Brisel: Ponovo samo na 3 birališta

U Briselu održana 17. runda dijaloga. Dogovoreno da se ponove lokalni izbori na tri biračka mesta u severnoj Mitrovici. Ponovno glasanje 17. novembra.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 06.11.2013.

15:50

Default images

Premijer Kosova Hašim Tači je nakon sastanka izjavio da će se ponoviti glasanje na severu Kosova, ali samo na tri biračka mesta u severnom delu Kosovske Mitrovice, na kojima je inače i Centralna izborna komisija Kosova poništila rezultate izbora.

To je novinarima potvrdio i premijer Srbije Ivica Dačić koji je rekao da je najbitnije da Srbi u što većem broju izađu na ponovljene izbore na tri biračka mesta u severnoj Mitrovici.

Tači je prethodno naveo da odluku o datumu ponavljanja izbora na tri mesta u severnom delu Mitrovice treba da donese CIK, ali da bi svakako bilo dobro da se do 1. decembra okonča i drugi krug lokalnih izbora.

"Posle toga ćemo imati izabrane legitimne lidere", rekao je Tači i naglasio da je Kosovo organizovanjem lokalnih izbora prošlo test Evropske unije.

On je dodao da je sa srpskim predstavnicima imao uspešan razgovor danas u Briselu i da su razgovarali o carini, ali i o implementaciji onog dela dogovora koji se odnosi na policiju i pravsudje.

"Obe strane su se saglasile da se posvete implementaciji tog dogovora u potpunosti", istakao je Tači. Na razgovor kod visoke predstavnice EU Ketrin Ešton jutros je prvi došao premijer Srbije Ivica Dačić i taj razgovor je počeo nešto posle 10.30. Sastanak s premijerom Kosova Hašimom Tačijem je usledio nakon toga. Razgovorima se nešto kasnije priključio i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Ovo je, inače, bila 17. runda dijaloga Beograda i Prištine. Tema je bilo i pravosuđe, a izveštači iz Brisela primećuju da je ovo bio jedan od kraćih sastanaka.

Sledeća runda dijaloga Beograda i Prištine biće održana u Briselu 5. decembra.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je da su se premijeri Dačić i Tači saglasili o koracima za uspešno okončanje izbornog procesa, a da će vlasti u Prištini odlučiti o specifičnim elementima tog procesa.

Ešton je u saopštenju koje je prenela njen portparol Maja Kocijančič, izrazila zadovoljstvo takvim ishodom sastanka s dvojicom premijera u Briselu.

"Premijeri su se saglasili i da se ubrzanim tempom nastavi rad na sprovodjenju Briselskog sporazuma, kako bi se sprovođenje završilo kako je previđeno sporazumom", navela je Ketrin Ešton.

"Oni su potvrdili svoju privrženost da učine šta je neophodno da se obavi zadatak", rekla je Ketrin Ešton.

Pantić i Ivanović: Prekratak rok

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović izjavio je da smatra da je 17. novembar, kada će biti ponovljeno glasanje na tri biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici, iznuđeno rešenje, ali je u sadašnjoj situaciji jedino prihvatljivo.

Ivanović smatra da je prekratak rok za organizovanje ponovnih izbora u Kosovskoj Mitrovici, ali da očigledno nema drugog izbora.

Međunarodni predstavnici na Kosovu morali su da uklope sve kako bi završili sve izborne radnje do katoličkog Božića kada uglavnom svi odlaze kući, a prenošenje u narednu godinu nije dolazilo u obzir zbog zgusnutog kalendara, ali i zbog mogućih vanrednih parlamentarnih izbora i na Kosovu i u Srbiji, rekao je Ivanović Tanjugu.

Ivanović je naglasio da je to bio jedini termin koji su oni našli za slobodan, “a što se tiče nas mi se moramo uklopiti”.

"Ili ćemo se angažovati i izaći na izbore i dobiti većinu kako bi priličilo sredini u kojoj Srbi čine 90 odsto stanovništva ili ćemo jednostavno izgubiti Skupštinu, ali i mesto gradonačelnika", upozorio je Ivanović.

"I na Kosovu, ali i u Srbiji se mogu dogoditi vanredni parlamentarni izbori, a na proleće će biti parlamentarnih izbora u EU", rekao je Beti Ivanović uz konstataciju da prenošenje izbora u iduću godinu ne dolazi u obzir i da "svi žure da izbore završe, a Kosovska Mitrovica je u tome veoma važna".

Ivanović je upozorio da "vremena ima i da građani treba da se otrezne" i vide "čime se poigravaju".

"Ako se to ne desi, dobićemo Albanca za gradonačelnika, a Evropu to ne brine", zaključio je Ivanović.

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice sa liste “Srpska” Krstimir Pantić izjavio je Tanjugu da je odluka da se ponovljeni izbori u Kosovskoj Mitrovici održe 17. novembra "za žaljenje", jer je u narednih desetak dana nemoguće sprovesti adekvatne pripreme za održavanje novog kruga izbora.

Bilo bi dobro da međunarodna zajednica još jednom razmisli o odlaganju termina za održavanje izbora, jer je 17. novembar prekratak rok, kako bi se građanima, koji su uplašeni, na adekvatan način objasnila nužnost izlaska na birališta, ocenio je Pantić.

On je izrazio bojazan da se građani Kosovske Mitrovice neće osloboditi straha od prošle nedelje "kada su doživeli neviđene pretnje naročito 3. novembra kada se glasalo u Mitrovici i kada smo bili svedoci incidenata na biračkim mestima i ispred birališta".

"Bojim se da je birokratiji u Briselu mnogo važnije da na vreme odu na Božićne i Novogodišnje praznike nego regularnost izbora i bezbednost građana na Kosovu i Metohiji", rekao je Pantić koji je izrazio zabrinutost da bi se i 17. novembra mogao ponoviti isti scenario kao i 3. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: