Smederevska Palanka 7 dana bez vode

Za Smederevsku Palanku, pogođenu poplavama prošle nedelje, najveći problem je i dalje vodosnabdevanje, a trenutno se teren čisti od fekalnih voda.

Izvor: B92

Sreda, 21.05.2014.

17:08

Default images

Taj grad od oko 60.000 stanovnika nema vodu već sedam dana. Ljudskih žrtava u tom gradu, u kome su se tokom prethodnih dana izlile Kubršnica i Jasenica, nije bilo, ali je poplavljeno, kako kažu meštani, oko 300 kuća.

Gradom, a posebno duž Karađorđeve ulice koja se nalazi u podnožju Smederevske Palanke, oseća se neprijatan miris zbog izlivanja fekalnih voda.

"Nismo izgubili nijedan ljudski život i to je najbitnije. Imamo još 400 osoba koje se nalaze u prihvatnim centrima i dobijaju vodu i hranu redovno i očekuje se i njihovo vraćanje kućama u narednim danima", rekao je Tanjugu predsednik opštine Smederevska Palanka Radoslav Milojičić.

Voda iz poplavljenih domova se polako povlači, a Milojičić kaže da je situacija u Smederevskoj Palanci dobra.

Trenutno 15 pumpi isušuje vodu iz poplavljenih kuća, a iz domova se evakuiše oko 400 ljudi.

"Ostalo je još 20 odsto poplavljenih kuća i objekata i nadam se da ćemo to danas završiti. Imamo na raspolaganju 15 pumpi koje crpe vodu u velikim količinama. Najveći problem juče i danas je dekoantaminacija i sanacija terena, što radimo u saradnji sa stručnim službama - Veterinarskim zavovodom i Zavodom za javno zdravlje", rekao je Tanjugu Milojičić.

Na saniranju posledica poplava u Smederevskoj Palanci angažovano je oko 200 volontera, a Milojičić kaže da vodu za piće obezbeđuje 11 cisterni i poručuje da to nije dovoljno.

"Trenutno ima 11 cisterni i to nije dovoljno za grad od 60.000 stanovnika. Molimo da nam ljudi pošalju još cisterni", kaže on.

Osvrnuvši se na tvrdnje medija da su za uklanjanje tela uginulih životinja angažovani 15-godišnjaci, Milojičić kaže da je za taj slučaj čuo od roditelja i da je zabranio da mlađi od 15 godina rade na tome.

"To sigurno nije bila komanda štaba da deca od 15 godina rade na uklanjanja leševa životinja", poručio je Milojičić.

U Smederevskoj Palanci, inače, voda je uništila 6.500 hektara obradivog zemljišta.

Saša Isaković, čija je kuća poplavljena, kaže da je materijalna šteta velika, ali da su se oni evakuisali na vreme.

"Ovde je najveći problem to izlivanje podzemnih voda... Visoka je temperatura, pa se sve više oseća smrad", kaže on.

U kući su svi zidovi i podovi vlažni, jer je kada mu je kuća poplavljena, voda je bila u visini 1,1 metar. U dvorištu je nakon povlačenja vode ostao deo dvorišta poplavljen.

"Šteta je velika, kompletno svi zidovi i podovi su uništeni, iako smo na vreme sve podigli što smo mogli i isključili struju kad su nam rekli da dolazi poplavni talas, rekao je Isaković.

Volonterka Anđelka Matorkić, koja zajedno sa još desetinama volontera deli humanitarnu pomoć i radi na čišćenju Fudbalskog stadiona "Jasenica" kaže da rade danonoćno.

"Juče se krenulo čišćenje Vodovoda, a volonteri dolaze i iz drugih gradova. Reke su se izlile, priča se da možda negde ima zaraze, jer smo i danima bez vode. U početku smo imali samo dve cisterne, a sada ih imamo više. Bolnica takodje nema vode", rekla je Tanjugu Anđelka.

Ona je rekla da, pošto je fudbalski stadion pretvoren u "bazen", uskoro će biti donete pumpe da ispumpaju vodu koja nema gde odatle da ode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: