Opozicija: Damask obmanjuje svet

Pristanak Damaska da pristupi Konvenciji o zabrani hemijskog naoružanja ima za cilj da "prevari" svet, ocenila sirijska opozicija.

Izvor: Beta, AFP

Petak, 13.09.2013.

13:03

Default images

Koalicija sirijske opozicije izrazila je sumnju u "stvarne namere režima u Damasku da pristupi Konvenciji" o hemijskom naoružanju, koja zabranjuje njegovu proizvodnju, skladištenje i upotrebu, dan pošto su UN objavile da su primile zahtev Sirije da se priključi tom sporazumu.

"Obećanja sirijskog režima samo su novi pokušaji obmanjivanja medjunarodne zajednice i sprečavanja kažnjavanja za zločine koje je počinio", dodala je opozicija u saopštneju.

"Ne može biti napretka ako međunarodna zajednica ne odluči da privoli sirijski režim da poštuje obaveze prema preciznom vremenskom okviru, a to znači da vojna akcija ostaje aktuelna ukoliko režim ne sarađuje", zaključili su protivnici zvaničnog Damaska.

UN su juče saopštile da su primile pismo iz Sirije u kome se navodi njena namera da potpiše sporazum o hemijskom naoružanju koji zabranjuje njegovu proizvodnju, skladištenje i upotrebu.

Pismo je stiglo u UN dva dana pošto je Sirija objavila da je spremna da potpiše taj međunarodni sporazum, što je dugo odbijala.

Konvencija o hemijskom naoružanju traži od svih potpisnica sporazuma da se obavežu i unište sve zalihe hemijskog oružja koje poseduju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: