Australija: Napadnuti azilanti

U sukobima u imigracionom prihvatnom centru u Papui Novoj Gvineji poginula jedna osoba, a 77 povređeno. Tvrdi se da je lokalno stanovništvo napalo azilante.

Izvor: B92

Utorak, 18.02.2014.

08:58

Default images

Australijski aktivista i borac za prava izbeglica Jan Rintoul rekao je da je grupa lokalnog stanovništva napala izbeglički kamp kada je tamo nestalo struje, da je osoblje evakuisano, a lokalni stanovnici izveli brutalan napad.

"Ukoliko ima azilanata izvan ograđenog dela prihvatnog centra, onda je to zbog toga što su pobegli plašeći se za svoj život od tih napada", rekao je Rintoul.

"Sada je jasno da azilanti ne mogu bezbedno da žive na ostrvu Manus. Tamo nije ni trebalo da budu odvedeni, već u Australiju", rekao je on.

Australijski ministar za imigraciju Skot Morison je rekao da ne može tačno da kaže šta se desilo u ponedeljak, ali kaže da su netačne tvrdnje da su u prihvatni centar upali lokalni stanovnici i policija i da su se brutalno obračunali sa azilantima.

On je rekao da je serija uglavnom mirnih protesta počela pre nekoliko sedmica i kulminirala nasiljem u prethodna dva dana.

"Vest o smrti je velika tragedija", rekao je Morison i dodao da je čovek sa povredom glave umro na putu za bolnicu.

Od 77 povređenih, 13 je u teškom stanju i one će biti prebačeni na lečenju u Australiju. Morison je rekao da prihvatni centar, uprkos neredima, nije uništen.

Ostrvo Manus je jedno od dva udaljena pacifička ostrva (drugo je Nauru) koje koristi australijska vlada za dovođenje ilegalnih imigranata i švercera ljudi koje uhapsi policija.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice kritikovala je centre na ostvrima Manus i Nauru navodeći da su tamošnji uslovi veoma teški za ljude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: