Šokenhof ne zna šta je urađeno

Ivan Mrkić izjavu Andreasa Šokenhofa da Srbija još nije spremna za pregovore s EU ne doživljava kao pretnju. Vučić: Šokenhof ne zna šta smo sve uradili.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 19.09.2013.

12:08

Default images

"To je jedno od mišljenja i ja ga nisam razumeo kao novu uslovnost i pretnju", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom češke diplomatije Janom Kohoutom.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić kaže da Šokenhof očigledno ne zna šta je sve urađeno, a da ono što nije ispunjeno nije krivica Srbije.

"Srbija je uradila neke stvari za koje gospodin Šokenhof u međuvremenu nije saznao, posebno za one od 8. septembra, tako da je nama vrlo malo ostalo od onoga što nije ispunjeno, a to što nije ispunjeno nije krivica ni Srbije ni Srba", kazao je Vučić.

On je precizirao da je reč o uspostavljanju drugačijeg pravosudnog sistema, za koji smo potpisali sporazum i postigli dogovor.

Prema njegovim rečima, na inicijativu Srbije je traženo da to bude završeno do prvog septembra, ali nikada, kako je rekao, to niko nije pritiskao zato što je Srbima odgovaralo da do tada bude završeno.

"Nekome drugome nije odgovaralo da to bude završeno do prvog septembra i to je jedina stvar koja nije implementirana i koja nije završena", kazao je Vučić posle sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom.

Šokenhof je za "Večernje novosti" rekao da smatra da Srbija još nije spremna za početak pregovora sa EU zato što se suviše sporo sprovodi Briselski sporazum, kao i reforme.

Češki ministar je, komentarišući ovu izjavu, rekao da nju treba gledati u kontekstu izborne kampanje u Nemačkoj.

"Ja je tako i gledam. Što se tiče članstva Srbije u EU tome prethodi dugačak proces koji je prošla i Češka. Siguran sam da srpska vlada zna kakvi je zadaci čekaju i ubeđen sam da ćemo moći da pozdravimo Srbiju u evropskoj porodici što pre", rekao je Kohout.

Na pitanje da li je prethodna češka vlada prerano priznala nezavisnost Kosova, Kohout je podsetio da o ovom pitanju u Češkoj nije postojala jednoznačna podrška, već da je među češkim političarima i stanovništvom polovina onih koji podržavaju nezavisnost Kosova, a druga polovina njih je protiv nje.

"Ali češku spoljnu politiku obeležava kontinuitet. To važi za ovo i druga pitanja. Respektujemo odluke prethodnika, što god da mislimo o njima", rekao je Kohout.

Mrkić je na pitanje šta za Srbiju znači činjenica da pet članica EU nije priznalo Kosovo rekao :

"Nije tajna da bismo mi voleli da niko nije priznao Kosovo, ali sada smo koncentrisani na organizaciju prilika na KiM i sprovođenje Briselskog sporazuma", rekao je Mrkić.
Beta
Ministri spoljnih poslova Srbije i Češke Ivan Mrkić i Jan Kohout ocenili su danas da dve zemlje povezuje višedecenijsko prijateljstvo, koje predstavlja osnovu za zajedničku budućnost u EU.

"Uvek smo podržavali put Srbije u EU i uvek ćemo ga podržavati. Dok Srbija i druge zemlje zapadnog Balkana ne budu u EU, Unija neće biti kompletna", rekao je Kohout na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mrkićem.

Prema njegovim rečima, Češka će nastaviti da pruža podršku Srbiju po tom pitanju ne samo na političkom nivou, već i na praktičnom - deleći iskustva u procesu pristupanja EU.

Podsetivši da su diplomatski odnosi između dve zemlje uspostavljeni pre skoro 100 godina, Mrkić je istakao da Srbija i Češka imaju zajedničku sadašnjost i budućnost..

"Češka je uvek bila ona zemlja koja nas je podržavala u našem prioritetnom cilju - članstvu u EU. Uvek se izjašnjavala za to da Srbija postane članica te unije. Ova poseta je dokaz da se stalno konsultujemo i tražimo načine da ubrzamo taj proces i počnemo pregovore Srbije sa EU", rekao je srpski šef diplomatije.

Prema njegovoj oceni, odnosi između dve zemlje su izvrsni i u budućnosti će biti stalno bolji. Jedna od tema razgovora bila je i privredna saradnja, odnosno mogućnost da Česka investira u energetski sektor i srpsku železnicu.

Mrkić je, takođe, najavio da će predsednik Češke Miloš Zeman doći u posetu Srbiji početkom naredne godine, a Kohout je najavio da će sa Mrkićem razgovarati u Njujorku naredne sedmice na sednici Generalne skupštine UN , a potom i u Pragu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: