Pobunjenici odbacuju sporazum

Vođa sirijske pobunjeničke vojske, general Selim Idris odbacio je danas američko-ruski sporazum o uklanjanju hemijskog oružja sirijskih vlasti.

Izvor: B92

Subota, 14.09.2013.

19:59

Default images

"Ne možemo da prihvatimo tu inicijativu", rekao je vojni vođa Slobodne sirijske vojske novinarima u Istanbulu.

"Našu Sirijsku slobodnu vojsku ne pogađa ovaj sporazum. Mi nemamo hemijskog oružja i moja braća i ja nastavićemo da se borimo do pada režima", rekao je on.

Rusija i SAD danas su postigli dogovor u Ženevi o planu uklanjanja sirijskog hemijskog oružja, tako što vlasti u Damasku imaju nedelju dana da daju spisak takvog oružja, koje će biti uništeno do polovine 2014. godine.

Sirijski vojni vođa je otvoreno pokazao nezadovoljstvo odlukama međunarodne zajednice u vezi sirijske krize.

"Razočarani smo i frustrirani i oslonićemo se na sopstvene snage pošto smo izgubili nadu u pomoć od međunarodne zajednice", rekao je on.

Idris je izrazio žaljenje što se ne pominje "kriminalac" misleći na sirijskog predsednika Bašara el Asada za koga je rekao da prvo treba da bude predat Međunarodnom krivičnom sudu pre sprovođenja bilo kakvog sporazuma.

On je rekao da njegova vojska nije zainteresovana ni za kakav prekid vatre, pošto se pominje poštovanje prekida vatre da bi se dozvolilo međunarodnim inspektorima da pregledaju oružje.

Koalicija sirijske nacionalne opozicije sastala se danas u Istanbulu da izabere novog privremenog premijera, posle ostavke Gasana Hita u julu.

Izabran je Ahmad Toameh, umereni islamista i dugogodišnji protivnik režima Bašara el Asada. On je izabran je kao privremeni premijer, saopštila je večeras koalicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: