Rute: Rusija najviše gubi

Premijer Holandije Mark Rute rekao je da Rusija može najviše da izgubi zbog krimskog konflikta.

Izvor: B92

Nedelja, 23.03.2014.

20:58

Default images

"Ruska ekonomija je najviše orijentisana na naftu i gas", rekao je u Rute u razgovoru za Rojters i dodao da je stopa rasta u tom sektoru značajno pala u poslednjih nekoliko godina.

"Ukoliko dođe do sankcija, to će značajno naneti štetu Rusiju", rekao je on, uoči sutrašnjeg samita Grupe Sedam (G7) kojem će prisustvovati i američki predsednik Barak Obama,

Njegovi stavovi su u oštroj suprotnosti sa mišljenjem mnogih biznismena koji su zabrinuti zbog preduzimanja oštrih mera prema Rusiji koja zadovolja oko trećinu potreba EU za gasom.

Prošle sedmice, u Nemačkoj su upozorili da bi nametanje sankcija Rusiji bila prava katastrofa za mnoge nemačke kompanije, navodi britanska agencija.

Svetski lideri na čelu sa američkim predsednikom Barakom Obamom okupiće se sutra, u nastojanju da pronađu načine za sprečavanje terorističkih nuklearnih napada,na Nuklearnom bezbednosnom samitu u Hagu koji se održava u senci ukrajinske krize.

Više od 50 lidera prisustvovaće dvodnevnom samitu na poziv američkog predsednika koji je istovremeno sazvao i samit najrazvijenih svetskih privreda na kojem će se razgovarati o daljim sankcijama protiv Rusije, prenosi AFP.

Lideri G7 (Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i SAD) sastaće se verovatno u ponedeljak, navodi se u diplomatskim krugovima, dok će se u utorak razgovarati o osiguranju svetskih zaliha nuklearnog materijala kako bi se grupe poput Al-Kaide sprečile da dođu u posed takozvanih "prljavih bombi", sastavljenih od konvencionalnih eksploziva umotanih u radioaktivni materijal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: