Vlada Ukrajine neće podneti ostavku

Ukrajinska vlada neće podnositi ostavku, izjavio je danas njen prvi potpredsednik Sergej Arbuzov, odgovarajući na zahtev tri opozicione stranke.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2013.

13:25

Default images

"U zemlji je nastala ozbiljna situacija, činovnici nemaju pravo da pri takvim uslovima dobrovoljno podnose ostavku", rekao je on.

Prema rečima Arbuzova, on lično je spreman da „napusti funkciju ukoliko parlament tako odluči“, preneo je Itar-Tas.

Ukrajinski vicepremijer je na konsultacijama u Vrhovnoj radi (skupštini) dodao da vlada "ima jasan plan za poboljšanje situacije".

"Treba nas saslušati i shvatiti kako zapravo stoje stvari sa evrointegracijom i istragama o tuči demonstranata", kazao je Arbuzov, dodajući da Vlada predlaže da se zajedno sa učesnicima protesta razmotri situacija u zemlji i pronađe izlaz iz nastale krize.

Lideri tri opozicione poslaničke grupe u Radi, Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjagnibok, traže ostavku vlade, sa Nikolajem Azarovom na čelu.

"To je naš prvi zahtev. Drugi je prestanak političkih represija, to jest oslobađanje Julije Timošenko i troje aktivista uhapšenih u vreme akcije u Kijevu", rekao je Jacenjuk, bivši ministar unutrašnjih poslova i lider Otadžbine (Batkivščina).

Jacenjuk je odbacio inicijativu predsednika skupštine Vladimira Ribaka da se održi okrugli sto o stanju u zemlji.

Predstavnici opozicije su, kako javlja Ukrinform, tražili da sutra, 3. decembra, sednica Rade počne diskusijom o nepoverenju Vladi.

Čelnik partije Sloboda Tjagnibok tražio je kažnjavanje policajaca koji su učestvovali u rasterivanju mirnih demonstranata, a lider Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) Kličko da u utorak treba razmotriti i odgovornost ministra unutrašnjih poslova Vitalija Zaharčenka.

Nakon tih izjava, lideri opozicije napustili su konsultacije.

Poslanička grupa Partije regiona ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, navodi ukrajinska novinska agencija, ne vidi osnov za ostavku vlade.

Ističući da opozicija "već tri i po godine živi za ideju o ostavci vlade" i da sada želi da iskoristi trenutak, šef grupe Aleksandar Jefremov rekao je da bi aktuelni događaji mogli da budu porazni po ekonomiju Ukrajine.

Jefremov je, takođe, demantovao informaciju u nekim ukrajinskim medijima da je Janukovičev šef kabineta Sergej Levočkin podneo ostavku.

Predsednik Rade je rekao da će situaciju u zemlji poslanici razmotriti sutra i dodao da pitanje ostavke vlade ne može da se razmatra bez odgovarajućeg zaključka nadležnog skupštinskog odbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: