Miščevićeva: Plan Srbije je realan

Plan Srbije da do 2020. postane članica EU je realan, probaćemo da otvorimo ali i da zatvorimo neka poglavlja tokom ove godine, kaže za B92 Tanja Miščević.

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2014.

19:03

Default images

Plan je realan s obzirom na iskustva drugih zemalja i na to gde se Srbija trenutno nalazi, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Šefica pregovaračkog tima Srbije navodi da će ova godina biti posvećena skrininzima, analitičkim pregledima.

"Sa nekim poglavljima ćemo se tek upoznati, videćemo šta je pravo EU i gde smo trenutno u svakom poglavlju. Ono što piše u pregovaračkom okviru je da se pregovori zasnivaju na Poglavljima 23 i 24 i da se oni moraju otvoriti u ranim fazama samih pregovora. Imamo dobru argumentaciju za otvaranje, na primer, Poglavlja 32 o finansijskoj kontroli, kako trošite budžetski novac, kako ste napravili sistem koji kontroliše sve to - kako bi se posle pomoglo poglavlju 23 (o smanjenju korupcije i borbe protiv kriminala)", rekla je Mišćevićeva u Briselu, posle današnje prve međuvladine konferencije.

Ona je dodala da će se Srbija potruditi da ove godine otvori lakša poglavlja u pregovorima.

Govoreći o Poglavlju 35, Miščevićeva je rekla da je to novo, jedinstveno poglavlje i do sada se nije pojavilo u praksi EU.

"Predmet nisu pregovori o daljoj normalizaciji, za to je i dalje zadužen dijalog, već praćenje svega što je dogovoreno i što će biti dogovoreno tokom dijaloga", rekla je Tanja Miščević i dodala: "Drugim rečima to je još jedan forum, intrument za razgovor gde će Srbija moći EU i institucijama da predstavi kako vidi sprovođenje svega dogovorenog u normalizaciji, gde su osnovni problemi, šta se može uraditi, koliko je potrebno pomoći".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: