Kostić: ZSO da bude utkana u Ustav

Načelnik kosovskog okruga Vladeta Kostić kaže da bi Zajednica srpskih opština, koja će biti formirana nakon izbora 3. novembra, trebalo da bude utkana u Ustav.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Nedelja, 20.10.2013.

23:43

Default images

On navodi da su nejasnoće oko biračkih spiskova nelogičan broj birača jasan pokazatelj da se sprema krađa.

''Država će Zajednicu srpskih opština posmatrati kao svoju instituciju i imaće sva zakonska ovlašćenja da je finansira. Značaj Zajednice za sve nas koji ovde živimo je ogroman, jer će nam ta institucija pružiti garancije da možemo normalno da živimo'', rekao je za sutrašnje ''Novosti' Kostić koji je nosilac lista Građanska inicijativa ''Srpska''.

Prema njegovom mišljenju, nejasnoće oko biračkih spiskova i nelogičan broj birača su jasan pokazatelj da se sprema krađa. Kostić misli da će zbog toga Priština imati problem sa međunarodnom zajednicom, koja je vrlo zainteresovana da ovi izbori proteknu u fer atmosferi.

''Nadam se da im neće dozvoliti da pokradu izbore'', istakao je Kostić.

Dan nakon posete premijera Ivice Dačića pokrajini, Kostić je ocenio da je ta poseta od ogromnog značaja i da će uveriti Srbe da treba da izađu na birališta u što većem broju. Govoreći o uslovima za učešće Srba na lokalnim izborima, Kostić je rekao da su se uslovi stekli potpisivanjem Briselskog sporazuma i da su izbori suština tog sporazuma, a krajnji cilj je formiranje Zajednice srpskih opština.

''Uprkos svim nepravilnostima u biračkim spiskovima i sabotiranju izbora od strane Prištine, neminovno je da Srbi izađu na izbore i izaberu svoje prave predstavnike'', rekao je Kostić. On je rekao i da je Priština naknadno ispunila ono što je obećala u Briselu, da ispred nevladinog sektora kao člana CIK postavi neutralnu ličnost, a u ovom slučaju to je Nenad Rikalo.

Govoreći o broju raseljenih koji imaju pravo glasa, Kostić je naveo da iz CIK izlaze sa potpuno različitim podacima.

''Dešavalo se da prvo saopšte jedan broj, a narednog dana taj broj se poveća za par hiljada. Dakle, sa tim još nismo načisto, čekamo da CIK revidira konačne biračke spiskove da bi smo mogao znati tačan broj glasača. Takođe, nema logike u tvrdnjama CIK da na Kosmetu ima više od 1,7 miliona birača, a tvrde da ukupno stanovnika ima oko 2,5 miliona'', rekao je Kostić.

On je naglasio da je nemoguće je da 80 odsto stanovnika ima pravo glasa i ocenio da sve ovo pokazuje da je CIK Kosova u haosu i da svoj posao ne radi kako treba.

Prema njegovom mišljenju, nejasnoće oko biračkih spiskova i nelogičan broj birača su jasan pokazatelj da se sprema krađa. Kostić misli da će zbog toga Priština imati problem sa međunarodnom zajednicom, koja je vrlo zainteresovana da ovi izbori proteknu u fer atmosferi. Nadam se da im neće dozvoliti da pokradu izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: