Erdogan objavio "rat" Gulenu

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan objavio je danas otvoreni rat onome što je nazvao "imperijom straha" svog islamističkog rivala Fetulaha Gulena.

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2014.

17:19

Default images

Pistalice Gulena, islamskog propovednika koji živi u SAD, Erdogan je optužio kao izdajnike koji pod vidom istrage o korupciji pokušavaju da izvedu državni udar.

On je apelovao na turske ambasadore širom sveta da svojim stranim kolegama objasne kakvo je "pravo lice" Gulenove organizacije, kakve su njene želje i ambicije i kakve su "dimenzije opasnosti" koja od nje preti.

Ovo je prvi put otkad je u decembru izbila kriza da je Erdogan po imenu pomenuo Gulena i njegovu organizaciju "Hizmet", prenosi AFP.

Erdoganova vlada je temeljno uzdrmana otkad su desetine ljudi, uključujući i nekoliko političara iz njegovog najužeg kruga, privođene pod sumnjom za primanje mita u vezi s građevinskim projektima, pranje novca i krijumčarenje zlata.

Erdogan, koji se, stupajući na vlast 2003. zarekao da će iskoreniti korupciju, je na to odgovorio otpuštanjem stotina službenika policije i sudskih organa umešanih u istragu.

Erdogan tvrdi da je akcija Gulenista - koji su nekad podržavali njegovu AKP stranku - nanela udarac turskoj privredi, jer tera strane investitore.

Nakon što je 2010. dostigla rast od gotovo devet odsto, turska privredna aktivnost je počela da se usporava pa se za ovu godinu prognozira rast od četiri odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: