Zakonom protiv krađe beba

Za poslednjih 40 godina u Srbiji je ukradeno više od 10.000 beba, podaci su Udruženja “Roditelji nestalih beba Srbije”.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 11.09.2013.

07:16

Default images

Ovaj kriminal može da zaustavi samo novi Zakon o ukradenim bebama, kojim će, između ostalog, biti predviđena i DNK identifikacija preminule novorođenčadi.

Udruženje je apelovalo na Ministarstvo zdravlja da u roku od 48 sati donese zakonski akt kojim se zabranjuje da se mrtva novorođenčad iznesu iz porodilišta bez prethodne dozvole roditelja i sprovedene DNK analize.

Predsednik udruženja Vladimir Čičarević rekao je da je donošenje akta u roku od 48 sati "neophodno kako bi se sprečila dalja krađa beba" i da u tome svi moraju da budu jedinstveni.

"Tražim od Slavice Đukić Dejanović da se u roku od 48 sati svim porodilištima u Srbiji pošalje akt u kome će pisati da ni jedno mrtvo dete ne sme da izađe iz porodilišta dok ga ne identifikuje otac, majka ili treće lice odnosno neko iz porodice. Paralelno sa tim tražiću da se radi DNK analiza i od oca i od majke".

"Radimo i na prikupljanju 30.000 potpisa za peticiju o donošenju Zakona o ukradenim bebama", kazao je Čičarević na konferenciji u Medija centru i zamolio građane da "pokažu solidarnost i potpišu peticiju".

Zakon o ukradenim bebama bi omogućio, kako je ocenio Čičarević "da se nerešeni slučajevi procesuiraju i da se roditeljima omogući pristup bolničkoj arhivi radi dobijanja potrebnih podataka".

Udruženje je današnjom konferencijom pokrenulo kampanju "Da se više nikada nijedna beba ne ukrade", a narednih dana biće postavljeni štandovi na kojima će građani moći da potpišu peticiju za donošenje Zakona o ukradenim bebama, kojim bi Srbija postala prva zemlja sa ovakvim zakonom.

Čičarević je ranije rekao koji koraci moraju biti preduzeti.

"Prvo, mora da se uvede zabrana isporučivanja tela JKP “Pogrebne usluge”. Zatim, lekari će morati da pokažu novorođenče posle porođaja nekom od bliže rodbine ili roditeljima. Tražimo da se uvede obavezna DNK analiza roditelja zbog potvrde očinstva. Zahtevamo da se u porodilišta uvede 24-časovni video nadzor, kao i posebni izveštaji lekara o broju porođaja, carskim rezovima, preminulim bebama. Takođe, želimo da pokrenemo svih 1.500 tužbi koje su nakon pet godina zastarele i da istražimo svaki slučaj", objašnjava Čičarević.

Čičarević sumnja da mu je iz “Narodnog fronta” 2003. ukraden sin.

Goran Rađenović, koji već 12 godina traži istinu o svojim blizancima, učestvovao je u radu anketnog odbora. Zajedno sa mnogim roditeljima, veruje da se dolazi do cilja i da će uskoro biti pomaka.

"U ovom momentu je teret dokazivanja na nama, tužilac traži da mi dokažemo, da donesemo DNK analizu, a to je veliki problem, mi smo pokušali da prebacimo deo toga na državu, da država nama nešto dokaže", navodi Rađenović.

Udruženje Roditelja nestalih beba tvrdi da je u Srbiji u poslednjih 40 godina bilo više od 10.000 slučajeva krađe novorođenčadi, što je više od 20 nestalih beba mesečno. Prva tužba za krađu bebe podneta je još 1959. godine. Ipak, do sada nije doneta nijedna presuda. Svaka od 1500 novijih tužbi, umesto presudom, zaključena je zastarevanjem slučaja.

Ministarka: Pojačan nadzor u porodilištima

Ministarstvo zdravlja pojačalo je unutrašnji i spoljni nadzor u porodilištima, zbog iznetih sumnji za eventualnu krađu beba, izjavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

"Planiramo da od stručnih komisija dobijemo sugestiju šta na stručnom planu, popraviti, urediti i uraditi'', istakla je ministarka zdravlja u izjavi novinarima u Kragujevcu.

Na pitanje novinara da li tu problematiku treba zakonom urediti, Dejanovićeva je rekla da Ministarstvo pravde i druga ministarstva moraju iz svog delokruga doneti određene propise i eventualno raditi na donošenju zakona.

Ona je podsetila da je na zakonodavnom planu u prethodnom periodu učinjeno to da eventualna krivična dela u kojima se sumnja nikada ne zastarevaju, što je, kako je naglasila, bitna promena u odnosu na raniji sadržaj.

"Svi organi treba da rade svoj posao, uključujuci inspekcijske službe Ministarstva zdravlja", naglasila je ministarka i dodala da u slučaju da su sumnje roditelja vezane za krađu beba tačne, tu posla ima i za istražne i pravosudne organe.

"To je ono što će biti naša realnost i mora biti, jer nema pardona za sve što se može smatrati atakom na zdrvlje i život", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: