Živković: Uvesti sankcije Rusima

U skupštini se danas govorilo i o zahtevu Zapada da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize. Lider NS Zoran Živković smatra da ih treba uvesti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.05.2014.

17:58

Default images

Rešenje zahteva da Srbija zbog krize u Ukrajini, uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU, predstavnici parlametarne većine vide u ubrzanju evropskih integracija i što boljim ekonomskim odnosima sa Rusijom, a predstavnici opozicije - u uvođenju sankcija Moskvi.

Šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić rekao je novinarima u skupštini da rešenje takvih zahteva Zapada vidi u politici Vlade Srbije koja želi da reformama i pregovaračkim procesom ubrza evropske integracije Srbije i da gradi najbolje ekonomske odnose i saradnju sa Rusijom.

Istovremeno, predsednik Nove stranke Zoran Živković smatra da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, ne zbog toga što ih je uvela i EU, već iz principijelnih raloga.

"Naša spoljna politika mora da bude zasnovana na principima i našim interesima, a principi su da moramo da poštujemo teritorijalni integritet država, u ovom slučaju Ukrajine i da svi oni koji pomažu da se taj teritorijalni integritet menja i narušava moraju da budu svesni da to može da otvori pitanje sankcija prema njima", rekao je Živković.

On smatra da Srbija može da objasni ruskoj strani i svoje druge interese i odnose sa njima, ali "principijelnost oko principa mora da bude stalno prisutna" i nije moguće voditi dobru politiku ako stalno tražite neke izuzetke koje pravdate višim nacionalnim interesima.

"Ko je nadležan da oceni šta je viši nacionalni interes, rekao je Živković i postavio pitanje da li je viši nacionalni interes poštovanje principa nepovredivosti granica ili neki potencijalni dobar odnos sa Rusima, koji je uvek, smatra on, bio na nivou potencijala, a nikada nešto što je na veliku korist Srbije.

"Tu izuzimam ratove i govorim naravno o vremenu kada nema ratova", precizirao je on i dodao da je "čudno da se premijer žali pred građanima i od njih traži zaštitu od pritisaka spolja", ocenivši da to nije adekvatan način na koji se ta funkcija obavlja.

Premijer Aleksandar Vučić potvrdio je juče da je Zapad tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini.

"Tražili su", rekao je Vučić upitan da li je Zapad pritiskao Srbiju da uvede sankcije Rusiji, ali i dodao da je zamolio da se poštuje i stav Srbije, koji je, kad je reč o Rusiji, zasnovan na moralnim, tradicionalnim i jakim ekonomskim vezama, koji je pravičan i pošten, mada je, dodao je, to veoma teška polizicja za zemlju.

Vučić je podvukao da je Srbija pokazala da ima svoju politiku koja je najbolja za zemlju, koja drži do morala, do evrointergacija, ali i do poštovanja svojih prijatelja koji joj nisu uvodili sankcije i nisu bombardovali, i što je veoma značajno, s kojima ima izuzetno uspešne ekonomske odnose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: