Vulinu zabranjena poseta KM

Ministru zaduženom za KiM u ostavci Aleksandru Vulinu danas je zabranjeno je da poseti Kosovsku Mitrovicu, gde je trebalo da boravi u nedelju i ponedeljak.

Izvor: B92

Subota, 22.02.2014.

11:33

Default images

Kako je saopšteno, Vulin je o zabrani obavešten iz pisma koje je potpisao šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar, a u kojem se navodi da u nedelju 23. februara ne može da poseti Kosovsku Mitrovicu zbog ponovljenih izbora za gradonačelnika u tom gradu, dok za zabranu za ponedeljak nije dato nikavo obrazloženje.

"Jasno je da valjanog objašnjenja nema ni za jedno ni za drugo. Radi se o isključivo o samovolji Prištine, koja na ovaj način, krši jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na slobodu kretanja", stoji u saopštenju.

Ministarstvo za KiM pozvalo je međunarodnu zajednicu da obezbedi slobodno i bezbedno kretanje Srbima na Kosovu i Metohiji, a srpskim zvaničnicima da budu sa svojim narodom u Pokrajini, "uvek kada se za to ukaže potreba i prilika".

"Još jednom tražimo da Priština poštuje dogovore iz Brisela i evropske vrednosti na koje se stalno poziva, očito bez pokrića", navodi se u saopštenju.

Inače, Srbi koji su danas na Zadušnice hteli da posete pravoslavna groblja u mestima u kojima ne živi srpsko stanovništvo na KiM nisu dobili pratnju i garancije bezbednosti KPS, KFOR i Euleksa, zbog čega je Beograd izrazio protest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: