RFZO: Rešen problem s knjižicama

RFZO saopštio da se danas na šalterima filijala i ispostava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u svim gradovima Srbije rad obavlja nesmetano.

Izvor: B92, Beta

Petak, 13.09.2013.

14:27

Default images

I ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović potvrdila je da su otklonjeni tehnički problemi vezani za zdravstvene knjižice i da građani danas bez problema mogu da overe ta dokumenta.

"Problemi su bili tehniče prirode. Moje informacije su da su otklonjeni. Naravno, to je priča koja je neposredno vezana za organizaciju pojedinačnih filijala RFZO", rekla je Dejanovićeva novinarima u Rači.

Ona je dodala da građani danas nemaju problema pri overavanju zdravstvenih knjižica.

Vladimir Tasovac, zamenik šefa za ispostave Novi Beograd kaže da je problem bio u tome što smo bili povezani sa Centralnim registrom. "Vratili smo se na režim rada koji je trajao do 5. avgusta ove godine, tako da posao normalno ide, nema gužvi. Obaveštavam sve naše osiguranike da sutra, u subotu 14. sptembra radiće ispostava od pola 8 ujutru do pola 8 uveče", poručuje Tasovac.

Međutim, Milica Danilović, direktorka Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, ističe da, iako je situacija trenutno stabilna, problemi se i u budućnosti mogu nastaviti: "Mi ćemo opet kad je RFZO u pitanju imati proibleme. Imaćemo probleme dokle god oni u svojim radnicima na šalterima ne omuguće da gledaju samo podatke iz Centralno registra. To su podaci koji su migrirani od svih njih ... dokle god to ne bude mi ćemo imati taj problem".

Samo juče je obavljeno više od 35.000 administrativnih procedura vanrednim naporima svih zaposlenih na šalterima RFZO širom zemlje, odnosno 9.700 prijava na obavezno socijalno osiguranje radi izdavanja zdravstvene knjižice, 4.400 odjava na obavezno socijalno osiguranje, 9.100 novih zdravstvenih knjižica i 11.300 overa starih zdravstvenih knjižica.

U isto vreme, primera radi, u fondu PIO, koji i dalje koristi portal Centralnog registra, urađeno je svega 1.000 prijava, odjava i promena, zato što je elektronski servis Centralnog registra i juče bio u višesatnom zastoju.

Problem je prevaziđen vanrednom odlukom uprave RFZO da se prijavljivanje i dalje obavlja na način kao što je to činjeno do 3. avgusta 2013. pre uključivanja u rad Centralnog registra - koji je novo nezavisno telo koje je osnovala Vlada Srbije - a čiji je portal napravio ozbiljne probleme u funkcionisanju i izazvao veliki zastoj u radu.

RFZO će nastaviti rad sa osiguranicima po starom uhodanom principu, zasnovanm isključivo na informacionom sistemu RFZO, sve dok se Centralni registar tehnički ne osposobi za nesmetano prijavljivanje, odjavljivanje i promene obaveznog socijalnog osiguranja.

Podsetimo, dugi redovi za overu zdravstvenih knjižica na šalterima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje širom Srbije trajali su danima, a krivica je u Centralnom registru, koji ne funkcioniše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

13 h

Podeli: