Jeremić se vraća, ali u Institut

Vuk Jeremić, po povratku iz Njujorka, zadržaće poslanički mandat, ali se neće angažovati ni u jednoj stranci, već osniva institut, piše Blic.

Izvor: Blic, Mondo

Sreda, 11.09.2013.

09:32

Default images

Prema saznanjima tog lista, predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija će se, posle okončanja jednogodišnjeg mandata na čelu svetske organizacije, vratiti u Beograd, gde će osnovati Institut za međunarodne odnose i održivi razvoj.

U radu Instituta, Jeremić planira da se osloni na pomoć Džefrija Saksa, Migela Anhela Moratinosa i drugih istaknutih ljudi iz međunarodne politike koji su u prethodnih godinu dana bili članovi Visokog saveta predsednika Generalne skupštine UN.

Jeremić će se definitivno vratiti u Srbiju u prvoj nedelji oktobra, a malo posle toga, već sredinom sledećeg meseca, osnovaće Institut za međunarodne odnose i održivi razvoj. Kako se saznaje, novi institut trebalo bi da se prvenstveno bavi projektima i politikom održivog razvoja za 21. vek, čemu je Jeremić najviše bio posvećen tokom svog predsedničkog mandata u UN.

Nekadašnji šef srpske diplomatije u radu će se oslanjati na iskustvo i kontakte sa uticajnim ljudima sa kojima je sarađivao u prethodnom periodu.

Proteklog vikenda u Njujorku su se okupili svi članovi Visokog saveta predsednika Generalne skupštine UN i prihvatili ponudu Jeremića da uđu u Savet beogradskog Instituta za međunarodne odnose i održivi razvoj, piše "Blic". Tim Jeremićevih saradnika u Beogradu uveliko traga za adekvatnim prostorom u kojem će Institut biti smešten.

Tokom prethodne posete Beogradu, Jeremić je o svojim planovima obavestio predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivicu Dačića i rekao da će ova organizacija sa svojom snažnom međunarodnom mrežom i kontaktima biti spremna da pomogne promociju Srbije.

Jeremić će biti nezavisni poslanik, ne planira da se stranački angažuje, a o svim drugim stvarima će govoriti posle povratka u Srbiju, najavljuju u njegovom kabinetu.

Jeremić i Saks su se dogovorili da Institut za međunarodne odnose i održivi razvoj bude deo međunarodne mreže Univerziteta Kolumbija. Jeremić će kao predsednik imati formalni istraživački angažman na Kolumbiji, prenosi Mondo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: