Utorak, 03.12.2013.

07:25

Danas Dan osoba sa invaliditetom

Nizom manifestacija danas će u Srbiji biti obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom čiji je položaj unapređen, ali koje su i dalje diskriminisane.

Izvor: Tanjug

Default images

Savet za osobe sa invaliditetom održao je danas svečanu sednicu povodom Dana osoba sa invaliditetom, a državna sekretarka u Ministarstvu rada Brankica Janković ocenila je da i dalje postoje prepreke za puno uključivanje osoba sa invaliditetom u društvo i sve njegove aktivnosti.

Janković je uoči sednice Saveta, rekla novinarima da, kada su u pitanje osobe sa invaliditetom, stoji činjenica da je Srbija još društvo koje je puno barijera i "puno prepreka za puno uključivanje navedenih osoba u društvenu zajednicu i sve njene aktivnosti".

Ona je rekla da se, kada se govori o barijerama, ne misli samo na arhitektonske, iako su one najuočljivije i "svakako smo svedoci da živimo u društvu u kome je dovoljno da se izađe na ulicu i vidi da još nisu stvoreni uslovi za punu inkluziju".

Prema njenim rečima, postoje i barijere za gluve i nagluve osobe, za slepe i slabovide, a Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike završilo je Predlog zakona o upotrebi znakovnog jezika, kao instrument kojim bi trebalo otkloniti veliki deo prepreka na koje nailaze gluve i nagluve osobe.

Janković je rekla i da je Ministarstvo u fazi izrade zakona o upotrebi pasa vodiča koji bi trebao da znatno olakša položaj osoba sa invaliditetom i umanji neke prepreke za puno uključivanje slepih i slabovodih lica u društvo.

"Još jedan zakonski predlog je u pripremi, a to je model zakona o ograničavanju pojedinih prava osoba sa mentalnim oboljenjima. Želimo da pređemo sa koncepta potpunog lišenja poslovne sposobnosti, na ograničavanje određenog broja prava jer sigurno je da svaki čovek i građanin sigurno može da obavlja neku aktivnost i uvek je potrebno da samo ograničimo ona prava i slobode koje su u interesu tog građanina", rekla je Janković.

Ona je objasnila da to mora da bude isključivo sudska odluka jer sud kao nezavisni organ mora u poslednjoj instanci da odluči o tome da li je potrebno i kog prava lišiti nekog gradjanina, odnosno ograničiti mu neku slobodu.

U Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom, a njihovi osnovni problemi su siromaštvo, puna integracija na tržište rada i zapošljavanje, barijere...

''Republički zavod za statistiku nije izašao sa preciznim brojem, ali prema procenama koji su uzete na osnovu iskustava u većini zemalja EU, u Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom, odnosno oko 10 odsto ukupnog stananovništva čine osobe sa invaliditetom", rekla je Tanjugu državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: