ličnu zahvalnost, što ste omogućili da pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija", istakao je Aleksandar Vučić u pismu zahvalnosti u kome Medvedevu prenosi i izraze naročitog poštovanja.

"Želim da vam se ovim putem najsrdačnije zahvalim na pomoći koju je Vlada Ruske Federacije uputila Srbiji u izuzetno teškim trenucima za moju zemlju. Kiše koje su pale u toku samo nekoliko dana tokom prošle nedelje, prouzrokovale su poplave kataklizmičkih razmera. Veći deo Centralne i Zapadne Srbije našao se pod vodom, imamo mnogo izgubljenih ljudskih života i načinjena je ogromna materijalna šteta. Uništeni su, ili oštećeni domovi mnogih građana, putevi i železničke pruge, poljoprivredni usevi, a stočni fond je desetkovan", naveo je Vučić u pismu Medvedevu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

"Siguran sam da bi gubici u ljudskim životima i materijalna šteta bili mnogostruko veći da nije bilo pomoći hrabrih pripadnika specijalnih jedinica Ruske Federacije, koji su ne štedeći svoje živote, spasavali građane i imovinu, pomagali u odbrani od vodene stihije i dali neprocenjiv doprinos našim naporima da se odbranimo od ove nezapamćene elementarne nepogode i da štetu svedemo na minimum", naveo je premijer.

On je posebno istakao hrabrost jednog od pripadnika ruskih jedinica, koji je ne misleći na svoju bezbednost, skočio sa mosta u nabujalu reku.

"Srbija će pamtiti pomoć Norveške"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Kraljevini Norveškoj što je jedan od najvećih donatora nakon poplava i pozdravio odluku te zemlje da finansira 35 projekata namenjenih medijima i civilnom društvu.

Srbija će zapamtiti šta je za nju učinia Kraljevina Norveška, kao što je to uvek činila, rekao je Vučić novinarima u rezidenciji norveškog ambasadora gde su danas predstavljeni grantovi za 35 projekata za medije i društvo.

Želeći da dočara koliko je značajna pomoć Norveške Vucić je rekao : "Kada bismo imali 10 Norveški mi bismo danas lakše disali, ali nemamo.

Norveška je do sada opredelila oko tri miliona evra za pomoć najugroženijima, naveo je ambasador Norveške Nils Ragnar Kamsvag.

Ujedinjene nacije juče su poslale opremu za toalete i generatore u vrednosti od 583.000 dolara koju je, prema recicma norveškog ambasadora, finansirala njegova država

Norveška je zatim dala donaciju od 627.000 dolara srpskoj Vladi za opremu za prečišćavnje vode i mobilne cisterne, dok će dva miliona evra biti usmereno za obnovu škola i javnih ustanova kada budu pripremljeni prokti za to, naveo je on.

Takođe, Norveška je odlučila da hitno opredeli pola miliona evra organizacijama civilnog društva i lokalnim samouravama u područjima koja su najugroženija poplavama.

Pored toga, Crveni krst Norveške takođe prikuplja sredstva za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu i do juče je prikupljeno gotovo 190.000 evra.

"Naša podrška Vladi i civilnom društvu zasnovana je na dubokom uverenju da građani, vlade i opštine moraju da rade zajedno kako bi se prevazišla ova kriza i ponovo izgradila zemlja.Velika solidarnost iskazana u voj krizi uliva optimizam da će svi problemi biti prevaziđeni", rekao je Ragnar Kamsvag.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: