"O rešenju i sa ukrajinskom vladom"

Američki državni sekretar Džon Keri i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nisu postigli dogovor o ukrajinskoj krizi ni na sastanku u Parizu održanom u nedelju.

Izvor: Beta, RTS

Ponedeljak, 31.03.2014.

00:41

Default images

Dogovoreno je da se sarađuje sa vladom u Kijevu, rekao Lavrov, prenosi RTS.

SAD će pomoći da se stvori odgovarajuća klima za pregovore, poručio je Keri.

Nije na SAD da donosi odluku umesto Ukrajinaca, ali će Vašington pomoći da se stvori odgovarajuća klima za pregovore, rekao Keri, prenosi Rojters.

Keri rekao da je preneo Lavrovu zabrinutost SAD zbog prisustva ruskih snaga na granici sa Ukrajinom, koje stvara klimu straha, prenosi britanska agencija.

Interfaks javlja da je Lavrov rekao da su se "Moskva i Vašington dogovorili da sarađuju sa ukrajinskom vladom i narodom kako bi prebrodili krizu", prenosi Rojters.

Lavrov, koji je rekao da su razgovori bili "vrlo konstruktivni" je takođe insistirao na federalizaciji Ukrajine, smatrajući da je to vrlo važan deo ustavnih reformi koje Ukrajina treba da sprovede. Kijev taj predlog odbacuje.

On je rekao da Ukrajina ne može da funkcioniše kao jedinstvena država i da treba da bude labava federacija regiona koji biraju svoj sopstveni ekonomski model, jezik i veru.

"Izrazili smo različite stavove o razlozima ukrajinske krize. Ipak složili smo se o potrebi da se nađu zajedniče tačke da bi se došlo do diplomatskog rešenja te krize", rekao je Lavrov.

Keri je rekao da ni jedna odluka ne može biti doneta bez ukrajinskog učešća.

"Nećemo prihvatiti put napred u kome legitimna vlada Ukrajine nije za stolom", rekao je Keri posle sastanka.

On je pozvao Rusiju da povuče svoje trupe sa granice sa Ukrajinom, i da gomilanje trupa stvara atmosferu straha u Ukrajini.

Keri i Lavrov razgovarali su oko četiri sata večeras u rezidenciju ruskog ambasadora u Parizu o pronalaženju rešenja za ukrajinsku krizu i sukob Moskve i zapadnih zemalja posle pripajanja Krima Rusiji sredinom marta.

"Dve strane su predstavile svoj plan za smirenje situacije", rekao je Lavrov i ponovio da su se on i Keri složili da rade sa ukrajinskom vladom da poprave prava ruske manjine u Ukrajini i da razoružaju "neregularne snage i provokatore".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: