Dačić na skupu o saradnji policija

Primarni zadatak srpske vlade je zaštita nacionalnog interesa i teritorijalnog suvereniteta, koji se ostvaruju kroz pitanja granica, izjavio je Ivica Dačić.

Izvor: B92

Petak, 18.10.2013.

07:29

Default images

Premijer Srbije, koji je i ministar unutrašnjih poslova, to je rekao na sastanku Komiteta ministara zemalja potpisnica Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi, koja je održana danas u Bukureštu.

Premijer Dačić je, u obraćanju učesnicima sastanka, istakao politički, ekonomski, posebno strateški značaj sticanja statusa kandidata Srbije za članstvo u EU i otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Uprkos tome što je održavanje međuvladine konferencije planirano za januar 2014. godine, sa upravo započetim skriningom u poglavljima 23. i 24. za nas su pregovori za pristupanje već počeli. Naša država će nesmanjenom energijom nastaviti posao na reformama i daljem putu ka EU“, rekao je Dačić.

On je, takođe, naglasio izuzetnu važnost usklađivanja Republike Srbije sa standardima EU u svim oblastima, kako za regiju, tako i za Evropu u celini i da to predstavlja strateško opredeljenje, koje podrazumeva prihvatanje evropskih vrednosti i standarda u čitavom nizu oblasti.

Govoreći o bezbednosnim pretnjama, sa kojima se suočava Republika Srbija, ali i zemlje regiona i Evropske unije, Dačić je istakao da one zahtevaju nove odgovore policijskog rada i nove forme saradnje.

On je podsetio da je Republika Srbija potpisivanjem i implementacijom više desetina sporazuma o saradnji u oblasti bezbednosti, pravosuđa i kontrole migracija sa zemljama regiona i EU, u poslednjih nekoliko godina, iskazala svoju političku i operativnu spremnost za suočavanje sa svim bezbednosnim izazovima, a naročito u oblasti borbe protiv teških i organizovanih oblika kriminala.

"U narednom periodu, neophodno je dalje unapređenje u oblasti bezbednosti granica u smislu daljeg jačanja administrativnih i operativnih kapaciteta, što će olakšati kretanje ljudi, sprečiti prekogranične aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa, omogućiti efikasno i plansko upravljanje migracijama, te konačno dovesti Republiku Srbiju kao i ostale zemlje regiona na sam prag Evropske unije“, rekao je srpski premijer.

On je istakao da je Republika Srbija posvećena primeni Konvencije o policijskoj saradnji u JIE i ponovio da, u tom smislu, pruža punu podršku dosadašnjim kao i budućim aktivnostima u okviru njene primene.

Dačić je pozdravio predlog Austrije za uvođenje Trojnog predsedavanja, koje treba da obezbedi stabilan i kontinuiran proces implementacije Konvencije, kao i austrijsku inicijativu za uvođenje timova za aktivnu potragu za beguncima.

„Činjenica je da se u većini zemalja potraga za licima vrši putem operativnih mera. Nacionalne potrage su ograničenog karaktera, dok su međunarodne potrage za beguncima svedene isključivo na najavu u sistemu potrage, bilo da je u pitanju Šengen informacioni sistem ili sistem koji ima Interpol. Osnivanjem timova za aktivnu potragu za beguncima, uvodi se jedan novi kvalitet u obavljanje potrage za licima za kojima se traga", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da, zarad jačanja bezbednosti granica i uspešnog suzbijanja prekograničnog kriminala, Republika Srbija posebnu pažnju posvećuje regionalnoj i međunarodnoj saradnji zajedničke granične kontrole, kao i kroz zajedničku kontakt-službu na graničnim prelazima.

Govoreći o doprinosu zajedničkih i koordiniranih operacija adekvatnom odgovoru na nacionalne i regionalne pretnje, naglasio je da spremnost Republike Srbije da, u okviru svojih ljudskih i materijalnih resursa, učestvuje u navedenim aktivnostima.

Neusklađenost sistema zaštite podataka, prema njegovoj oceni, i dalje usporava razmenu operativnih informacija i da će potpuna primena odredbi Konvencije biti moguća tek nakon što bude obezbeđena razmena ličnih podataka između zemalja ugovornica u skladu sa Konvencijom.

Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem, dodao je on, da je Republika Srbija uspešno ispunila ovaj uslov. Nakon izvršene Evropolove evaluacije i pozitivnog mišljenja Zajedničkog supervizorskog tela Evropola, Republika Srbija je sa uspehom okončala pregovore sa Evropolom za zaključivanje Operativnog sporazuma i trenutno očekujemo datum za potpisivanje ovog sporazuma.

Premijer i ministar Dačić na kraju je istakao da će Republika Srbija biti pouzdan partner u svim regionalnim i evropskim aktivnostima suprotstavljanja bezbednosnim izazovima kroz zajedničke i koordinirane aktivnosti, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: